gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 Julidochromis regani "Kipilli" (Poll, 1974)
Άρθρο του Χρήστου Ζαραλή

 

Julidochromis regani

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα είδη του γένους Julidochromis ανήκουν στα μικρά είδη της λίμνης Tanganyika, που ζουν και αναπαράγονται στα βράχια της. Τα σώματα τους είναι πάντα μακρόστενα, προσαρμοσμένα για να χωρούν στις στενές σχισμές των βράχων όπου ζούν. Πρόκειται για εντομοφάγα είδη, η μουσούδα τους είναι μυτερή και τελειώνει σε ένα μικρό στόμα, του οποίου η ιδιαίτερη μορφολογία βοηθά στην άμεση σύλληψη και κατάποση των υπαρχόντων αρθρόποδων στις επιφάνειες των βράχων.
Όλα τα είδη του γένους Julidochromis ακουμπούν την κοιλία τους πάνω στα βράχια, κάνουν σαν να σέρνονται επάνω σε αυτά (ορισμένες φορές και ανάποδα) – μια συμπεριφορά που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή ακόμα και σε περιβάλλον ενυδρείου.
Έχουν περιγραφεί πέντε είδη του γένους (Φωτογραφία 2), που καθένα απο αυτά, διαχωρίζεται περαιτέρω σε αρκετές «γεωγραφικές ράτσες».
 

julidochromis regani

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2
Το μήκος τους διαφέρει ανά είδος, από 7cm εως 15cm

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Επιστημονική ονομασία:
Julidochromis regani

Περιγραφή γεωγραφική του είδους:
Julidochromis regani kipilli

Οικογένεια:
Cichlidae

Προέλευση:
Είναι ενδημικό της λίμνης Tanganyika (υπάρχει μόνο εκεί)

Μέγεθος:
13-15 εκατοστά περίπου

Διατροφή στο ενυδρείο:
Σπιρουλίνα, δάφνια ζωντανή, αρτέμια, ζωντανή τροφή. Ο Julidochromis regani γενικώς είναι εύκολος στην διατροφή του.

Σεξουαλικός διαχωρισμός:
To θυληκό είναι μεγαλύτερο και ποιό εύσωμο.

ΧΗΜΕΙΑ ΝΕΡΟΥ:

Ph range:7,8 - 9,   Gh range:10 - 20,  Kh range:12 - 20,   θερμοκρασία: 22 - 28οC
Καλό είναι το νερό να είναι καλά οξυγονωμένο, 3 με 4 φορές κυκλοφορία του όγκου του νερού ανα ώρα, και οι αλλαγές του να μήν υπερβαίνουν το 20%.
Αυτό που πρέπει να προσεχτεί είναι τα νιτρικά να μήν ξεπερνούν τα 20 mg/l,
έχουν ευαισθησία ειδικά τα μικρά τους .Μορφολογία:

Οι Julidochromis regani έχουν σώματα κυλινδρικά και μακριά που διαπερνούνται από κάθετες και οριζόντιες γραμμές(ανάλογα το είδος).Ο Julidochromis regani "kipilli"  έχει μία ρόμπα κίτρινη που διαπερνάται από οριζόντιες γραμμές μαύρες που ξεκινούν από το κεφάλι του(φαίνεται σαν να φοράει αφρικάνικη μάσκα). Το κεφάλι του είναι λεπτό, τα χείλια του είναι χονδρά και μαύρα και κάτω από το μάτι έχει μια γραμμή μπλε ηλεκτρίκ όπως και στο άνω μέρος του χειλιού. Τα πλαϊνά του πτερύγια είναι κίτρινα και τα υπόλοιπα έχουν γεμίσματα μαύρα και περιμετρικά που καταλήγουν σε ένα ανοιχτό ηλεκτρικ χρώμα. Γενικώς πρόκειται για μία πανέμορφη κιχλίδα που η κίνησή της συνδυάζει χάρη και δυναμισμό.

 

julidochromis regani

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 3

 

julidochromis regani

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 4

                  

julidochromis regani

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 5

       

 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ:

Η διατήρησή του είναι γενικά εύκολη, προϋπόθεση βέβαια να τηρούνται οι παράμετροι Tanganyika και τα χαμηλά νιτρικά.
Ένα ενυδρείο 150 λίτρων θεωρείται το ελάχιστο για ένα ζευγάρι μόνο του και τα μικρά που θα κρατηθούν (μια και το μέγεθός του φθάνει έως τα 15cm). Από τα 200 λίτρα και πάνω μπορεί να εισαχθεί και με άλλα είδη.
Η διακόσμηση πρέπει να περιλαμβάνει βράχια (καλό είναι να προσέξετε να μην υπάρχουν μυτερές άκρες γιατί σέρνεται πάνω τους) και αρκετές κρυψώνες για να μπορεί να οριοθετήσει την περιοχή του. Μπορεί να εισαχθεί σε κοινωνικό ενυδρείο βέβαια με κάποια προσοχή στους συγκατοίκους του, γιατί ξέρει να παίρνει τον σεβασμό από όλους.
Το καλό που έχει είναι ότι δεσμεύει μία περιοχή 50 cm περίπου και δεν εξαπλώνεται παραπέρα. Η επιθετικότητα του παρατηρείτε σε περίοδο αναπαραγωγής και φθάνει έως τα σύνορα που έχει οριοθετήσει (στο τέλος του βράχους). Ένα καλό κόλπο είναι να φτιάξετε φυσικά σύνορα ώστε να περιοριστεί και η οπτική επαφή (δηλαδή να βάλετε φυτά στο τέλος του βράχους). Δεν ασχολείται με τα φυτά και έχει παρατηρηθεί ότι σκάβει μόνο σε περιόδους αναπαραγωγής (ουσιαστικά καθαρίζει την περιοχή όπου βρίσκεται η φωλιά του), γι’ αυτό καλό είναι τα φυτά να στηριχθούν καλά.
Μπορεί να συμβιώσει με το γένος των Neolamprologus και γενικά με ψάρια που μπορούν να υπερασπίσουν την περιοχή τους.

julidochromis regani

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 6

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Να μην εισαχθεί με κάποιο είδος του γένους του, όπως επίσης και με τον Calinochromis brichardi γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση υβριδισμού.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΉ

Οι αναπαραγωγή του είδους θεωρείται σχετικά δύσκολη γιατί εύκολα μπορεί να σπάσει ο δεσμός του ζευγαριού με συνέπεια να έχουμε μάχη μέχρι θανάτου.
Για να μπορέσετε να βγάλετε ένα ζευγάρι πρέπει να εισάγετε μία ομάδα και να αφήσετε την φύση να λειτουργήσει (πολύ δύσκολα να βάλετε από ένα αρσενικό και θηλυκό μαζί και να ταιριάξουν). Από την στιγμή που βγει το ζευγάρι καλό θα είναι να βγάλετε τους υπόλοιπους γιατί θα δεχθούν μεγάλη πίεση (εκτός αν τα λίτρα σας είναι πολλά και τότε βγει και άλλο ζευγάρι και βρει καταφύγιο σε έναν άλλο βράχο)
Από την στιγμή που θα βγει το ζευγάρι θα ψάξουν κάποιο βράχο και θα οριοθετήσουν την περιοχή τους (ένας βράχος πλάτους 50 cm είναι ότι πρέπει).
Το ζευγάρι παραμένει σταθερό και συνεννοείται σχετικά καλά(υπάρχουν βέβαια και εντάσεις αλλά γενικά πάει καλά) Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι  να μην αλλαχθεί το ντεκόρ γιατί υπάρχει περίπτωση το ζευγάρι να χωρίσει και να ακολουθήσει μονομαχία μέχρι τέλους. Άρα δεν πειράζουμε τίποτα.
Στην συνέχεια θα ψάξουν μία σπηλιά όπου θα εγκατασταθεί η θηλύκια
Η συχνότητα των γεννών είναι περίπου κάθε μήνα όπου ουσιαστικά κολλάνε τα αβγά  στην οροφή της σπηλιάς, Κάνουν περίπου 40 με 100-με διάμετρο 1,5 mm- αυγά ανά γέννα.Τα αυγά εκκολάπτονται σε περίπου 4-6 μέρες και αρχίζουν να βγαίνουν έξω μετά από 8 μέρες περίπου(σέρνονται πάνω στην πέτρες). Καλό είναι να δίνεται στους μικρούς μας φίλους αρτέμια.
Επίσης οι γονείς προσφέρουν μία πολύ καλή προστασία (δεν πλησιάζει κανένας ξένος) όπως επίσης  και τα  αδέρφια προς τους μικρότερους.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η φήμη η οποία λέει ότι οι Julidochromis regani είναι δολοφόνοι (και γι’ αυτόν τον λόγο δεν τα προτιμάει ο κόσμος) είναι ΛΑΘΟΣ.
Αν κρατηθεί σωστά (μην ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε με εδαφική κιχλίδα, με συνέπεια αν δεν της δωθεί κάποιο μέρος να αναγκαστεί να παλέψει και πιστέψτε με, ξέρει να το κάνει καλά) αγνοεί τους υπόλοιπους. Το μόνο πρόβλημα είναι η συγκατοίκηση με το ίδιο είδος (να αποφευχθεί).
Κατά τα άλλα πρόκειται για μία υπέροχη και πανέμορφη κιχλίδα που ξέρει να σταθεί σε ένα ενυδρείο και προσφέρει στο χομπίστα την χαρά της αναπαραγωγής και της οικογενειακής συμπεριφοράς.
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι η πιο όμορφη του γένους της.
Αν έχετε κάποιο μέρος ελεύθερο σε ένα ενυδρείο μην διστάσετε, και πάνω από όλα απολαύστε το.

________________________________

Πηγές:

http://www.destin-tanganyika.com/
http://www.aquabase.org/
http://www.aquariophilie.org/
http://tanganyika-cichlids.com/

julidochromis regani

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 7

 

julidochromis regani

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 8

Φωτογραφίες: Χρήστος Ζαραλής

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ