gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Rana ridibunda 2

 

Από πέρυσι το καλοκαίρι βρέθηκε ταίρι για τον βάτραχο που ζούσε στην λίμνη μας!!! Δεν ξέρω πως έγινε, αλλά το πιο πιθανό είναι να ήρθε η θηλυκή μόνη της κάποια στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι ήρθε σε μικρή ηλικία γιατί τις πρώτες φορές που την είδα, ήταν πολύ μικρή σε μέγεθος και πολύ δειλή, αφού ήταν αδύνατον να την πλησιάσω και με την παραμικρή κίνηση εξαφανιζόταν μέσα στο νερό.

 

Κάτω δεξιά το αρσενικό. Το θηλυκό ξεχωρίζει και από την κοιλιά που είναι γεμάτη αυγά.

Αριστερά το αρσενικό

Δυο φωτογραφίες με το ζευγάρι. Δεν μπορεί κανείς να τα πλησιάσει εύκολα και έτσι η φωτογράφησή τους είναι δύσκολη..

 

Μπαίνοντας φέτος η Άνοιξη, από πολύ νωρίς τον Μάρτη, βγήκαν οι 2 βάτραχοι από την χειμερία ανάπαυση και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία ζευγαρώματος.

Την πρώτη γέννα την άφησα να εξελιχθεί, για να δω τι θα γίνει και πόσοι γυρίνοι θα επιβιώσουν. Ένας από αυτούς τους γυρίνους είναι και αυτός που φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία. Το μήκος του δεν είναι μεγαλύτερο από 4 mm και είναι οι πρώτες μέρες μετά από την αποδέσμευση από τη μάζα των αυγών.

 

Γυρίνος με μέγεθος περί τα 4 mm.

 

Σήμερα, 2 - 5 - 2005 βρήκα την επόμενη γέννα και φρόντισα να την μαζέψω για να μην γεμίσει ο τόπος από γυρίνους. Αν έκανα καλά δεν το ξέρω σίγουρα για τον εξής λόγο. Τις πρώτες μέρες που βρέθηκαν ελεύθεροι οι γυρίνοι της πρώτης γέννας, σε όλα τα σημεία της λίμνης εύρισκα δεκάδες να κινούνται με τον αστείο τρόπο που κουνάνε την ουρά τους. Μετά από μερικές μέρες όμως έβλεπα όλο και λιγότερους. Η εξήγηση είναι κατά τη γνώμη μου οι δεκάδες λάρβες λιβελλούλας που ζουν μέσα στο νερό και τρώνε ότι κινείται. Δεν μπορεί να μην τρέφονται από τους μικρούς γυρίνους που πολύ εύκολα τους πιάνουν τη νύχτα που βγαίνουν για κυνήγι.

Μια κακή φωτογραφία, αλλά που δείχνει μια λάρβα να έχει πιάσει έναν γυρίνο. Τον κρατάει ρίχνοντας του ένα υγρό που τον παραλύει μέχρι να πάψει να αντιστέκεται.

 

Γυρίνοι και λάρβες λιβελλούλας

 

Ίσως λοιπόν να μην επιβιώσουν πολλοί και άρα αν άφηνα την δεύτερη γέννα να τους εξασφάλιζα απλά περισσότερη τροφή και πιο εύκολη.

Ίσως σε επόμενη γέννα των βατράχων να μην τη μαζέψω για να δω τι θα γίνει.

Στην φωτογραφία κάτω φαίνονται οι μικροί γυρίνοι της δεύτερης γέννας που ακόμα είναι μέσα στο διαφανές αυγό αν και έχουν αρχίσει να παίρνουν το σχήμα που θα έχουν αργότερα.

 

Μια λεκάνη γεμάτη με μερικές εκατοντάδες αυγά από τον βάτραχο Rana ridibunda. Φυσικά δεν μπόρεσα να τα μαζέψω όλα!!!

 

Αριστερά μεγάλος γυρίνος και δεξιά μικρός βάτραχος που ακόμα δεν έχει αποβάλει την ουρά που είχε σαν γυρίνος

 

 
 





• ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ