gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Κατασκευή ενυδρείου 1

Άρθρο του Θοδωρή Βελλή (Γαύρος)

 

Δείχνει δύσκολο, αλλά είναι πιο εύκολο από ότι ακούγεται !!

Ανάλογα με το μέγεθος του ενυδρείου και το βάρος των τζαμιών, χρειάζεται η βοήθεια από 1-2 άτομα ακόμη. Τα υλικά που θα χρειαστούμε, εκτός φυσικά από τα τζάμια και τις κόντρες είναι...

  • Σιλικόνη 100% καθαρή χωρίς κανένα πρόσθετο.

  • Ένα καλό πιστόλι σιλικόνης.

  • Χαρτοταινία.

  • Καθαρό ασετόν η καθαρό οινόπνευμα & βαμβάκι.

  • Κάτι που θα χρησιμοποιήσουμε ως πάγκο εργασίας (π.χ. μεγάλο τραπέζι), όπου θα κολληθεί το ενυδρείο (να είναι οπωσδήποτε πιο μεγάλο σε διαστάσεις από τις διαστάσεις του ενυδρείου, θα πούμε γιατί, παρακάτω..)

  • Μερικές μπύρες .

  • Πολύ χώρο για να δουλέψουμε.
     

ΚΟΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΝΚ

(τα 5 τζάμια και μόνο )
 

Απαραίτητη προϋπόθεση που θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν κατά την παραγγελία των τζαμιών του ενυδρείου μας είναι, να ΜΗΝ είναι ρονταρισμένα, ούτε τροχισμένα (δηλ. να μην έχουν περάσει από μηχάνημα). Αυτό είναι σημαντικό, γιατί στο ροντάρισμα μειώνεται η προς κόλληση επιφάνεια, ενώ στο τρόχισμα έχουμε αλλοίωση της προς κόλληση επιφανείας , οπότε και στις 2 περιπτώσεις η επιφάνεια τζαμιού είναι ακατάλληλη για κόλλημα (αυτό έχει δείξει η πείρα μας).

Με το βαμβάκι ποτισμένο οινόπνευμα η ασετόν καθαρίζουμε πολύ καλά όλες τις προς κόλληση επιφάνειες, μέχρι να ακούσουμε το τζάμι να τρίζει. Κόβουμε την μύτη που προσαρμόζεται στο φυσίγγιο της σιλικόνης τόσο, ώστε στην κίνησή μας κατά μήκος της επιφάνειας που θα κολλήσουμε, να βγάζει μια συνεχή, συμπαγή και αδιάλειπτη γραμμή σιλικόνης. Το κόψιμο της μύτης του φυσιγγίου να είναι τόσο, ώστε η διάμετρος της μύτης του φυσιγγίου που απομένει μετά το κόψιμό της να είναι 4χιλιοστά.

 

Τοποθετούμε ταινία σε απόσταση από την άκρη το τζαμιού, ίση με το πάχος του τζαμιού που θα ακουμπήσει επάνω.

 

Πριν ξεκινήσουμε να κολλάμε τα τζάμια, τοποθετούμε χαρτοταινία κατά μήκος όλων των επιφανειών των τζαμιών στις οποίες θα απλώσουμε σιλικόνη, σε τόση απόσταση από την άκρη του τζαμιού, όσο είναι το πάχος του τζαμιού που θα ακουμπήσουμε επάνω. Ξεκολλώντας την χαρτοταινία αμέσως μετά την τοποθέτηση του τζαμιού επάνω στην γραμμή σιλικόνης, αφαιρούνται όλα τα περισσεύματα σιλικόνης και το τζάμι μένει καθαρό.

Τοποθετούμε το τζάμι που θα αποτελέσει την βάση του ενυδρείου στον πάγκο μας και αφήνουμε μια γραμμή σιλικόνης πάχους 3-4 χιλιοστών κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς. Αμέσως συνεχίζουμε στην πλαϊνή πλευρά. Πάντα δουλεύουμε σε συνεχόμενες πλευρές, δηλαδή η μεγάλη πλευρά να δέσει με την πλαϊνή πλευρά πρώτα και όχι σε απέναντι πλευρές.

 

 

Αφού έχουμε απλώσει τη σιλικόνη στις προς κόλληση επιφάνειες (προσοχή να μην έχει αφήσει φυσαλίδες και ασυνέχειες), παίρνουμε πρώτα το μακρύ τζάμι (μπροστινή ή πίσω πλευρά ) και με προσοχή το ακουμπάμε κάθετα στη βάση, επάνω στην γραμμή σιλικόνης που έχουμε τοποθετήσει. Το πιέζουμε δυνατά προς τα κάτω για 10 περίπου δευτερόλεπτα (αν είναι μεγάλο θα χρειαστεί η βοήθεια και άλλου ατόμου ώστε η πίεση να είναι ισομερής). Πιέζουμε καλά, ώστε η σιλικόνη που είναι περίσσια να ξεχειλίσει από τα πλαϊνά της κόλλησης (να την ξεράσει). Μεγάλη προσοχή στις διαστάσεις του πάγκου μας (να είναι μεγαλύτερες από το τζάμι-βάση του ενυδρείου), γιατί επειδή γλιστράει το τζάμι πάνω στη σιλικόνη, αν ο πάγκος είναι ίσος με το ενυδρείο, το τζάμι πιθανότατα θα πέσει κάτω και από κάτω δυστυχώς είναι τα πόδια μας...Εκτός λοιπόν από τη ζημία που θα γίνει στο τζάμι, πανεύκολα μπορεί να τραυματίσουμε το πόδι μας.

Οι άκρες των τζαμιών είναι πολύ κοφτερές. Πριν ξεκινήσουμε την εργασία, καλό είναι να περάσουμε τις άκρες τους με ένα βρεγμένο γυαλόχαρτο Νο 60 ή 80. Αυτός που θα κρατάει τα τζάμια πρέπει να φοράει γάντια... (για να μην τρέχουμε για ράμματα)

 

 

Ο ένας λοιπόν κρατάει σταθερά και κάθετα το ήδη κολλημένο στη βάση τζάμι και ο άλλος «σιλικονάρει» την μικρή πλευρά της όψης, (έχουμε κάνει ήδη μια γραμμή με σιλικόνη στην πλαϊνή πλευρά του τζαμιού-βάση). Όπως και με το μεγάλο τζάμι, τοποθετούμε το πλαϊνό κομμάτι κάθετα επάνω στο τζάμι-βάση και σε απόσταση 3-4 χιλιοστών από το ήδη κολλημένο τζάμι. Πιέζουμε δυνατά προς τα κάτω και μετά πλάγια, προς το ήδη κολλημένο τζάμι (ενώ ο άλλος το κρατάει σταθερό). Επειδή η σιλικόνη έχει την δυνατότητα να κρατάει μετά από λίγη ώρα, αν κολλήσουμε καλά το πρώτο πλαϊνό έχουμε φτιάξει όχι το μισό , αλλά τα 3/4 του ενυδρείου (με την λογική ότι τα τζάμια κάνουν γωνία και κρατιούνται σταθερά, άνετα χωρίς επιπλέον στήριξη). Αφού κολλήσαμε και την κάθετη πλευρά του πλαϊνού με την κάθετη πλευρά του ήδη κολλημένου τζαμιού, πατάμε πια σε 3 πλευρές, στις δύο πλευρές της βάσης σε γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους και στην μία κάθετη πλευρά που κόλλησαν τα τζάμια μεταξύ τους. Πιέζουμε δυνατά ώστε να φύγει όλη η σιλικόνη ανάμεσα στις κολλήσεις των τζαμιών. Αφού πλέον δεν βγαίνει (ξερνάει) άλλη σιλικόνη, παίρνουμε ταινία και κολλάμε τεζάροντας τα τζάμια μεταξύ τους.

Κολλάμε ταινία για να σταθεροποιήσουμε την μια πλευρά με την άλλη, αλλά κολλάμε σε όλο το μήκος του τζαμιού . Βάζουμε 2-3 κομμάτια ταινία τοποθετώντας το πρώτο κομμάτι πάνω-πάνω και τα άλλα από κάτω, προς την βάση. Στην βάση δεν κολλάμε τίποτα. Τα τζάμια με το βάρος τους θα κολλήσουν μόνα τους.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της ταινίας, ίσως να μας ξεφύγει λίγο η ευθυγράμμιση χείλος με χείλος (πρόσωπο) κάποιας πλευράς, την οποία επαναφέρουμε στην σωστή της θέση ψηλαφώντας την με τα δάχτυλα. Κατά τον ίδιο τρόπο κολλάμε το επόμενο μεγάλο τζάμι, πάνω στο πλαϊνό που κολλήσαμε πιο πριν. Και πάλι ταινία , τεζάρισμα κλπ.

Σημαντική είναι η διάταξη των τζαμιών του ενυδρείου που θα φτιάξουμε. Είναι προτιμότερο τα πλαϊνά τζάμια να είναι μέσα από τα μεγάλα , γιατί, -όπως έχει δείξει η πείρα- η συγκεκριμένη διάταξη έχει μεγαλύτερη αντοχή στην πίεση του νερού.

Ένα άλλο θέμα είναι ο τρόπος σύνδεσης των τεσσάρων (4) κάθετων τζαμιών, με το τζάμι- βάση (πάτο) του ενυδρείου. Εδώ οι απόψεις διίστανται, άλλοι λένε ότι είναι καλύτερα τα κάθετα τζάμια να πατάνε ΠΑΝΩ στο τζάμι-βάση, οπότε αυτό βρίσκεται κάτω από τα κάθετα τζάμια, άλλοι πάλι λένε ότι είναι καλύτερα τα κάθετα τζάμια να τοποθετηθούν ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ του τζαμιού-βάση, οπότε το τζάμι-βάση βρίσκεται μέσα από τα κάθετα τζάμια.

 

 

Εδώ παρατίθεται η κατασκευή ενυδρείου, όπου τα κάθετα τζάμια πατάνε επάνω στο τζάμι-βάση. Προχωράμε στην τοποθέτηση και του τελευταίου πλαϊνού, με την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω.

Ελέγχουμε ξανά με το δάχτυλο μας όλες τις κολλήσεις και προσέχουμε να είναι «πρόσωπο» , δηλαδή να μην εξέχει η μια πλευρά από την άλλη.

 

 

Αν θελήσουμε να ενισχύσουμε τις κολλήσεις του ενυδρείου μας περνάμε πάλι μια γραμμή σιλικόνης στην εσωτερική πλευρά των γωνιών και κατόπιν περνάμε το δάχτυλο μας από πάνω σε μια σταθερή και κίνηση, από τη βάση προς τα πάνω. Επειδή υπάρχει κίνδυνος να κάνουμε το ενυδρείο μας χαλιά, από το «δαχτύλιασμα», έχουμε προνοήσει να κολλήσουμε ξανά ταινία σε απόσταση 3 χιλιοστών από την εσωτερική πλευρά των γωνιών, κατά μήκος τους και με φορά προς τη βάση, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα . Μόλις τελειώσουμε την ενίσχυση της εκάστοτε γωνίας με αυτό τον τρόπο, τραβάμε και ξεκολλάμε αμέσως την ταινία γιατί η σιλικόνη θα «τραβήξει» και μετά... κλάψε με μάνα...

Αρα, αμέσως μετά το κάθε δαχτύλιασμα, βγάλσιμο της ταινίας μαζί με τα υπολείμματα της σιλικόνης. Αφού το κάνουμε σε όλες τις γωνίες, περνάμε κατόπιν γύρω-γύρω από το ενυδρείο 3-4 γύρους ταινία (σαν κοκορέτσι).

 

Το ενυδρείο στη φάση που είναι... κοκορέτσι(!!!) με τον υπερήφανο γαύρο...

 

Αφού σιγουρευτούμε ότι έχει δέσει καλά το ενυδρείο μας, το αφήνουμε 3 μέρες να στεγνώσει. Κατά την διάρκεια των 3 ημερών ΔΕΝ το πειράζουμε καθόλου !! Εδώ τελειώνει η πρώτη φάση, σε 3 μέρες θα κολλήσουμε τις κόντρες μας.

 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Επειδή πολλοί χρησιμοποιούν υπερχείλιση στην κατασκευή των ενυδρείων - που σημαίνει τρύπα σε ένα κομμάτι τζαμιού - αν δεν θέλουμε να τρυπάμε, πρέπει να έχουμε προνοήσει ώστε το πίσω κάθετο τζάμι της πλάτης να είναι κομμένο φάλτσο στις 2 πάνω γωνίες του, ώστε από εκεί να περάσουν όλα τα σωληνάκια-καλώδια κλπ κλπ..
 

 


Φωτογραφίες: Θ. Βελλής

Σχέδια: Τάκης Τσάμης

Β' ΜΕΡΟΣ:

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ