gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Παρουσίαση λίμνης 4

 

 

Αλβανούδη Αγλαΐα    ( lucy )              (Δράμα)                   

 

Η μικρή μου λιμνούλα!

(Περίπου 600 λίτρα)

 

 Από πάντα αγαπούσα το νερό. Αυτή η αγάπη με οδήγησε στην δημιουργία μιας λιμνούλας πολύ μικρής, αφού δεν υπήρχε ο απαραίτητος χώρος για μεγαλύτερη.

Φυσικά η πρώτη δουλειά ήταν να διαλέξω το σημείο απ’ όπου θα την βλέπαμε καλύτερα. Άλλη δυνατότητα επιλογής θέσης δεν υπήρχε (είναι κολλητά στην περίφραξη).

 

 

 Άρχισα το σκάψιμο, έφτιαξα διάφορα βάθη και «ράφια». Σε κάποιο σημείο είναι ρηχή για να ζεσταίνεται γρήγορα από τον ήλιο. Σε άλλο σημείο είναι πιο βαθιά για πιο σταθερή θερμοκρασία νερού, για να μπορούν τα ψάρια να βρίσκουν προφύλαξη από τις ακραίες θερμοκρασίες.

 

Τα ράφια θα φιλοξενήσουν γλάστρες και ζαρντινιέρες με διάφορα φυτά.

 

 

 

   25-4-2007. Αφού τέλειωσε το σκάψιμο και η διαμόρφωση του σχήματος, έφτιαξα από κοσκινισμένο χώμα μια λεπτή λάσπη και την χρησιμοποίησα σαν επίχρισμα  για να καλύψω όλη την επιφάνεια της λιμνούλας, πριν βάλω το νάιλον. Αυτό το έκανα για να προστατέψω το νάιλον από τυχόν αιχμηρές πέτρες και σκληρές ρίζες.

 

Στο τέλος στον πάτο έβαλα λίγα εκατοστά κοσκινισμένης άμμου για τον ίδιο λόγο.

 

    Γύρω- γύρω τοποθέτησα τις πέτρες τις οποίες θα καλύψει το νάιλον για να δημιουργηθούν τα υπερυψωμένα «χείλη» της λιμνούλας. Στην αρχή έβαλα χώμα αλλά γρήγορα διόρθωσα το λάθος μου.

 

 

 Άρχισα να στρώνω το νάιλον. Η δουλειά ήταν λίγο δύσκολη στο σημείο της περίφραξης γιατί δεν άφησα αρκετό χώρο για τις πέτρες, (στην προσπάθειά μου να κερδίσω λίγα εκατοστά ακόμα), αλλά έλπιζα ότι δεν θα πέσουν αφού κανείς δεν θα μπορούσε να τις πειράξει από εκεί. Έκανα λάθος γιατί ο 5χρονος γιος μου μπήκε στα κλεφτά και έκανε την ζημιά. Δεν έριξε μόνο τις πέτρες αλλά έσπασε και τα ήδη μικρά χείλη  με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν πλέον οι πέτρες.

 

 

   Τελικά η μόνη λύση που βρήκα ήταν να τυλίξω το νάιλον  - από την πλευρά αυτή μόνο – σε μια σανίδα.

 

Καθώς γέμιζα την λιμνούλα με νερό έστρωνα το νάιλον πάλι για να πάρει καλά το φόρμα του σκάμματος. Δημιουργήθηκαν αρκετές πτυχές. Με το γέμισμα διαπίστωσα ότι έμεναν ανοιχτές και έτσι δεν θα δημιουργούνταν «κρυφά» σημεία όπου δεν θα ανανεωνόταν το νερό.

 

Κατόπιν το έδεσα στην περίφραξη με σύρμα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, αν και αντιαισθητικό. Σκέφτηκα να βάλω μπροστά του ένα μεγάλο κλαδί από δέντρο (κορμό σχεδόν) για να το καλύψω – διακοσμήσω.

 

Το σταθεροποίησα με βίδες και για ροδέλες χρησιμοποίησα κομματάκια πλαστικού.

 

 

Στα «χείλη», έβαλα το νάιλον πάνω από τις πέτρες και το στερέωσα με άλλες από έξω προσπαθώντας όσο το δυνατόν να μην φαίνεται. Επειδή όμως δεν υπάρχει απόλυτη κάλυψη – απ’ ότι έχω δει και σε άλλες  λιμνούλες – σκέφτηκα να φυτέψω κισσό για να καλύψει τις πέτρες και τα σημεία που φαίνεται το νάιλον.

 

    Η υπερχείλιση, είναι απλά ένα σημείο κοντά στην περίφραξη που δεν έχει πέτρα κάτω από το νάιλον. Εκείνο το σημείο είναι αρκετά χαμηλά και αρκετό σε μέγεθος για τις ανάγκες της λίμνης.

 

Στον πάτο της λιμνούλας έβαλα στρογγυλό χαλίκι σε πάχος 5 εκ. περίπου, ακόμα 3 κομμάτια ξύλο από αμπέλι (κατάλληλα προετοιμασμένα) και μερικές μεγάλες πέτρες.

Το θέμα σκιάς θα λυθεί (προς το παρόν, μέχρι να μεγαλώσουν τα δεντράκια) με μια ψάθα.

Το πρόβλημα της άλγης – που δεν άργησε να εμφανιστεί – προς το παρόν είναι προτέρημα γιατί άρχισε να καλύπτει τις γλάστρες και σε λίγο δεν θα δείχνουν τόσο άσχημα!

 

 

 

Σε γλάστρες και ζαρντινιέρες φύτεψα υδροχαρή και υδρόβια φυτά, από την γύρω περιοχή, αλλά και κλαδέματα από το ενυδρείο, τα οποία φυσικά δεν θα αντέξουν τον χειμώνα και θα ανανεώνονται κάθε καλοκαίρι. Τα τοποθέτησα στα ράφια και στον πάτο σε διάφορα σημεία, όπου έκρινα ότι θα διακοσμήσουν, ή θα καλύψουν ατέλειες, και φυσικά ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

 

Τα φυτά είναι:

           Υδρόφιλα:

                        Νεροϊβίσκος

                        Typha Latifolia (το απλό σάζι)

                        Cyperus sp.  (ιθαγενής άγρια κύπερη, ίσως helferi )

                        Juncus sp       ( ιθαγενές ίσως acutus)

                        Και ένα είδος δυόσμου που βρήκα στις όχθες ποταμού.

            Υδρόβια:

                        Valisneria sriralis

                        Hygrophila polysperma

                        Hygrophila corymbosa compact

 

 

 

    Αργότερα έκανα και μια αλλαγή. Τις εξωτερικές πέτρες τις τράβηξα πιο έξω ώστε να μπορώ να βάλω και μια σειρά από την μέσα πλευρά. Αυτό το έκανα για να τοποθετηθούν από πάνω άλλες πιο εύκολα και να μην φαίνεται το νάιλον.

 

 

     1-5-2007. Έφερα τα ψαράκια (3 χρυσόψαρα ) και αφού έγινε η απαραίτητη προσαρμογή τα ελευθέρωσα  - λίγο αδέξια ομολογώ. Παρόλα αυτά μου φάνηκαν από την αρχή πολύ ευτυχισμένα.

 

Το μεγάλο ζήτημα είναι το φίλτρο. Είναι αδύνατον να υπάρχει φίλτρο προς το παρόν γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα ανανέωσης του νερού καθημερινά και σε όση ποσότητα χρειαστεί.

 

Και να η μικρούλα μου λίμνη, στις 6-6-07, μια μέρα με πολύ βροχή:

 

 

Φυσικά η διακόσμησή της δεν τελείωσε, πρέπει να βρω ένα μεγάλο κλαδί να καλύψει το νάιλον από την πλευρά της περίφραξης και πολλές όμοιες πέτρες για να μην φαίνεται τίποτα, ούτε το νάιλον, ούτε οι γλάστρες. Μερικές εκδρομές στα κατάλληλα μέρη θα με προμηθεύσουν με το κατάλληλο υλικό, αλλά νομίζω η τελική διακόσμηση θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

 

Επόμενη παρουσίαση

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ