gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Η ΛίΜΝΗ ΜΑΣ

Ένα χρόνο μετά...

 

 

Τον πρώτο καιρό, έχοντας διαβάσει ότι η πιο μεγάλη επιβάρυνση στο νερό γίνεται από τα φύλλα που πέφτουν μέσα και σαπίζουν, προσπαθούσα να απομακρύνω κάθε φύλλο που έβλεπα να επιπλέει. Ήταν φυσικά υπερβολική αντίδραση, αφού δεν είναι τα πράγματα τόσο τραγικά. Είναι αλήθεια ότι όλες οι οργανικές ουσίες επιβαρύνουν την ποιότητα του νερού, αλλά μερικά φύλλα δεν αρκούν για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Από μια μεριά είναι απαραίτητα και τα φύλλα, γιατί από αυτά τρέφονται μικροοργανισμοί που ξεκινούν την αλυσίδα της ζωής μέσα στην λίμνη. Λέγοντας μικροοργανισμοί, εννοούμε τα βακτήρια και τους μύκητες που είναι οι πρωτεργάτες στην διάλυση των φύλλων και των άλλων φυτικών και ζωικών οργανικών στοιχείων. Διασπούν την ύλη και την κάνουν κατάλληλη για να την αναλάβουν άλλα πλάσματα και να συνεχίσουν την διαδικασία της αποσύνθεσης. Τέτοια πλάσματα είναι τα πρωτόζωα, όπως η αμοιβάδα και τα άλλα ριζόποδα, αλλά και πολλά άλλα είδη. Σχεδόν όλα αυτά τα είδη δεν είναι ορατά με το μάτι και πρέπει να τα δούμε κάτω από μικροσκόπιο.

 

 

Φύλλα που βρίσκονται μέσα στο νερό με εμφανή την αλλαγή που έχουν υποστεί από την δραστηριότητα των μικροοργανισμών.

 

 

Σε επόμενη βαθμίδα είναι πιο μεγάλοι οργανισμοί που τρέφονται είτε με τα πρωτόζωα, ή με την οργανική ύλη που έχουν επεξεργαστεί αυτά κατάλληλα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα σκουλήκια, όπως είναι τα γνωστά μας tubifex που δίνουμε στα ψάρια μας σαν ζωντανή ή συνήθως αποξηραμένη τροφή. Είναι μεγάλη η ομάδα των σκουληκιών που ζουν και συμμετέχουν στην αποσύνθεση των οργανικών στοιχείων μέσα στο νερό. Μαζί με αυτά ζουν και αναπτύσσονται και τα έντομα ή οι προνύμφες τους που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία.

Άρα δεν είναι στόχος και λύση η απομάκρυνση κάθε φύλλου. Απλά χρειάζεται ένας έλεγχος, ώστε να μην είναι υπερβολικές οι ποσότητες που θα πέσουν μέσα στο νερό, γιατί σε αυτή την περίπτωση τον χειμώνα θα γίνουν πολλά τα θρεπτικά συστατικά μέσα στο νερό και την άνοιξη, με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα άλγης. Με την ύπαρξη της άλγης πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα άμεσο, πέρα από το αισθητικό, αλλά όταν για κάποιο λόγο αυτή η άλγη νεκρωθεί, όλη αυτή η μάζα νεκρής ύλης θα επιβαρύνει με την σειρά της ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Είναι μια πολύπλοκη βιολογική διαδικασία που απαιτεί την προσοχή μας για να κρατιέται σε μια ισορροπία.

Η κατάσταση τώρα στην λίμνη είναι καλή. Το νερό είναι τελείως διαυγές από τότε που έπεσε η θερμοκρασία, αλλά πιο πολύ από την εποχή που άρχισε να μειώνεται η διάρκεια της ημέρας και η ηλιοφάνεια λόγω συννεφιάς. Εδώ και ένα περίπου μήνα έκλεισα και την μια αντλία που είχα για να οξυγονώνει το νερό με την ανατάραξη, αφού όταν πέφτει η θερμοκρασία το νερό μπορεί και δεσμεύει περισσότερο οξυγόνο. Κάποιες ζεστές μέρες βλέπω ακόμα κάποιες καθυστερημένες λιβελλούλες να πετούν, αλλά πολύ λίγες και επίσης μερικές λάρβες στον βυθό της λίμνης. Υπάρχουν σίγουρα πολλά αυγά μέσα στην λίμνη που θα εκκολαφτούν την άνοιξη και θα ξεκινήσει πάλι η ζωή να είναι ορατή μέσα στο νερό.

Απρίλης 2004

 
 





• ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ