gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Neolamprologus brichardi  (Poll, 1974)

Άρθρο του Χρήστου Ζαραλή

 

Φωτογραφία: Ζαραλής Χρήστος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Νeolamprologus brichardi είναι το πρώτο ενδημικό είδος της λίμνης Tanganyika που εισήχθη από την Αφρική, από τον Pierre Brichard  το 1971 και για αυτό φέρει και το όνομά του.

Ο Pierre Brichard, Βελγικής εθνικότητας, ήταν συλλέκτης και ερευνητής καινούργιων ειδών της λίμνης  Tanganyika, και απεβίωσε το1990. Στα κατορθώματά του συγκαταλέγεται και η ανακάλυψη μερικών ειδών (όπως το Neolamprologus brichardi)

Να μην ξεχνάμε ότι χάρη σε αυτόν πολλοί χομπίστες είχαν την ευκαιρία να κρατήσουν άγρια είδη κατευθείαν από την λίμνη Tanganyika και αυτό πριν 30 χρόνια.

 

 

Επιστημονική ονομασία:

Neolamprologus brichardi, Lamprologus brichardi

 

Οικογένεια:

Cichlidae

 

Προέλευση:

Είναι ενδημικό της λίμνης Tanganyika (υπάρχει μόνο εκεί)

 

Μέγεθος:

10 εκατοστά περίπου

 

Διατροφή στο ενυδρείο:

Σπiρουλίνα, δάφνια ζωντανή και μικρά κομμάτια γαρίδες με το καβούκι τους

 

Διάρκειας ζωής:

5-8 χρόνια

 

Σεξουαλικός διαχωρισμός:

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει, συνήθως το αρσενικό είναι λίγο μεγαλύτερο

 

ΧΗΜΕΙΑ ΝΕΡΟΥ:

Ph range: 8 - 9  

GH range: 9 - 19  dGH

KH range: 12 - 20 dKH

θερμοκρασία: 22 - 28° C

Καλό είναι το νερό να είναι καλά οξυγονωμένο και οι αλλαγές του να μην υπερβαίνουν το 20% του συνολικού όγκου του, ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία της χημείας νερού.

Η αλλαγή θα πρέπει να γίνεται κάθε βδομάδα.

 

Περιβάλλον ενυδρείου

Το Neolamprologus brichardi, στο φυσικό του περιβάλλον ζει σε αποικίες χιλιάδων ψαριών, καταλαμβάνοντας ολόκληρα βράχια και φθάνει σε βάθος έως και 15 μέτρων.

Ένα κατάλληλο για αυτό το είδος ψαριού ενυδρείο, θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές πέτρες με σκοπό την οριοθέτηση των περιοχών τους. Οι πέτρες ταυτόχρονα χρησιμεύουν ως κρυψώνες, έτσι μπορεί να αποφευχθεί το επικίνδυνο στρεσάρισμα των ψαριών. Τα φυτά είναι για το Neolamprologus brichardi σχετικά αδιάφορα, αλλά καλό θα είναι να προτιμηθούν αυτά με σκληρά φύλλα (πχ είδη του γένους Αnubias) και να στερεωθούν όσο καλύτερα γίνεται, διότι μπορεί να τα ξεριζώσει. Για τον βυθό, ή άμμος είναι κατάλληλη ως υπόστρωμα.

Κατανομή των διαφορετικών ποικιλιών τou Neolamprologus  brichardi

Γνωρίζοντας ότι η φωτογραφίες δεν μπορούν να μας αποκαλύψουν πάντα την γεωγραφική προέλευση του είδους, θα βασιστούμε στην χαρτογράφηση που έκανε ο Jonathan Bouquerel (AFC 146/59) με βάση το βιβλίο του AD KONINGS (–"Les CICHLIDES du TANGANYIKA dans leur milieu naturel «/page 76/CICHLID PRESS.–) 

 

 

 Μορφολογία

Το Νeolamprologus brichardi, γνωστό στο εμπόριο και ως «πριγκίπισσα του Burundi», αυτό το ψάρι έχει μία χάρη που συναρπάζει. Έχει όμως την κακή συνήθεια να δημιουργεί αποικίες, γεγονός πολύ ενοχλητικό αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε.

Τα ανεπτυγμένα πτερύγια του, έχουν ένα καθαρό λευκό χρώμα ,το σώμα του καλύπτεται από ένα γλυκό κρεμ και μπεζ χρώμα, η μάσκα του έχει ένα φοβερό μπλε ηλεκτρικ χρώμα επάνω σε κίτρινο φόντο στα μαγουλά του.

Κάποιες μαύρες και κίτρινες ζωγραφιές στα αυτιά μαζί με την φοβερή χάρη που χαρακτηρίζουν την κίνησή του, το έχουν κάνει πολύ αγαπητό στους χομπίστες και ειδικά στους ασχολουμένους με τις κιχλίδες της λίμνης Τανγκανίκα.

 

Φωτογραφία: Ζαραλής Χρήστος

 

Φωτογραφία: Ζαραλής Χρήστος

 

Διατήρηση στο ενυδρείο.

Η διατήρηση και αναπαραγωγή του είδους θεωρείται γενικά εύκολη Ένα ενυδρείο 200 λίτρων θεωρείται αρκετό για ένα ζευγάρι και τα μικρά που θα γεννηθούν και θα κρατηθούν από τον χομπίστα μαζί με τους γονείς τους.

Για ξεκίνημα προτείνεται να εισάγετε 5 - 6 νεαρά ψάρια και να περιμένετε να ξεχωρίσει ένα ζευγάρι. Μόλις γίνει αυτό, καλό είναι να βγάλετε τα υπόλοιπα, γιατί θα δεχθούν μεγάλη πίεση από το ζευγάρι που μπορεί να φθάσει και ως το θάνατο.

 

 

Παράδειγμα ενυδρείου αφιερωμένο στης ανάγκες ζευγαριού με τα μικρά τους που θα κρατηθούν.

Φωτογραφία:WWW.DESTIN-TANGANYIKA.COM

 

Εφόσον θέλετε να εισάγετε και ένα άλλο είδος, καλό θα ήταν να το γεμίσετε όλο με πέτρες και να επιλέξτε κάποιο που θα μπορεί να αντέξει την επιθετικότητα του Ν.brichardi (σ’ αυτά τα λίτρα πχ Julidochromis ornatus, J. Transcriptus, και σε μεγαλύτερο όγκο ακόμα και μεγαλύτερα ψάρια από αυτό)

Όπως και να έχει πάντα θα είναι το κυρίαρχο ζευγάρι του ενυδρείου.

Θέλει προσοχή η επιλογή του συγκάτοικου για δύο λόγους:

1) Αποφυγή υβριδισμού (π.χ τα είδη του συμπλέγματος brichardi, Νeolamprologus helianthus, Νeolamprologus splendens, Νeolamprologus pulcher, Νeolamprologus mustax κτλ )

2) Αποφύγετε να βάλετε είδη που δεν θα αντέξουν την επιθετικότητα τους (Xenotilapia bathyphilus, Xenotilapia burtoni, Xenotilapia flavipinni, Aulonocranus dewindti, Ectodus descampsi, Enantiopus melanogenys, Enantiopus sp. "kilesa" κτλ )

Αναπαραγωγή

Το ζευγάρι που θα σχηματιστεί συνήθως παραμένει πιστό στον σύντροφο του και συνεννοείται αρκετά καλά, τα αυγά τους μπορούν να φθάσουν από 70 έως 200 και συνήθως τα αφήνουν κρυμμένα σε σπηλιές κολλημένα στην οροφή (πρέπει να γνωρίζετε ότι σε λίγο καιρό θα γεμίσει το ενυδρείο με μικρά, γι’ αυτό φροντίστε τουλάχιστον να βρείτε κάποιους αποδέκτες).

Είναι καλό να έχετε την θερμοκρασία γύρω στους 28 βαθμούς κελσίου, και την οξύτητα περίπου στο ph:8,5 για να πετύχετε την αναπαραγωγή τους.

Τα αυγά έχουν χρώμα άσπρο-κρεμ και χρειάζονται περίπου 4-5 μέρες για να εκκολαφθούν. Μετά από 5-6 μέρες τα νεογέννητα θα αρχίσουν να κολυμπάνε και θα παρατηρήσετε στο άνοιγμα της σπηλιάς ένα μικρό συννεφάκι. Σε αυτό το στάδιο αρχίζουν να παίρνουν τροφή από το στόμα.  

Να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια δεν αποτελούν κίνδυνο για τα μικρά, αλλά αντιθέτως βοηθούν τους γονείς στο μεγάλωμα τους.

 

 

Φωτογραφία:WWW.DESTIN-TANGANYIKA.COM

 

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μία καταπληκτική κιχλίδα με εκρηκτικό ταμπεραμέντο ,που μπορεί εύκολα να σας δώσει την χαρά της αναπαραγωγής.

Η χάρη της και η οικογενειακή συμπεριφορά της θα σας συναρπάσει και θα σας δώσει την χαρά της δημιουργίας που έχει το χόμπι μας.

Καλό είναι να τηρούνται οι παράμετροι του νερού και προσοχή το καλοκαίρι η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 30οC(αν υπάρχουν μικρά καλό είναι να κρατιέται στους 28οC).

Η επιθετικότητα της παρατηρείται  συνήθως σε περιόδους αναπαραγωγής.

Αυτή η κιχλίδα μπορεί επίσης να εισαχθεί και σε κάποιο ενυδρείο χωρίς ταίρι (πάντα με προσοχή στην επιλογή των συγκατοίκων), όπου απλώς θα έχετε την ευκαιρία να την παρατηρήσετε να «βολτάρει» αμέριμνη.

Απολαύστε το!

 

Φωτογραφία: Ζαραλής Χρήστος

Φωτογραφία: Ζαραλής Χρήστος

Φωτογραφία: Ζαραλής Χρήστος

 

(Ευχαριστώ τους BENOIT&ESTELLE για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που μας έδωσαν για την ολοκλήρωση του άρθρου.

Je remercie BENOIT&ESTELLE pour les informations et les photographies.)

 


 ΑΝΑΦΟΡΑ:

www.destin-tanganyika.com 

www.aquabase.org

www.fishbase.org/home.htm

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ