gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Rana ridibunda Pallas, 1771

Λιμνοβάτραχος

 

 

 

 

Στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, κάνοντας μερικές βόλτες στα κατάλληλα σημεία, μαζέψαμε μερικά φυτά για να τα βάλουμε στην λίμνη. Αρκετές μέρες αργότερα, διαπιστώσαμε ότι μέσα στη λίμνη υπάρχει ένας μικρός γυρίνος!! Η εκδοχή να γέννησε εκεί κάποιος βάτραχος δεν ήταν και πολύ πειστική, αφού όταν γεννούν οι βάτραχοι φροντίζουν και κάνουν πολλά αυγά και η ύπαρξη ενός μόνο γυρίνου δείχνει ότι κάτι άλλο έχει συμβεί. Τελικά η μόνη εκδοχή είναι ότι μαζί με τα φυτά κάποια στιγμή ήρθε στη λίμνη και ένα αυγό βατράχου.

Τον Ιούνιο άρχισε να εμφανίζει πόδια ο γυρίνος και σιγά σιγά βγήκε έξω από το νερό, στην αρχή ένα μικρό βατραχάκι και με τον καιρό μεγάλωσε.

Αυτό που στάθηκε πολύ δύσκολο ήταν η φωτογράφησή του από κοντά, αφού δεν είναι καθόλου εύκολο να τον πλησιάσει κανείς. Με την παραμικρή κίνηση εξαφανίζεται στον βυθό της λίμνης και ξαναβγαίνει μετά από μερικά λεπτά σε ένα άλλο σημείο. Γενικά είναι πολύ προσεκτικός, και δεν έχει δείξει σημάδια ότι με τον καιρό θα εξοικειωθεί με την παρουσία μας. Μπορεί σε αυτό να παίζει ρόλο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άλλοι βάτραχοι στην λίμνη.

 

Την άνοιξη, όταν ακόμα ήταν γυρίνος.

Αρχές Σεπτεμβρίου

Τέλος Ιουνίου.

 

 

Πρόκειται για είδος που είναι πολύ κοινό σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Προτιμά να μένει πάντα κοντά στο νερό και σπάνια θα τον δούμε σε απόσταση μεγαλύτερη από 5 μέτρα από την πιο κοντινή όχθη. Κυνηγάει την ημέρα και μόνο την εποχή του ζευγαρώματος γίνεται και νυχτόβιο. Τα αρσενικά φτάνουν σε μήκος τα 10 cm ενώ τα θηλυκά μέχρι 15 cm και ζουν μέχρι 11 χρόνια. Η κύρια εποχή που ζευγαρώνουν είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνιο. Σε ηλικία αναπαραγωγής φτάνουν τα αρσενικά σε 2 χρόνια ενώ τα θηλυκά σε 3. Τα θηλυκά γεννούν μερικές εκατοντάδες αυγά και σε ένα χρόνο μπορεί να κάνουν μέχρι 10.000 αυγά!!! Τα γεννούν σε μπάλες και τα κολλάνε σε φυτά, κοντά στην όχθη του ποταμού ή της λίμνης. Τα αυγά εκκολάπτονται σε μια βδομάδα περίπου και η μεταμόρφωση από γυρίνους σε βατράχους γίνεται σε 1 - 2 μήνες (ανάλογα με την θερμοκρασία).

Φωτογραφία την νύχτα, που δεν βλέπει και άρα δεν κρύβεται.

Τρέφονται με σκαθάρια, μύγες, κάμπιες πεταλούδας και πολλά άλλα έντομα. Επίσης μικρά ποντίκια πουλιά συχνά και μικρά του ίδιου είδους. Όταν είναι ακόμα γυρίνοι τρέφονται με άλγες αλλά και μικρά οστρακοειδή και άλλους ζωντανούς μικροοργανισμούς που ζουν μέσα στο νερό. Κάποιες φορές τρώνε και πιο μικρούς γυρίνους, αλλά και αυγά άλλων υδρόβιων εντόμων ή ζώων. Μερικές φορές έχω παρακολουθήσει τον βάτραχο της λίμνης μας που προσπαθεί να πιάσει κάποια λιβελλούλα, αλλά χωρίς επιτυχία. Μερικά φτερά όμως που έχω βρει κάποιες φορές και το γεγονός ότι μεγαλώνει γρήγορα, δείχνει ότι δεν είναι πάντα τόσο άστοχος στο κυνήγι τους.

Τον χειμώνα ο Rana ridibunda, όπως όλα τα είδη, πέφτει σε χειμέρια νάρκη στον βυθό της λίμνης και ξαναφαίνεται στις αρχές της Άνοιξης κατά τον Μάρτη. Αυτός που ζει στην δική μας λίμνη δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει εδώ και τον επόμενο χρόνο, αν δεν έχει δυνατότητα να ζευγαρώσει.

Για την ώρα, ακούμε την φωνή του μόνο όταν κάποιες φορές γαβγίζει ο σκύλος μας!!! Για κάποιο δικό του λόγο και μάλλον επειδή δεν έχει ακούσει άλλον βάτραχο μέχρι τώρα, έχει συνδυάσει την φωνή του σκύλου με συντρόφους του!!! Είναι όμως πιθανό να έχουμε την νέα περίοδο επισκέψεις από άλλους βάτραχους. Κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα βρέθηκε για μερικές μέρες ένας βάτραχος Rana graeca στην λίμνη, αλλά μετά εξαφανίσθηκε το ίδιο ξαφνικά όπως ήρθε.  Αφού έγινε μια φορά με τον Rana graeca, σίγουρα θα ξαναγίνει και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα ήθελα ξαφνικά να γεμίσει η λίμνη με γυρίνους και στην συνέχεια με δεκάδες βάτραχους!

 

Αυτός ο βάτραχος Rana graeca  ήρθε στις αρχές του καλοκαιριού στην λίμνη, αλλά μετά από μερικές μέρες χάθηκε ξανά.

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ