gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Serissa foetida

(Το δένδρο των 1000 αστεριών)

 

Serissa foetida

Στην οικογένεια Serissa ανήκει μόνο αυτό το είδος. Χώρες καταγωγής του είναι η Κίνα η νότια Ασία και η Ιαπωνία. Είναι από τα είδη που εισάγονται και στην Ελλάδα συχνά σαν έτοιμα μπονσάι και συνήθως σε χαμηλή τιμή γιατί είναι εύκολο και ταχείας ανάπτυξης φυτό.

 Πρόκειται για φυτό που μεγαλώνει γρήγορα και στην Ελλάδα μπορεί να μείνει και τον χειμώνα έξω από το σπίτι αρκεί να είναι προφυλαγμένο από τον πάγο.

Πρόκειται για αειθαλές φυτό με μικρά σκούρα πράσινα φύλλα ή σε μερικές ποικιλίες με φύλλα δίχρωμα. Όταν αλλάζουμε τις συνθήκες που το έχουμε συνηθίσει, δηλαδή φως, θερμοκρασία ή ποιότητα νερού, αντιδράει πολύ γρήγορα με την πτώση των φύλλων του, κάτι που όμως συνήθως αποκαθιστά το ίδιο γρήγορα, βγάζοντας καινούργια, προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες. Κατά την διάρκεια όμως αυτής της διαδικασίας πρέπει να ελέγχουμε το νερό και την λίπανση περιορίζοντας τα.

Τον Ιούνιο, και ίσως και αργότερα, βγάζει πολλά, μικρά, λευκά άνθη με 5 πέταλα, και αυτό είναι και ο λόγος που του έχει δοθεί το όνομα "Δένδρο των 1000 αστεριών" και " Χιόνι του Ιουνίου"! Η αλλαγή της θέσης του μπορεί να οδηγήσει σε ρίξιμο των ανθών του.

Κατάλληλο χώμα για αυτό το φυτό είναι το χώμα που αφήνει το νερό να περνά γρήγορα από μέσα του και να βγαίνει από την τρύπα της γλάστρας. Μια καλή σύνθεση είναι:   κοινό χώμα : άμμος : τύρφη σε αναλογία 1:1:1.

Δεν είναι από τα φυτά που χρειάζονται οπωσδήποτε συρμάτωμα γιατί μπορούμε με το κατάλληλο κλάδεμα να τους δώσουμε το σχήμα και την φόρμα που θέλουμε. Αν όμως χρειαστεί να κάνουμε μια τέτοια επέμβαση, πρέπει να προσέξουμε να μην τυλίξουμε το σύρμα πολύ σφιχτά, να το αφαιρέσουμε μετά από 3-4 εβδομάδες, αλλά και να λυγάμε με προσοχή τα κλαδιά γιατί μπορεί να σπάσουν εύκολα αν υπερβούμε το όριο της ανοχής τους. Η καλύτερη εποχή για το συρμάτωμα είναι από τον Μάη μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Επειδή πρόκειται για φυτό που έχει γρήγορη ανάπτυξη και πολλά άνθη, χρειάζεται αρκετή λίπανση. Μπορούμε να το λιπαίνουμε με υγρό οργανικό λίπασμα κάθε 2-3 εβδομάδες την περίοδο από Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη και μόνο αν τον χειμώνα ευρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον μπορούμε να συνεχίσουμε την λίπανση, σε μικρότερες δόσεις.

Στο φως έχει μεγάλες απαιτήσεις, αλλά δεν πρέπει να μένει το καλοκαίρι κάτω από τον ήλιο. Ιδανικό μέρος για αυτήν είναι σημείο που να είναι σκιασμένο αλλά χωρίς να υπάρχει μειωμένο φως, όπως σε σημεία που είναι σκεπασμένα από πάνω και δέχονται φως μόνο από μια κατεύθυνση.

Στο κλάδεμα δεν έχει ευαισθησία. Μπορούμε να την κλαδεύουμε οποιαδήποτε εποχή και κάθε 2-3 χρόνια είναι απαραίτητο να την κλαδεύουμε αυστηρά για να είναι πιο συμπαγές το φύλλωμα της. Έχει την ιδιότητα να βγάζει νέους βλαστούς ακόμα και σε σημεία που είναι ξυλώδη, σε αντίθεση με άλλα φυτά που σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως ξεραίνουν το μέρος που δεν έχει καθόλου φύλλα. Στο κλάδεμα συντήρησης πρέπει να αφήνουμε τους βλαστούς να μεγαλώνουν αρκετά, αλλά τουλάχιστον να έχουν 4-5 ζεύγη φύλλα και μετά να τους κόβουμε αφήνοντας 1-2 ζεύγη φύλλα.

Αλλαγή γλάστρας πρέπει να κάνουμε κάθε 2-3 χρόνια και σε φυτά μεγάλης ηλικίας κάθε 3-5 χρόνια. Κατά την εργασία αυτή πρέπει να κόβουμε τις ρίζες του φυτού, αλλά όχι υπερβολικά. Μια μυρωδιά δυσάρεστη που βγάζουν οι ρίζες της είναι ο λόγος που ονομάζεται foetida = αυτή που μυρίζει άσχημα. Ρίζες που είναι νεκρωμένες πρέπει να αφαιρούνται τελείως. Φυτά που είναι αγορασμένα σαν έτοιμα μπονσάι πρέπει να μπαίνουν σε νέο χώμα γιατί συνήθως έρχονται από την χώρα παραγωγής τους σε ένα χώμα σαν γλίνα που δεν είναι κατάλληλο για τα δικά μας κλίματα.

Μπορούμε να αποκτήσουμε εύκολα νέα φυτά, από βλαστούς που κόβουμε κατά το κλάδεμα, αν τους βάλουμε σε γλάστρα με αφράτο χώμα και τους διατηρούμε τον πρώτο καιρό σε υγρασία. Αυτό μπορεί να γίνει αν σκεπάσουμε την γλάστρα με ένα διαφανές πλαστικό, ανοίγοντας μερικές τρύπες για να κυκλοφορεί ο αέρας για να μην σαπίσει από μύκητες. Εγώ έφερα πριν από κάποια χρόνια ένα φυτό από την Γερμανία και από αυτό, με μόσχευμα έφτιαξα πολλά ακόμα.

Τέλος θέλει να προσέχουμε λίγο το πότισμα. Τα περισσότερα δενδράκια ξεραίνονται γιατί αμελούμε να τα ποτίσουμε ή στην αντίθετη περίπτωση τα ποτίζουμε υπερβολικά και σαπίζουν οι ρίζες τους. Το πότισμα δεν πρέπει να γίνεται καθημερινά, αλλά όταν βλέπουμε ότι η επιφάνεια του χώματος αρχίζει να στεγνώνει. Πολύ καλό για το φυτό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι να ψεκάζουμε τα φύλλα του καθημερινά με νερό. Αυτό ισχύει για όλα τα φυτά που έχουμε κάνει μπονσάι.

 

Το forum μας:

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ