gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Κατασκευή Ενυδρείου…

Τεχνική ή και αίσθηση δημιουργίας;

Άρθρο της  Μάγδας Νικολαΐδου
 

 

 

 

Το να δημιουργήσεις έναν μικρό υποβρύχιο κόσμο μέσα στον χώρο σου και μόνο σαν ιδέα σε συναρπάζει. Σκέφτεσαι φυτά που εξαρτώνται από σένα, σκέφτεσαι ψαράκια που του δίνουν ζωή και περιμένουν την τροφή και τον θαυμασμό σου, σκέφτεσαι τις ώρες που θα περιποιήσαι και θα χαζεύεις τον χώρο αυτό. Και σίγουρα όλα αυτά είναι κάποιες από τις σκέψεις των ανθρώπων που ασχολούνται ή θα θελήσουν να ασχοληθούν με το hobby του ενυδρείου.

Θα έλεγα όμως-μιας και το έζησα προσφάτως-ότι τελικά το να κατασκευάσεις ο/η ίδιος/ια το ενυδρείο σου -εάν πιστεύεις ότι έχεις τη δυνατότητα - πέρα από το ότι μπορείς να ελιχθείς σε εξοπλισμό και απαιτήσεις σε σχέση με ένα του εμπορίου (π.χ. περισσότερες λάμπες, ανεμιστηράκια κ.λ.π), είναι κάτι το οποίο έρχεται και συμπληρώνει όλο αυτό το όμορφο σύνολο των συναισθημάτων σου γι’ αυτό. Θα έλεγα πως νιώθεις γεμάτος/η μέσα σου για το ότι αυτό που έχεις μπροστά σου από την μικρή βίδα μέχρι το έπιπλο και τη δεξαμενή έχουνε δημιουργηθεί από εσένα.

Πέρα από το γεγονός λοιπόν του ότι μπορείς να κατασκευάσεις πολύ όμορφα ενυδρεία π.χ. ενσωματωμένο σε τοίχο ή γωνιακά ή πολλών λίτρων δηλαδή σύμφωνα με τις απαιτήσεις σου και αισθητικά, μπορείς να νιώσεις αυτή τη χαρά της δημιουργίας.

Έτσι λοιπόν και εγώ αποφάσισα το ενυδρείο μου να είναι ιδιοκατασκευή.

Παραθέτω παρακάτω φωτογραφίες από φάσεις της κατασκευής αυτής και κάποια σχόλια που τις συνοδεύουν:

 

Το ενυδρείο έγινε με διαστάσεις 133,5 Χ 43 Χ 55 cm M-Π-Y. Χρησιμοποιήθηκαν τζάμια πάχους 10mm. Κολλήθηκαν φυσικά με καθαρή σιλικόνη.

 

Εδώ η πρώτη κόλληση του τζαμιού της πλάτης του ενυδρείου και του πρώτου πλαϊνού τζαμιού στο αριστερό μέρος. Συγκρατήθηκαν με χαρτοταινία μέχρι να κολληθούν και τα υπόλοιπα τζάμια. Οι χαρτοταινίες βοήθησαν επίσης σαν οδηγοί και για το πέρασμα της σιλικόνης αλλά και για την εξαγωγή μεγάλου μέρους της από το τζάμι όταν θα στέγνωνε.

 

Κόλλημα δεύτερου πλαϊνού μέρους από δεξιά.

 

Κόλλημα μπροστινού τζαμιού του ενυδρείου. Το ενυδρείο πήρε πια σχήμα!

 

Αφού τοποθετήθηκαν οι κόντρες πάχους 10mm περιμετρικά στο κάτω μέρος του ενυδρείου και στο επάνω μέρος (οι οποίες είναι ορατές στην φωτό), τοποθετήθηκε πλεξιγκλάς μαύρο στο πίσω τζάμι εσωτερικά και κολλήθηκε επίσης με σιλικόνη.

Η βάση του ενυδρείου αποφασίστηκε να γίνει σιδερένια για μεγαλύτερη αντοχή. Εδώ η βάση έτοιμη μετά την κόλληση της. Βάφτηκε με μία στρώση αντισκωριακό σκαφών θαλάσσης και μία στρώση λαδομπογιά μαύρη.

 

Χρησιμοποιήθηκαν ξύλα MDF για το ντύσιμο της βάσης. Παρακάτω στην πρώτη φωτό επί το έργον, τέστ χρωμάτων για να διαλέξω πoιο μου αρέσει και στη δεύτερη ένα από τα ξύλα στεγνώνει προς τοποθέτηση.

Τα ξύλα βάφτηκαν με βερνίκι νερού σε δύο στρώσεις. Η πρώτη στρώση βερνίκι με χρώμα και η δεύτερη διαφανές.

 

 

Τοποθέτηση ξύλων για το πρώτο οπτικό αποτέλεσμα…

 

Αγοράστηκε επίσης διαφανές πλεξιγκλάς πάχους 6mm, το οποίο κόπηκε ακριβώς όπως το σχέδιο του καπακιού του ενυδρείου και τοποθετήθηκε κάτω από το καπάκι. Εδώ το πλεξιγκλάς και οι μεντεσέδες που ενώνουν τα δύο κομμάτια ανοίγματος του.  Διακρίνεται η κόντρα από αλουμίνιο για να μην καμπυλώνει το πλεξιγκλάς λόγω του βάρους του.

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ