gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Κατασκευή background για ενυδρεία

(από φελιζόλ)

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΒΕΛΛΗ

 

 

Βήμα 1ο


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :

  • φύλλα από φελιζόλ σε διαφορετικά πάχη (2-5-10 εκατ.)

  • πολλά φυσίγγια σιλικόνης 2 + το πιστόλι 4 φυσικά

  • ένα φλόγιστρο 1

  • χαρτοκόπτες 3 (προτιμότερο ένα σετ, που έχει πολλά και διαφορετικά μεγέθη μέσα)

  • μέτρο 5

  • γωνία για γωνιάσματα

  • άμμο θαλάσσης και άμμο ποταμίσια (και αν βρούμε μαύρη βαμμένη ειδικά για ενυδρεία)

  • καφέ, πολλή φαντασία, μεράκι και πολύ χρόνο !!!

 

Βήμα 2ο

Προσχεδιάζουμε πρώτα στο μυαλό μας ή ακόμα καλύτερα σε ένα χαρτί, τι ενυδρείο θέλουμε να φτιάξουμε, τι ψάρια πρόκειται να βάλουμε μέσα, και τελικά πως θέλουμε να είναι με λίγα λόγια το background !!

Αρχικά κόβουμε στα μέτρα που θέλουμε το παχύ (10 εκ.) φελιζόλ, ανάλογα με τις διαστάσεις της πλάτης του ενυδρείου. Μετά αρχίζουμε με το φλόγιστρο (με προσοχή γιατί το φελιζόλ λιώνει εύκολα), να κάνουμε το ανάγλυφο που θέλουμε. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο καλά μπορούμε να τα καταφέρουμε κατευθείαν με το φλόγιστρο, κόβουμε αρχικά με το χαρτοκόπτη σε σχήμα  < V> τις «διαδρομές» που θέλουμε να χαράξουμε.!

Το καίμε λοιπόν με το φλόγιστρο, προσέχοντας να το κρατάμε σε κάποια απόσταση γιατί το φελιζολ πιάνει φωτιά εύκολα, και αφού χαράξουμε ότι έχουμε προσχεδιάσει για να δώσουμε την φυσική υφή της πέτρας, αρχίζουμε να φτιάχνουμε τα κομμάτια που θα βάλουμε πάνω για να δείχνει "τρισδιάστατο" το όλο κατασκεύασμα. Όσο πιο πολύ βάθος έχουμε στο ενυδρείο, τόσο  παχύτερο μπορούμε να το κάνουμε.

Αφού φτιάξουμε, κόβοντας με τους χαρτοκόπτες, τα κομμάτια που θέλουμε, τα κολλάμε με σιλικόνη πάνω στο μεγάλο κομμάτι του φελιζόλ που θα 'ναι το κύριο μέρος (Φώτο: Α). Μετά μια μέρα λειαίνουμε τις επιφάνειες με το χαρτοκόπτη, και κόβουμε τα περισσεύματα σιλικόνης.

Όταν νομίζουμε ότι το θέμα μας είναι έτοιμο αρχίζει το δεύτερο στάδιο, που είναι...

 

Σιλικόνη και Άμμος

Σε αυτό το στάδιο προχωράμε ανάλογα με το πόσα χρώματα άμμου έχουμε. Αν έχουμε ένα χρώμα, τότε το τελειώνουμε με την μια (Φώτο: Γ), αν όμως έχουμε 2 ή 3, τότε βάζουμε ένα χρώμα κάθε φορά που κολλάμε.

Η άμμος που έχουμε πρέπει να είναι τελείως στεγνή και φυσικά χωρίς σκουπίδια μέσα.

Χρησιμοποιούμε πάντοτε σιλικόνη για ενυδρεία. Για να μη γίνουν τα χέρια μας χάλια από την σιλικόνη, καλό θα 'ταν να βάζαμε κανένα γαντάκι από τα χειρουργικά, που τα βρίσκουμε στα φαρμακεία.

Απλώνουμε τη σιλικόνη σε αρκετή ποσότητα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το ακροφύσιο που μπαίνει μπροστά στο φυσίγγιο. Με το γάντι απλώνουμε τη σιλικόνη στα σημεία που πρόκειται να βάλουμε την άμμο με το συγκεκριμένο χρώμα (Φώτο: Β). Καλό θα 'ναι για να είναι και πιο φυσικό, στα μέρη που πέφτει πολύ φως να βάζουμε την ανοιχτόχρωμη άμμο, ενώ στα πιο σκοτεινά, πιο σκούρα άμμο και στα τελείως σκοτεινά μαύρη. Έτσι έχουμε και πιο καλή αίσθηση του βάθους .

Κλικ για να δείτε την φωτογραφία

Φώτο: Α

Κλικ για να δείτε την φωτογραφία

Φώτο: Β

Κλικ για να δείτε την φωτογραφία

Φώτο: Γ

Αφού έχουμε καλύψει τα σημεία που μας ενδιαφέρει με σιλικόνη, αν είμαστε σε κατάλληλο ανοιχτό χώρο μπορούμε να πετάξουμε με δύναμη την άμμο πάνω (αμμοβολή με το χέρι) αφού "πιάνει" πολύ καλύτερα έτσι. Αν δεν έχουμε χώρο, απλώνουμε εφημερίδες κάτω και ρίχνουμε την άμμο σιγά σιγά στα σημεία που 'χει σιλικόνη.

Σε κανένα μισάωρο μπορούμε να γυρίσουμε την επιφάνεια προς να κάτω για να φύγει η  άμμος που δεν κόλλησε.

Αφού τελειώσουμε με το ένα χρώμα, την επόμενη μέρα (τόσο θέλει η σιλικόνη να στεγνώσει) κάνουμε τα επόμενα …

 

Σπηλιές - κρυψώνες από pvc

Σωλήνας pvc μέσα σε φελιζολ, αφού του δώσαμε το κατάλληλο σχήμα.

Άμα θέλουμε να φτιάξουμε σπηλιές και κρυψώνες - εξαρτάται από το είδος ψαριών που θα 'χουμε - τότε κάνουμε τα ακόλουθα :

Παίρνουμε 3-4  διαφορετικές διαμέτρους σε pvc (να προσέξουμε να αναγράφεται επάνω) και κόβουμε με ένα σιδεροπρίονο 8-10 εκατ. κομμάτια από όλα τα μεγέθη. Φοράμε ένα γάντι εργασίας (πάνινο χοντρό) και με το φλόγιστρο ζεσταίνουμε το pvc μέχρι το γκρι χρώμα να γίνει άσπρο. Αυτό σημαίνει ότι ζεστάθηκε τόσο, ώστε να είναι εύκαμπτο.

Του δίνουμε ότι μορφή θέλουμε και το αφήνουμε να κρύωσε (5 λεπτά) Έτσι έχουμε σπηλιές και κρυψώνες που εμείς κάναμε όπως θέλαμε.

Αφού λιμάρουμε τα σημεία που είναι κοφτερά -για ευνόητους λόγους αποφυγής τραυματισμών των ψαριών- τα καθαρίζουμε και ακολουθούμε το προηγούμενο βήμα με σιλικόνη και άμμο. Έτσι έχουμε σπηλιές στο ίδιο χρώμα και στυλ με τα υπόλοιπα.

Στο συγκεκριμένο ενυδρείο σαν "πλάτη" χρησιμοποιήθηκε το ένα από τα δυο πλαϊνά του, αφού το ενυδρείο θα μπει σε σημείο που θα φαίνεται και από τις δυο μεγάλες πλευρές του.

 

Λάθη που δε πρέπει να κάνουμε

Φτιάχνοντας το δικό μου και βλέποντας ότι όσο πιο πολλά έφτιαχνα τόσο πιο όμορφο ήταν το σύνολο, έκανα ένα βραχοσύμπλεγμα από φελιζόλ –κρυψώνες –σπηλιές -διαδρόμους, σα μικρή πολιτεία δηλαδή, και το κόλλησα όπως τα υπόλοιπα,  στο κάτω φελιζολ που είχα στρώσει στον πάτο του ενυδρείου.

Αποτέλεσμα:

...Μόλις το νερό έφτασε στη μέση ο "φελιζολένιος" αυτός όγκος, κόπηκε στη μέση, μην αντέχοντας την πίεση της άνωσης του νερού. Απλοί νόμοι φυσικής που άμα αγνοηθούν έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Δε  βάζουμε λοιπόν πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί δεν αντέχουν την άνωση .

Αφού ετοιμάσουμε το τελικό background ,και είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα το κολλάμε πολύ πολύ καλά στο τζάμι με πάρα πολλή σιλικόνη.

Και αφού το κολλήσουμε, το κοντράρουμε στην αντίθετη πλευρά του ενυδρείου  με ένα ξύλο σε σχήμα Τ αλλά στο πλάι, που το εχουμε φτιάξει από πριν, για να σπρώχνει το φελιζολ στο τζάμι μέχρι να πιάσει καλά.

Άπαξ και κολλήσει.. σας διαβεβαιώνω ότι θα παραμείνει στη θέση του!!!

φωτογραφίες  ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΕΛΛΗΣ

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ