gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Προβλήματα λαθών κατασκευής

 

2005

Κάθε κίνηση, αν δεν έχει μελετηθεί σωστά, συνήθως έχει συνέπειες...

Κάπως έτσι έγινε και με την λίμνη μας μετά από καιρό, αφού κατασκευαστικά λάθη είχαν σαν συνέπεια να παρατηρήσω διαρροή νερού περισσότερη από αυτή που δικαιολογεί η εξάτμιση. Μετά από ψάξιμο βρήκα δυο σημεία που το τσιμέντο έσκασε και από εκείνα τα σημεία χάνεται το νερό. Φυσικά η πρώτη αντίδραση ήταν πανικός, γιατί δεν είναι καθόλου απλό να φτιαχτούν τέτοιες ζημίες σε μια λίμνη που ήδη έχει μπει σε μια σειρά.

Οι δυσκολίες είναι πολλές.

Πρώτα απ' όλα μέσα στη λίμνη έχουμε βάλει πέτρες τέτοιου μεγέθους, που δεν είναι καθόλου απλό να ξαναβγούν. Για να μπουν στην θέση τους χρειάστηκε να τις μεταφέρουν 4 άτομα με πολύ κόπο. Επιπλέον κολλήθηκαν με τσιμέντο για να μην υπάρχει περίπτωση τυχαίας μετακίνησης.

Επιπλέον έβαλα και πάρα πολλές μικρότερες πέτρες σε πολλά σημεία της. Όλες αυτές πρέπει να βγουν.

Ψάχνοντας για την αιτία, βρήκα ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από καθίζηση του χώματος που υπήρχε κάτω από το τσιμέντο. Με τον καιρό, και τα νερά που πέφτουν γύρω όταν ποτίζεται το γκαζόν, σιγά σιγά τα χώματα «κάθισαν». Παράλληλα στο πάνω μέρος της λίμνης δεν είχε μπει πλέγμα μέσα στο μπετόν, κάτι που είχε σαν συνέπεια να μην είναι μια ενιαία μάζα και έτσι να σπάσει εύκολα.

 

Εδώ φαίνεται πως έχει κατεβεί η στάθμη, αν και τις τελευταίες μέρες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη...

Κάνοντας κλικ στο χέρι δείτε την ρωγμή σε μεγέθυνση.

 

Πριν 2 μήνες έκανα μια προσπάθεια και έκλεισα τις ρωγμές με ένα υλικό πολύ καλό, αλλά που δεν θα ωφελούσε αν συνεχιζόταν να μεγαλώνει η ρωγμή. Πραγματικά μετά από ένα μήνα περίπου, και αφού ξεκίνησαν οι μεγάλες ζέστες, άρχισε να μεγαλώνει η ρωγμή, και άρα άρχισε να ξαναχάνεται το νερό.

Η στάθμη έχει κατεβεί με τον καιρό πολύ και η ρωγμή πάει όλο και πιο χαμηλά.

Άρα η μόνη λύση είναι να αδειάσω τη λίμνη τελείως, να βγουν όλες οι πέτρες από μέσα και να γίνει άλλη εργασία από την αρχή.

Το άμεσο πρόβλημα είναι να βρεθεί λύση για τα νούφαρα που δεν γίνεται να μείνουν χωρίς νερό. Παράλληλα να βγουν και οι βάτραχοι, που έχουν γίνει ήδη 4. Αν βγάλω το νερό και τους αφήσω έτσι το πιο πιθανό θα είναι να χαθούν μέσα στα χόρτα και φυσικά χωρίς νερό να πεθάνουν. Θα χρειαστεί να βρω κάποιον με λίμνη να τους δώσω ή να τους μεταφέρω σε κατάλληλη περιοχή κοντά στην Πάτρα. Δεν είναι μεγάλα προβλήματα αυτά, αλλά όλα μαζί κάνουν την κατάσταση πιο πολύπλοκη.

Η λύση που έχω σκεφτεί για την λίμνη είναι μόνο το φύλλο PVC. Πρόκειται για υλικό που είναι φτιαγμένο ειδικά για λίμνες. Υπάρχει σε πολύ μεγάλες διαστάσεις και άρα μπορεί να μπει ένα κομμάτι ενιαίο.

Πρόκειται για ειδικό φύλλο PVC που διατίθεται σε διαφορετικά πάχη αλλά και διαφορετικές διαστάσεις. Τα πάχη είναι 0,5 mm 0,8 mm, 1 mm, 1,2 mm και χρησιμοποιείται το πάχος ανάλογα με τα λίτρα και την επιφάνεια που θα καλύψουμε. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για πλαστικό που λύνει προβλήματα σαν το δικό μου, αλλά  για υλικό με το οποίο φτιάχνουν από την αρχή λίμνες σε μεγάλα μεγέθη με μια διαδικασία που θα περιγράψουμε σε άλλο άρθρο.

Όταν θα ξεκινήσει η επισκευή της λίμνης θα συνεχίσουμε αυτό το θέμα.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ