gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Η ΛίΜΝΗ ΜΑΣ

Το ξεκίνημα....

 


   Σεπτέμβρης 2002

Ήταν για πολύ καιρό το όνειρό μας να φτιάξουμε μια μικρή λίμνη στον χώρο έξω από το σπίτι. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη και αυτό μας ανάγκασε για καιρό να το αναβάλουμε. Τελικά το αποφασίσαμε και ξεκίνησαν οι εργασίες. Το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε, ήταν να βρεθεί το κατάλληλο σημείο. Αυτό είχε να κάνει με την θέση της σε σχέση με το σπίτι, αλλά και την δυνατότητα να μπορούμε να την βλέπουμε κάθε στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να πρέπει να πάμε κοντά. Τελικά επιλέξαμε τον χώρο, αλλά μετά μπήκε ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Θα έπρεπε να βρεθεί λύση για να εξασφαλιστεί το καλοκαίρι αρκετός ίσκιος, ώστε να μην χτυπά ο ήλιος τις δύσκολες ώρες του μεσημεριού το νερό. Αυτό ξεπεράσθηκε κατά ένα μέρος, αλλά θα χρειαστεί να μπουν και άλλα φυτά στην συνέχεια για να λυθεί το πρόβλημα.

Η λίμνη θα έχει περίπου 12.000 λίτρα νερό και επιφάνεια γύρω 25 m2. Το μήκος είναι 7 m και το μεγαλύτερο πλάτος 4,30 m. Το βάθος στη μέση θα φτάνει τα 1.20 m και αυτό, για να εξασφαλίσουμε ότι σε αυτό το σημείο δεν θα επηρεάζεται άμεσα από την εξωτερική θερμοκρασία. Από εκεί και προς τα έξω θα γίνεται όλο και πιο ρηχή για να μπορούμε να βλέπουμε τα ψάρια και ότι άλλους ζωντανούς οργανισμούς θα προκύψουν ή θα βάλουμε. Θα φτιαχτεί ένα εξωτερικό φίλτρο με σφουγγάρια και λάβα, και θα τροφοδοτείται από μια αντλία 2.500 λίτρα την ώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να έχει μεγάλη κυκλοφορία νερού, γιατί λόγω της επιφάνειάς της θα μπορεί να οξυγονώνεται χωρίς μηχανικά μέσα. Ο ρόλος του θα είναι ουσιαστικά για να κρατά το νερό όσο γίνεται πιο διαυγές. Στη φύση το νερό σε μικρές, αλλά και μεγάλες λίμνες δεν είναι τόσο καθαρό γιατί δημιουργούνται και αναπτύσσονται άλγες που το θολώνουν. Αυτό δεν επηρεάζει την καλή ποιότητα του νερού, αλλά είναι προτιμότερο να μπορεί κανείς να βλέπει ότι υπάρχει μέσα στη λίμνη.

 

1. Ξεκινώντας τις εργασίες...

2. Ολοκλήρωση της εκσκαφής.

Το πρώτο που έπρεπε να γίνει, ήταν να μπει το μηχάνημα για να κάνει την εκσκαφή. Χρειάστηκε να χαλάσουμε την περίφραξη για αυτό τον λόγο. Ήταν όμως παλιά και ήταν μια ευκαιρία για να αντικατασταθεί και αυτή. Ο χρόνος που δαπανήθηκε ήταν πολύ λίγος. Αυτή ήταν και η ευκολότερη δουλειά κατά ένα μέρος. Μεγάλες πέτρες που βγήκαν από το σημείο εκείνο, φυλάχτηκαν στην άκρη, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αργότερα για τον γύρω χώρο, αλλά και για να μπουν κάποιες μέσα στην λίμνη, με σκοπό να προσφέρουν κρυψώνες στα ψάρια.

 

3. Υπόστρωμα για το μπετόν.

4. Πρόβα με το ζόρι!!!

Το μηχάνημα βέβαια δεν μπορούσε να δώσει το σχήμα που θέλαμε στην λίμνη, γι αυτό και μετά χρειάσθηκε να γίνουν εργασίες με το χέρι για την σωστή διαμόρφωση. Μετά, για να εξασφαλιστεί πιο σταθερή βάση για το μπετόν, στρώθηκε σχεδόν όλη η επιφάνεια με πέτρες (3). Εκείνη την ημέρα, μια καταιγίδα φρόντισε να γεμίσει με νερό την μελλοντική λίμνη (4). Χρειάσθηκε να περιμένουμε 2 μέρες μέχρι να φύγει το νερό για να συνεχίσουν οι εργασίες.

 

5. Πλέγμα πριν το μπετόν.

6. Τελειώνοντας.....

Πάνω από τις πέτρες απλώθηκε μεταλλικό πλέγμα (5) για να δέσει το μπετόν. Ο συνδυασμός Πέτρες - Πλέγμα - Τσιμέντο πρέπει να έχει εξασφαλίσει ένα στρώμα παχύτερο από 20 cm. Έγινε ένα πάχος πάνω από τις πέτρες αρκετό για να σκεπάσει το πλέγμα, αλλά το τσιμέντο εισχώρησε και ανάμεσα από τις πέτρες και με αυτό τον τρόπο το τελικό πάχος έγινε μεγαλύτερο, αφού ενσωματώθηκαν και αυτές στην μάζα του μπετόν. Στην συνέχεια, και πριν πέσει το τσιμέντο, στερεώθηκε ένας σωλήνας πλαστικός πάνω στο πλέγμα, για να σκεπαστεί από το μπετόν και να μείνουν μόνο τα δύο άκρα του έξω. Η μια άκρη του, βγαίνει κάτω από την μελλοντική επιφάνεια του νερού με σκοπό εκεί να μπει η αντλία νερού. Στην άλλη άκρη της λίμνης βγαίνει έξω από αυτήν, για να οδηγεί το νερό μέσα στο φίλτρο. Για την μέχρι τώρα κατασκευή χρειάστηκαν 10 τσιμέντα και 5 κυβικά αμμοχάλικο. Επιπλέον 4 κομμάτια πλέγμα διαστάσεων 3 Χ 2 μέτρα και μερικές σιδερόβεργες για ενίσχυση του μπετόν. Θα χρειαστούν και άλλα υλικά όμως, για να γίνει η τελική διαμόρφωση της περιμέτρου της λίμνης και φυσικά για τον αμέσως γύρω περιβάλλοντα χώρο. Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για να γίνει η περίμετρος με πέτρες, για να μην φαίνεται το μπετόν.

Καντε κλικ, για να δειτε την φωτογραφια!

Αρχές Οκτώβρη 2002

8 Νοέμβρη 2002 μετά από το ακούσιο γέμισμα με νερό της βροχής!!

Η ΛίΜΝΗ ΜΑΣ
συνέχεια

 
 

• ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ