gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Anubias barteri var. nana (Schott, 1979)

 

 

 

Ανήκει στην οικογένεια Araceae και κατάγεται από το Καμερούν.

Το συναντάμε σε πολλά ενυδρεία όπου δεν είναι εύκολο, λόγω συνθηκών, να αναπτυχθούν άλλα, πιο ευαίσθητα φυτά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ ανθεκτικό και τα βγάζει πέρα με λίγο φως και σε νερό με λίγα θρεπτικά. Δεν έχει ανάγκη παροχής διοξειδίου, γιατί αναπτύσσεται αργά. Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι ριζώνει πάνω σε πέτρες ή ξύλα, αν στην αρχή το κρατήσουμε δεμένο πάνω σε ένα τέτοιο υλικό. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όταν κρατάμε στο ενυδρείο μας ψάρια που έχουν την τάση να σκάβουν και άρα να ξεριζώνουν τα φυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κιχλίδες από την λίμνη Μαλάουι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ψάρια από άλλες περιοχές δεν σκάβουν. Έχει σκληρά φύλλα και γι αυτό είναι κατάλληλο και για ενυδρεία με είδη κιχλίδων που έχουν την τάση να χαλούν τα φυτά.

 

Φώτο: Γιάννης Ανδρούδης

 

Αναπτύσσεται αργά, βγάζοντας περί τα 10 φύλλα τον χρόνο και το ύψος του δεν γίνεται μεγαλύτερο από 10 cm αφού η ανάπτυξη του γίνεται οριζόντια. Το μόνο πρόβλημα που συναντάμε με αυτό το φυτό είναι ότι συχνά τα φύλλα του πιάνουν άλγη, γιατί έχουν μεγάλη επιφάνεια και αν είναι κάτω από σχετικά έντονο φως για πολύ καιρό αυτό είναι αναπόφευκτο. Τα φύλλα του μπορεί να είναι ηλικίας μερικών ετών και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ειδών άλγης που χρειάζονται χρόνο για να εγκατασταθούν κάπου. Η λύση είναι να το βάλουμε σε σημείο που δεν έχει έντονο φως.

Η ανθρακική σκληρότητα μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 12 ΚΗ, το ρΗ σε ουδέτερα επίπεδα και η θερμοκρασία 20° C έως και 30° C.

 

Οι ρίζες

 

 

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι η οριζόντια ρίζα του να είναι πάντα έξω από το υπόστρωμα και τα ριζίδια να εισχωρούν μέσα σε αυτό. Αν την ρίζα την κόψουμε σε μικρά κομμάτια και ακόμα καλύτερα κάθε κομμάτι μαζί με λίγα φύλλα, μπορούμε να τα φυτέψουμε σε ένα άλλο σημείο και έτσι να αποκτήσουμε πολλά νέα φυτά.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ