gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Pundamilia nyererei

 

 

 

 Το Pundamilia nyererei, (αρχικά γνωστό με το όνομα Haplochromis nyererei) ζει στην λίμνη Victoria και είναι ένα από τα υπό εξαφάνιση ψάρια της αφρικανικής ηπείρου. Είναι ίσως το πιο γνωστό και δημοφιλές ψάρι της Victoria. Πρόκειται για ψάρι πολύ επιθετικό απέναντι στα άλλα ψάρια της ίδιας οικογένειας, αλλά και γενικότερα, η επιθετικότητα του το κάνει δύσκολο στην συμβίωση με άλλα ψάρια, εκτός και πρόκειται για μεγάλα ενήλικα. Χρειάζεται ενυδρείο τουλάχιστον 200 λίτρων με πολλές πέτρες και κρυψώνες, γιατί κυνηγά μόνιμα τα άλλα αρσενικά που μπορεί να βρίσκονται στο ίδιο ενυδρείο και βέβαια και όλα τα θηλυκά άτομα του ίδιου είδους. Είναι προτιμότερο να κρατείται σε ομάδα μέχρι 10 ατόμων, αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν είναι από τα ψάρια που μπορεί κανείς να τα βρει εύκολα στο εμπόριο.

 

Το μήκος του φτάνει τα 12 cm και πολλαπλασιάζεται με αυγά που τα εκκολάπτει η θηλυκιά στο στόμα. Ζευγαρώνει σχετικά δύσκολα και στο συγκεκριμένο είδος έχει παρατηρηθεί μειωμένη γονιμότητα σε σχέση με άλλες κιχλίδες της λίμνης Victoria. Προτιμότερο είναι να υπάρχουν πολλές θηλυκές για ένα αρσενικό, αλλά μόνο ένα αρσενικό ανά ενυδρείο. Του αρέσει να κρύβεται μέσα σε βράχους αν και μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε διάφορα "ενυδρειακά τοπία" και σε διάφορες παραμέτρους νερού. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ψάρι όσο αφορά το τάισμα. Τρώει ευχάριστα flakes, brine shrimp, daphnia, mosquito larvae, spirulina και pellets. 

 

Σεπτέμβρης 2001:

Το ψάρι που έχουμε στο ενυδρείο με τα N. venustus -δώρο από τον Γιώργο Ρεκλό- είναι ένα ενήλικο αρσενικό, που έχει από τις πρώτες μέρες εξασφαλίσει το χώρο του στο ενυδρείο και τον υπερασπίζεται σθεναρά απέναντι στα άλλα ψάρια! Για την ώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δυο αρσενικά N. venustus λόγω μεγέθους και όλη την επιθετικότητα του την διοχετεύει στη θηλυκιά, η οποία είναι διπλάσια σε μέγεθος από αυτόν! Είναι ενδιαφέρον να μπορέσουμε να κάνουμε αναπαραγωγή, αν καταφέρουμε να βρούμε και ένα θηλυκό, κάτι που δεν είναι εύκολο! Επίσης είναι δύσκολο να επιβιώσει αρχικά η θηλυκιά του, αλλά και τα μικρά, όταν προκύψουν, λόγω της επιθετικότητας του είδους.

 

Αύγουστος 2002:

Αυτή την στιγμή υπάρχουν στα ενυδρεία 2 Pundamilia nyererei, αρσενικά. Το ένα εξακολουθεί να είναι στο ίδιο 3ο ενυδρείο και το δεύτερο στο 1ο ενυδρείο. Αυτό που είναι εντυπωσιακό και δεν μπορώ να το εξηγήσω είναι το γεγονός ότι ενώ το δεύτερο έχει πάρει τα χρώματα που πρέπει, το πρώτο, παρά το γεγονός ότι είναι μάλλον μεγαλύτερο σε ηλικία και μέγεθος, έχει ελάχιστο χρώμα, μόνο στα πτερύγια. Κατά τα άλλα οι συνθήκες είναι ακριβώς οι ίδιες. Τροφή, νερό, αλλαγές κλπ. Αρχικά σκεφτόμουν ότι μπορεί να φταίει το γεγονός ότι δεν έχει θηλυκό και γι αυτό δεν έχει λόγους να προβάλει τα χρώματα του. Όμως το ίδιο ισχύει και για το άλλο, αλλά η απουσία θηλυκού δεν στάθηκε αρκετή για να μείνει με τα χρώματα που είχε όταν ήταν πιο μικρό....


 

Στην πρώτη φωτογραφία, φαίνεται το ένα αρσενικό με τα χρώματα που έχει αυτή την στιγμή και που είναι τα φυσιολογικά για το φύλο του και το μέγεθος του.

Στην δεύτερη φωτογραφία είναι το δεύτερο ψάρι, και είναι χαρακτηριστική, η παντελής σχεδόν έλλειψη χρώματος στο σώμα του με εξαίρεση λίγο χρώμα στα πτερύγια!!!

 
Ο Pundamilia nyererei στο 1ο ενυδρείο, υπερασπιζόμενος τον χώρο του.


 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ