gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Gerris lacustris

νεροβάτης

 

 


Μέσα Μαρτίου, η λίμνη έχει νερό, αλλά όχι αρκετό ακόμα, και τα πρώτα έντομα που είδα και κατάφερα να φωτογραφίσω μέσα σε αυτήν, ήταν 3 νεροβάτες Gerris lacustris. Είναι από τα πρώτα έντομα που εμφανίζονται σε νερό στην αρχή της άνοιξης. Εν τω μεταξύ έχουν γίνει πολύ περισσότερα. Τον χειμώνα τα ενήλικα τον περνούν κρυμμένα μέσα σε φυτά κοντά ή μέσα στο έδαφος. Με τις πρώτες ζέστες, αναζητούν νερό για να ζευγαρώσουν. Μερικά από αυτά έχουν αναπτυγμένα φτερά και μπορούν να πετούν αναζητώντας νερό, ενώ άλλα έχουν μικρά ή και καθόλου, οπότε παραμένουν στα νερά που ζούσαν μέχρι τον τελευταίο χειμώνα.

Ανήκουν στην οικογένεια Gerridae. Στην Ευρώπη ζουν 10 είδη με πολύ μικρές διαφορές για να μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει εύκολα. Φτάνουν σε μήκος 8 - 10 mm (χωρίς τα πόδια) και το σώμα τους είναι μακρόστενο, για να τα διευκολύνει στον τρόπο που ζουν και κινούνται. Τα πόδια τους είναι λεπτά και πολύ μακριά σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους και είναι εξοπλισμένα με πολύ λεπτά αδιάβροχα τριχίδια που τους δίνουν την δυνατότητα να προχωρούν πάνω στο νερό. Μεγάλο μήκος έχουν τα δυο ζευγάρια πόδια στην μέση και πίσω. Τα δυο μπροστινά πόδια τα χρησιμοποιούν για να συλλαμβάνουν και να κρατούν την λεία τους. Τα δυο μεσαία πόδια τα χρησιμοποιούν για να κινούνται πάνω στο νερό, ενώ τα δυο τελευταία, πιο πολύ για να ρυθμίζουν την κατεύθυνση που κινούνται. Τα φτερά τους όπως είπαμε, μπορεί να είναι μέσα στο ίδιο είδος πολύ διαφορετικά. Συχνά μέσα στην ίδια ομάδα βρίσκουμε άτομα με τελείως ανεπτυγμένα φτερά και άλλα, με πολύ μικρά έως και χωρίς καθόλου φτερά.

Προτιμούν να ζουν σε στάσιμα ή με μικρή ροή νερά. Συχνά ζουν σε μεγάλες ομάδες αν η επιφάνεια του νερού είναι αρκετά μεγάλη. Στην λίμνη μας αυτές τις μέρες υπάρχουν περί τα 13-15 άτομα. Πρόκειται για αρπακτικά έντομα. Η λεία τους είναι συνήθως έντομα που πέφτουν μέσα στο νερό. Ειδικά όργανα στα πόδια τους τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται αμυδρές δονήσεις στην επιφάνεια του νερού, όπως για παράδειγμα το τίναγμα που κάνουν τα έντομα που πέφτουν μέσα στο νερό και προσπαθούν να ξαναπετάξουν.

Όπως είπαμε, τα πόδια τους, αλλά και ολόκληρο το σώμα τους είναι καλυμμένο με τριχίδια που δεν κρατούν νερό. Τα πόδια τα καθαρίζουν συχνά, και πιθανόν κατά την διάρκεια αυτού του καθαρισμού, να εκκρίνουν κάποια ουσία που τα κάνει αδιάβροχα.

 

Όπως και να το κάνουμε, η Άνοιξη είναι η εποχή που διεγείρει τις αισθήσεις!!! Αυτή η φωτογραφία επιβεβαιώνει ότι ο φωτογράφος υπήρξε ιδιαίτερα αδιάκριτος, κυρίως όμως τονίζει ότι η φύση δεν γνωρίζει ταμπού και απαγορεύσεις!!!

 

Στα μέσα Απριλίου φάνηκαν και τα πρώτα μωρά στην λίμνη. Το μέγεθος τους είναι 1 - 1,50 mm και θέλει προσπάθεια για να τα δει κανείς!! Η φωτογραφία δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλά με το μέγεθος που έχουν δεν είναι και εύκολο να φωτογραφηθούν με μια απλή φωτογραφική μηχανή!!

Ζευγαρώνουν την άνοιξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και τα αυγά τα αποθέτουν πάνω σε φυτά κοντά στην επιφάνεια του νερού. Μέχρι να γίνουν τέλεια έντομα περνούν 5 στάδια σαν λάρβες. Στην λίμνη γεννούν και ζευγαρώνουν σε κάποια σημεία που υπάρχουν φυτά, και πιο πολύ στο σημείο που έχουμε βάλει μια γλάστρα με Hemianthus micranthemoides το οποίο προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Όταν μεγαλώσουν, αφού έχουν γίνει πολλά, σε περίπτωση που πέσει τροφή στο νερό, δηλαδή κάποιο έντομο που βρέθηκε στο νερό χωρίς να το καταλάβει, γίνεται σωστή μάχη για το ποιο θα πρωτοφαει!!! Την περίοδο του Μαΐου είναι πολλά τα έντομα που πέφτουν στο νερό και πιο πολύ κάποια είδη σκαθαριών.

 

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ