gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Yasuhikotakia (Botia) morleti Tirant, 1885

 Skunk botia

 


 

Yasuhikotakia (Botia) morleti

Φωτο: B. Kahl

 

Τα Botia morleti είναι ζωηρά ψάρια που φτάνουν σε μήκος τα 10 cm και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τα κρατάμε σε ομάδα. Αν έχουμε ένα μόνο άτομο, πολύ συχνά γίνεται ενοχλητικό για τους υπόλοιπους κατοίκους του ενυδρείου.

Γενικά όμως είναι φιλήσυχο ψάρι και δεν ενοχλεί ακομα και τα άλλα είδη που ζουν στον βυθό του ενυδρείου, όπου πολύ συχνά ψάχνει για τροφή. Αυτό βέβαια, αφού του έχουμε εξασφαλίσει το κατάλληλο περιβάλλον. Αν δεν υπάρχουν αρκετές κρυψώνες, μπορεί να γίνει επιθετικό. Χρειάζεται τον χώρο του που πολύ συχνά τον υπερασπίζεται έναντι άλλων ψαριών που τα θεωρεί εισβολείς. Φυσικά δεν είναι το κατάλληλο ψάρι για να συγκατοικήσει με μικρά είδη όπως είναι τα neon και άλλα τέτοια. Είναι προτιμότερο να ζει με πιο μεγαλόσωμα είδη tetra ή άλλα σμηνόψαρα.

Ανήκει στην υποτάξη Cobitidae και την οικογένεια Botiinae. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και την Ταϊλάνδη και ζει σε καθαρά νερά σε σημεία που συνήθως έχουν λάσπη για υπόστρωμα. Αυτό δεν μπορούμε να το έχουμε σε ένα ενυδρείο, αλλά πρέπει να έχουμε υπόστρωμα από λεπτή άμμο για να μην τραυματίζονται στο χαλίκι που συνήθως είναι αιχμηρό.

Το σώμα τους έχει το χαρακτηριστικό σχήμα των βυθόψαρων, δηλαδή σχετικά επίπεδη κοιλιά και ελαφρά υπερυψωμένη ράχη. Το στόμα τους είναι στο κάτω μέρος και διαθέτουν τους χαρακτηριστικούς, σαν μουστάκια, αισθητήρες για την αναζήτηση της τροφής τους. Στο σημείο που αρχίζει το ουραίο πτερύγιο έχουν μια σκούρα ή μαύρη κάθετη γραμμή.

Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά που να ξεχωρίζουν τα δυο φύλα και η αναπαραγωγή τους στο ενυδρείο δεν είναι δυνατή, εκτός από κάποιες τυχαίες σπάνιες περιπτώσεις που έχουν κατά καιρούς αναφερθεί. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα θηλυκά είναι πιο εύσωμα από τα αρσενικά.

Αν τους εξασφαλίσουμε καθαρό νερό με αρκετή ροή και τακτικές εβδομαδιαίες αλλαγές νερού, δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με σκληρότητες ή τιμές pH αρκεί να μην ξεπερνάμε μερικά όρια. Ένα ενυδρείο με μήκος 150 cm είναι αρκετό για μια ομάδα ψαριών. Χρειάζονται αρκετό ελεύθερο χώρο για να κολυμπούν αλλά και φυτά στο πίσω μέρος του ενυδρείου. Επίσης χρειάζονται σπηλιές από πέτρες ή ρίζες για να μπορούν να αποσύρονται όταν το θελήσουν.

Στην τροφή τους δεν δημιουργούν προβλήματα, αλλά ποικιλία τροφών που περιέχει και κατεψυγμένες ή ζωντανές είναι ότι καλύτερο για αυτά τα ψάρια. Θεωρείται και είδος που αντιμετωπίζει τα σαλιγκάρια, αλλά αυτό δεν είναι σωστό κίνητρο για να αποκτήσουμε ένα ακόμα είδος μέσα στο κοινωνικό ενυδρείο μας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πιο πολλά είδη Botia προτιμούν να κινούνται το βράδυ και συχνά την ημέρα μένουν κρυμμένα στα σημεία που έχουμε φροντίσει να τους διαθέσουμε. Όταν όμως είναι ώρα ταΐσματος, θα βγουν με ταχύτητα για να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί!! Γενικά όμως είναι πιο κινητικά την ημέρα αν ο φωτισμός του ενυδρείου δεν είναι έντονος.

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ