gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

PROTEIN SKIMMER

 

Αν ακούσουμε τη λέξη αποβουτυρωτής τι θα σκεφτούμε? Αποκλείεται φυσικά το μυαλό μας να πάει στο skimmer την συσκευή που θεωρείται απαραίτητη σε ένα θαλασσινό ενυδρείο, αν και πρόκειται τελικά για αυτό.

Το skimmer στο θαλασσινό ενυδρείο είναι ότι τα νεφρά στον άνθρωπο. Μεσολαβεί και φιλτράρει το νερό από ρύπους.

Όσο καλύτερο και πιο δυνατό skimmer έχουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βοήθεια που προσφέρει στο ενυδρείου μας, αφού με την αφαίρεση των οργανικών ενώσεων και γενικά των ενώσεων του Αζώτου, κρατά το νερό με χαμηλή συγκέντρωση νιτρωδών και στη συνέχεια νιτρικών, που είναι μακροχρόνια θανατηφόρα για τα ψάρια μας. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος του Αζώτου στο ενυδρείο γίνεται με πολύ πιο λίγες ενώσεις του Αζώτου, και άρα τα παράγωγά του, νιτρώδη και νιτρικά είναι πολύ λιγότερα.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τα κύματα στη θάλασσα. Οι αφροί που βλέπουμε στην παραλία είναι δεσμευμένοι ρύποι από τις φυσαλίδες που δημιουργεί η ανατάραξη του νερού.

Ένα καλό skimmer, δείχνει αμέσως από το πόσο ψηλό είναι, και αυτό γιατί όσο ψηλότερο τόσο μεγαλύτερο χώρο έχει για να γίνει η διαδικασία συσσώρευσης των οργανικών κλπ σωματιδίων στο πάνω μέρος του, όπου βρίσκεται ο συλλέκτης.

 

Αριστερά 1 βλέπουμε την είσοδο του νερού, στη μέση 2 τον συλλέκτη, και δεξιά 3 είναι η έξοδος του νερού, καθαρό πια ...

 

Η αρχή και η λογική λειτουργίας του βρίσκεται στην πυκνότητα του νερού λόγω αλατιού. Σε γλυκό νερό δεν γίνεται αυτή η διαδικασία.

 

 

Στη φωτογραφία επάνω βλέπουμε αριθμημένα τμήματα του skimmer.

Στο 1 που φαίνεται πιο καλά στην πάνω φωτογραφία αριστερά όπως βλέπουμε , είναι η είσοδος του νερού στο κυρίως σώμα του.

Στο 2 βρίσκεται μια αντλία που βγάζει με δύναμη αέρα, και όπως πέφτει πάνω το νερό, μια μικρή φτερωτή χτυπάει με δύναμη το νερό, που, λόγω της πυκνότητας του αρχίζει και αφρίζει από τις φυσαλίδες που δημιουργεί ο αέρας της αντλίας.

Οι φυσαλίδες πάνε μετά στο κεντρικό μέρος του, 3 , όπου στο πάνω μέρος του υπάρχει μια έξοδος που οδηγεί στον συλλέκτη, 4.

Αφρίζοντας το νερό παρασέρνει μαζί του ότι υπάρχει μέσα, αιωρούμενο σωματίδιο, υπολείμματα τροφής, βρωμιές κλπ, και τα οδηγεί να υπερχειλίσουν στον συλλέκτη, ο οποίος πάλι με τη μέθοδο της υπερχείλισης ρίχνει τα υπολείμματα δεξιά και αριστερά του, στο αποσπώμενο μέρος του skimmer, που είναι στο πάνω μέρος κατά μήκος της γραμμής.

Το κομμάτι αυτό το βγάζουμε όταν κρίνουμε ότι έχει μαζέψει βρωμιές, και το πλένουμε.

Με αυτόν τον απλό τρόπο ξεφορτωνόμαστε αυτά που αν έμεναν στο ενυδρείο θα γινόντουσαν νιτρικά, πράγμα εντελώς ανεπιθύμητο στο θαλασσινό ενυδρείο.

Για την ιστορία το skimmer αυτό, prizm deluxe /red sea, απεδείχθη τελείως ανεπαρκές για ενυδρείο 250 λτ, παρότι η εταιρία το προτείνει για 400 !!

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ