gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 



Neolamprologus leleupi (Poll, 1956)
Άρθρο του Χρήστου Ζαραλή

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Neolamprologus leleupi θεωρείται ένας star της λίμνης Tanganyika, και αυτό λόγω της χρωματικής του λάμψης. Είναι ένα ψάρι που βρίσκεται εύκολα στο ελληνικό εμπόριο.

Στο φυσικό του περιβάλλον ζει σε βραχώδεις περιοχές 15-30 μέτρων βάθους και περιπλανιέται σε μεγάλη ακτίνα για την αναζήτηση τροφής. Η περιπλάνηση αυτή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρείται μοναχικό. Η διατροφή του στο φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από ασπόνδυλα και οστρακόδερμα και το βιολογικό κάλυμμα των βράχων.

Η κατανομή του στην λίμνη είναι ασυνεχής: Ένας πληθυσμός απομονώνεται Νοτιοδυτικά μέσα στην περιοχή Uvira, και διάφοροι άλλοι πληθυσμοί ευρίσκονται στη δυτική ακτή Milima στο M'toto και στην ανατολή ακτή Maswa στην Kekese. Δεν θα συναντήσουμε το είδος αυτό στα νότια της λίμνης.

 

Επιστημονική ονομασία:

Neolamprologus leleupi, Lamprologus leleupi

 

Οικογένεια:

Cichlidae

 

Προέλευση:

Είναι ενδημικό της λίμνης Tanganyika (υπάρχει μόνο εκεί)

 

Μέγεθος:

9 -11 εκατοστά περίπου.

 

Διατροφή στο ενυδρείο:

Σπιρουλίνα, krill, αρτέμια, ζωντανή και κατεψυγμένη τροφή.

 

Διάρκειας ζωής:

5 - 7 χρόνια.

 

Σεξουαλικός διαχωρισμός:

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει, συνήθως το αρσενικό είναι λίγο μεγαλύτερο και πιο εύσωμο.

 

ΧΗΜΕΙΑ ΝΕΡΟΥ:

Ph range:7,8 - 9,   GH range:9 - 19,  KH range:12 - 20, θερμοκρασία: 22 - 28οC

Καλό είναι το νερό να είναι καλά οξυγονωμένο και οι αλλαγές του να μην υπερβαίνουν το 20% του συνολικού όγκου του, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία της χημείας νερού.

Αν του προσφέρουμε τις σωστές συνθήκες τότε έχουμε να κάνουμε με μία πολύ ανθεκτική κιχλίδα.    

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ:

Το Neolamprologus leleupi έχει ένα σώμα με σχήμα τορπίλης, που καταλήγει σε ένα μυτερό στόμα και είναι μονόχρωμο (συνήθως πορτοκαλί - κίτρινο και ορισμένες φορές σοκολατί). Το χρώμα υπάρχει και στα πτερύγιά του και έχει μία λεπτή γραμμή είτε λευκή είτε γαλάζια στο τελείωμα των πτερυγίων του.

Έχει μάτια γαλάζια και μία γραμμή γαλάζια-χρυσή από κάτω.

Γενικώς είναι μία πολλή αγαπητή κιχλίδα λόγω του έντονου χρωματισμού της και του εκρηκτικού της ταμπεραμέντου.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2

 

 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ:

Ένα ενυδρείο των 120 λίτρων θεωρείται το ελάχιστο για ένα ζευγάρι και τα μικρά τους. Βέβαια προϋπόθεση είναι το ζευγάρι να συνεννοείται καλά. Το ενυδρείο πρέπει να έχει πέτρες ώστε να μπορούν να κρύβονται και να βρουν μέρος για της μελλοντικές τους γέννες. 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 3

Φωτογραφία:  Thomas Lott (fargesia)

 

 

Αυτό το είδος δεν θεωρείται ψάρι βυθού, σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη της οικογένειας και γενικώς σέβεται και την διακόσμηση και τα φυτά, εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής, όπου σκάβει γύρω από την περιοχή του.

Σε περισσότερα λίτρα είναι δυνατόν να κρατηθεί με άλλα είδη όπως άλλα είδη Neolamprologus, αλλά και Julidochromis, Cyprichromis κλπ, μάλιστα θεωρείται και ιδιαίτερα διακοσμητικό λόγω του χρώματός του,

Πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι υπάρχει περίπτωση υβριδισμού με κάποια είδη με κοντινή μορφολογία (Ν. cylindricus, Ν. mustax, Ν. nigriventris, Ν. pectoralis και Ν. schreyeni), και επίσης ότι δεν είναι καλή ιδέα να το βάλουμε μαζί με ήρεμα ψάρια, γιατί είναι ιδιαίτερα νευρικό και μπορεί να τους δημιουργεί πρόβλημα.

 

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η αναπαραγωγή θεωρείται γενικά εύκολη, αυτό για να γίνει όμως, πρέπει να εισάγετε μία ομάδα και να αφήσετε να σχηματιστεί το ζευγάρι που θα κρατήσετε.

Γενικά η σχέση τους είναι εριστική, αλλά  βελτιώνεται κατά την διάρκεια της γέννας, αφού το θηλυκό ασχολείται κυρίως με την φύλαξη της φωλιάς και το αρσενικό με την  υπεράσπιση του χώρου.

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 4. Τα αυγά βρίσκονται αριστερά στον βράχο

Φωτογραφία: Thomas Lott (fargesia)

 

 

Σε περίπτωση που η ισορροπία της σχέσης είναι ασταθής, συστήνεται μερικές φορές να αποσύρουμε το αρσενικό μετά την γέννα, αλλά με το ρίσκο να σπάσει την αρμονία της ένωσης. Τα ιχθύδια είναι πολύ μικρά, αλλά δέχονται γρήγορα ζωντανή τροφή, αρκεί να χωράει στο στόμα τους (anguillules, microvers, artemia). Χρωματίζονται πολύ γρήγορα  και είναι ικανά να αναπαραχθούν ήδη όταν φτάσουν σε μήκος τα 5 - 6 cm. Να  σημειωθεί ότι έχουν παρατηρηθεί και κάποιες περιπτώσεις πολυγαμίας.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πρόκειται για μία καταπληκτική κιχλίδα με πολύ όμορφο και έντονο χρώμα και έντονη κινητικότητα (κινείται σε όλο το ενυδρείο).

Κατάλληλες συνθήκες, σωστή διακόσμηση και δεν θα χάσετε.

Τολμήστε το. 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 5

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 6

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 7

 

Ευχαριστώ τους BENOIT & ESTELLE για της πληροφορίες και τον THOMAS LOOT (fargesia) για τις φωτογραφίες που μας έδωσαν για την ολοκλήρωση του άρθρου.
Je remercie BENOIT&ESTELLE pour les informations et
THOMAS LOOT(fargesia) pour les photographies.

 


Πηγές:

http://www.destin-tanganyika.com/
http://www.aquabase.org/

Φωτογραφίες: Χρήστος Ζαραλής

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ