gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Κατασκευή συσκευής προετοιμασίας νερού

Μελέτη και κατασκευή: Χρήστος Σιάχος

 

 

Άλλη μια ιδέα ξεκίνησε με αφορμή το πρόγραμμα ΔΑΙΔΑΛΟΣ στο σχολείο. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να κάνουμε μια κατασκευή που θα ετοιμάζει νερό με σκληρότητες που θέλουμε για να γίνονται οι αλλαγές νερού αυτόματα και χωρίς εμείς να κάνουμε πολλά πολλά.

Στην πιο κάτω φωτογραφία φαίνεται συνολικά η συσκευή με επεξηγήσεις για το κάθε κομμάτι της.

 

Εικ. 1

 

 1 :  Συσκευή αντίστροφης όσμωσης

 2 :  Εισαγωγή νερού από το δίκτυο

 3 :  Ηλεκτρομαγνητική βάνα που στέλνει νερό στην ΑΟ

 4 :  Ηλεκτρομαγνητική βάνα που στέλνει νερό από δίκτυο στο δοχείο

 5 :  Αντλία που στέλνει το νερό στο ενυδρείο

 6 :  Σωλήνας που ρίχνει στο δοχείο νερό από το δίκτυο

 7 :  Εισαγωγή νερού από Αντίστροφη όσμωση

 8 :  Πίνακας με διακόπτες και ρελέ

 9 :  Τα τρία φλοτέρ που ρυθμίζουν το ποσοστό νερού από ΑΟ και δίκτυο

10:  Έξοδος νερού προς ενυδρείο

11:  Διακόπτης εκκίνησης

 

Τα υλικά είναι τα εξής:

  1. Ένα δοχείο 60 λίτρων από πλεξιγκλάς

  2. Μια αντλία νερού 2000 l/h

  3. Τρία φλοτέρ

  4. Δυο ηλεκτρομαγνητικές βάνες μηδενικής πίεσης.

  5. Συσκευή Αντίστροφης όσμωσης

  6. Τρία ρελέ

  7. Ένας πίνακας

  8. Ένας διακόπτης

 

Η συσκευή δουλεύει με τον ακόλουθο τρόπο:

Μόλις την βάλουμε σε λειτουργία ανοίγει μέσω ενός ρελε η ηλεκτρομαγνητική βάνα 3  που στέλνει νερό στην συσκευή Αντίστροφης όσμωσης 1. Από εκεί το νερό πάει στο δοχείο.

Το μεσαίο φλοτέρ το βάζουμε εμείς στο κατάλληλο ύψος ώστε το συνολικό νερό (μετά την πρόσμειξη του νερού από ΑΟ και δικτύου) να έχει την σκληρότητα που επιθυμούμε. Αυτό γίνεται στην αρχή με κάποιο τεστ. Το φλοτέρ είναι στερεωμένο με σφικτήρα, οπότε εύκολα μπορούμε να το μετακινούμε πάνω ή κάτω.

 

 

Όταν το νερό από την ΑΟ φτάσει στο μεσαίο φλοτέρ, κλείνει η βάνα και ταυτόχρονα ανοίγει η δεύτερη βάνα4 ώστε να συμπληρωθεί το δοχείο με νερό από το δίκτυο. Το πάνω φλοτέρ κλείνει και την δεύτερη βάνα όταν γεμίσει το δοχείο με το νερό και η συσκευή μετά από αυτό είναι σε αναμονή. Σε αυτή την φάση μπορούμε να ρίξουμε στο νερό και αντιχλώριο, κάποιο λίπασμα ή ότι άλλο επιθυμούμε να βάλουμε στο ενυδρείο από βελτιωτικά. Αντί για αντιχλώριο φυσικά μπορεί να μπει στην είσοδο της συσκευής ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα για ακόμα καλύτερη ποιότητα νερού.

Όταν θέλουμε να βάλουμε νερό πάλι στο ενυδρείο ή πατάμε ένα κουμπί 11 που βρίσκεται πάνω στον πίνακα ή δίνουμε εντολή ίσως μέσω κάποιου αυτοματισμού που κάνει τις αλλαγές νερού. Μόλις δοθεί η εντολή ή μόλις πατήσουμε το κουμπί ξεκινάει η αντλία 5 να στέλνει νερό στο ενυδρείο.

Όταν αδειάσει το δοχείο αρχίζει πάλι με εντολή του κάτω φλοτέρ να γεμίζει το δοχείο με νερό και να το ετοιμάζει για την επόμενη αλλαγή.

Υπολογίσαμε ότι η ΑΟ χρειάζεται μερικές ώρες για να ετοιμάσει τα 30 - 40 λίτρα που χρειάζονται. Άρα με την συσκευή δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με το πότε θα φτάσει το νερό στην επιθυμητή στάθμη και για την επόμενη αλλαγή νερού θα το βρούμε έτοιμο.

Χρειάζεται ένα σκέπασμα για να μην πέφτουν σκόνες στο νερό τις ημέρες που θα περάσουν μέχρι την επόμενη αλλαγή.

Αυτή η συσκευή ουσιαστικά έχει νόημα για περιπτώσεις που χρειάζεται να κάνουμε τακτικές ή ακόμα και καθημερινές αλλαγές νερού, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε μωρά από ευαίσθητα είδη, σαν τους δίσκους.

Το μέγεθος μπορεί να γίνει ακόμα μικρότερο, ανάλογα με τις ποσότητες νερού που θα χρειαζόμαστε.

 

Εμείς αυτή την συσκευή θα την βάλουμε σε λειτουργία στο ενυδρείο του σχολείου. Εκεί υπάρχει ήδη σύστημα αυτόματων αλλαγών νερού. Απλά μέχρι τώρα γινόταν αλλαγή με νερό του δικτύου. Τώρα θα μπορούμε να βάλουμε αυτή την συσκευή, οπότε όλο το καλοκαίρι που δεν θα είναι κανένας εκεί, θα μπορούν να γίνονται αλλαγές με πιο κατάλληλο νερό χωρίς πρόβλημα. Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε παρουσίαση και του συστήματος αυτόματων αλλαγών νερού.

 

 

Εικ. 2

 

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ