gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Mikrogeophagus ramirezi

Συμπεριφορά στο ενυδρείο

 

Οι Mikrogeophagus ramirezi είναι από τα ψάρια που θεωρούνται κοσμήματα σε ένα κοινωνικό ενυδρείο. Εύκολα μπορεί κανείς να τους κάνει να αναπαραχθούν και να παρατηρήσει την συμπεριφορά τους και τους αθώους καβγάδες τους για να προστατέψουν την περιοχή τους.

Εμείς τους βάλαμε σε ένα στρωμένο ενυδρείο 70 λίτρων εφοδιασμένο με πέτρες και φυτά, χωρίς άλλα ψάρια μέσα. Έπρεπε να είναι δυο ζευγάρια.

Μια μέρα αργότερα:

Στο ενυδρείο μας υπάρχει κινητικότητα! Στην μέση του ενυδρείου, λίγο πάνω από τον βυθό στέκονται δυο ψάρια, το ένα απέναντι από το άλλο. Το κεφάλι είναι κίτρινο, το σώμα μπλε με αμέτρητα φωτεινά ανοιχτά μπλε σημάδια. Μαύρα μέρη στο κεφάλι το σώμα και τα πτερύγια ολοκληρώνουν την όμορφη εικόνα. Τα ψάρια έχουν τεντωμένα τα πτερύγια και με το σώμα να γέρνει προς τα εμπρός κοιτάζουν το ένα το άλλο. Απέχουν το ένα από το άλλο περίπου 7 cm, που αντιστοιχεί στο μήκος των μικρόσωμων αυτών κιχλίδων. Στέκονται εκεί και κοιτάζονται ανεμίζοντας με ταχύτητα τα πτερύγια. Ξαφνικά γίνονται όλα αστραπιαία: Και τα δυο ψάρια ορμούν το ένα πάνω στο άλλο, δαγκώνονται για δέκατα του δευτερολέπτου και αμέσως με το κεφάλι προς τα πάνω απομακρύνονται και πάνε στην προηγούμενη θέση τους. Αυτό επαναλαμβάνεται πάλι και πάλι.

Εδώ πρόκειται για δυο αρσενικά που έχουν καταλάβει την περιοχή τους και την υπερασπίζονται από τον γείτονα τους! Που είναι όμως τα άλλα δυο ψάρια; Τώρα διαπιστώνουμε ότι το τρίτο αριστερά, πίσω από μια πέτρα έχει φτιάξει και αυτό την δική του περιοχή. Και αυτό υπερασπίζεται την δική του περιοχή απέναντι στους δυο άλλους γείτονες του. Μαζί του είναι και το τέταρτο ψάρι. Τα πτερύγια του είναι λιγότερο ανεπτυγμένα αλλά έχει τώρα στην κοιλιά του ένα έντονο βιολετί χρώμα. Αυτό είναι το θηλυκό, το μοναδικό στο ενυδρείο. Αντί για δυο ζευγάρια έχουμε τρία αρσενικά και ένα θηλυκό στο ενυδρείο μας! Τι πρόκειται να συμβεί τώρα;

 

Mikrogeophagus ramirezi (αριστερά το θηλυκό) σε στάση υπεράσπισης των συνόρων!

Foto: J. Vierke

 

Για την ώρα το τρίτο αρσενικό δείχνει στο θηλυκό την καλύτερη πλευρά του! Φλερτάρει! Δείχνει στην σύντροφο του το πλαϊνό του σώματος του, έχοντας τα πτερύγια τεντωμένα και κυματίζοντας το ουραίο πτερύγιο και τα μαλακά μέρη του ραχιαίου και του εδραίου σαν πεταλούδα. Αυτή είναι φανερό ότι δεν έχει εντυπωσιασθεί. Απλά φεύγει από την περιοχή του και κατευθύνεται προς την περιοχή του αρσενικού που είναι μπροστά δεξιά.

Προσοχή, ιδιωτικός χώρος!!!

Δεν θα διωχτεί από εκεί; Αντίθετα, δείχνει να είναι καλοδεχούμενη! Η νεαρά αναγνωρίστηκε σαν θηλυκό και αμέσως το αρσενικό άρχισε το φλερτ με την παραπάνω διαδικασία.

Έτσι πάει για τρεις μέρες. Το θηλυκό περιφέρεται από περιοχή σε περιοχή. Και το τρίτο αρσενικό δέχεται τις επισκέψεις της. Δεν την αφήνουν πάντα να φύγει από την περιοχή τους χωρίς αντίδραση. Μερικές φορές μπαίνουν μπροστά της φλερτάροντας, για να την αποτρέψουν να φύγει από την περιοχή τους. Την πείθουν κάποιες φορές, αλλά όχι πάντα. Περιμένει η θηλυκιά την ευκαιρία, όταν ο τύπος είναι απασχολημένος με την φύλαξη των συνόρων, για να αποδράσει και να πάει στην περιοχή του επόμενου.

Μετά από τρεις μέρες έχουν αλλάξει οι συνθήκες στο ενυδρείο. Το θηλυκό είναι στην περιοχή του κατόχου της δεξιάς πλευράς του ενυδρείου. Όσο αυτός είναι απασχολημένος να καθαρίσει μια στρογγυλή πέτρα στην μέση της περιοχής του, το θηλυκό έχει αναλάβει υπηρεσία στα σύνορα! Με καθόλου λιγότερη ορμή, το κεφάλι κάτω και φουλ κατά του αντιπάλου γείτονα!!!

Λίγο αργότερα αφήνει το θηλυκό μια ποσότητα αυγά στην πέτρα, τα οποία γονιμοποιεί το αρσενικό και μένει να τα φροντίζει μόνο του. Η κυρία κάνει με τους δυο άλλους μοναχικούς το ίδιο παιχνίδι, μια στον ένα και μια στον άλλον και τελικά αφήνει αυγά και σε αυτούς!!!

 

Από το βιβλίο του Jorg Vierke

Fischverhalten, beobachten und verstehen  Franckh-Kosmos, 1994

 

   

 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ