gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Κατασκευή υπερχείλισης

(overflow)

Άρθρο του Θοδωρή Βελλή (Γαύρος)

 

 Σκοπός της υπερχείλισης που θα δούμε παρακάτω την κατασκευή της, είναι η ύπαρξη ενός sump, στο οποίο θα καταλήγει το νερό του ενυδρείου μας, θα φιλτράρεται, και θα επιστρέφει πάλι μέσα στο ενυδρείο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την κατασκευή αυτή είναι:

  1. Σωλήνα pvc με διάμετρο 3,5 εκ., (φυσικά δεν είναι απαγορευτικό νάναι μικρότερη η μεγαλύτερη).

  2. Κόλλα για pvc σωλήνες.

  3. Γωνίες 90 αλλά και 135 μοιρών, (ο αριθμός των τεμαχίων εξαρτάται απο τις στροφές που θα δώσουμε στην υπερχείλιση).

  4. Λάμα σιδεροπρίονου για να κόβουμε τη σωλήνα.

  5. Σιλικόνη, την ίδια που κολλάμε τα ενυδρεία μας.

  6. Καλό διαμάντι, για να τρυπήσουμε τα τζάμια ( καλύτερα όχι μόνοι μας)


Υπάρχουν πολλοί τρόποι όσον αφορά στο που θα γίνουν οι τρύπες για τον σωλήνα της υπερχείλισης και επιστροφής.

Τρύπημα στον πάτο του ενυδρείου μας,
στην πλάτη...
αλλά και στα πλάγια.

Φυσικά έναν τρόπο θα ακολουθήσουμε, όχι όλους. Στην προκειμένη περίπτωση, την υπερχείλιση από τα πλαϊνά τζάμια.

Καλύτερα να αποφύγουμε να τρυπάμε ενυδρείο που είναι κολλημένο!! Πάντα τρυπάμε τα τζάμια πριν το κολλήσουμε. Είναι μεγάλο ρίσκο να τρυπήσουμε το τζάμι από ήδη κολλημένο ενυδρείο!!

Συμβουλή μου, επειδή είμαι παθών, να μην προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας, 3 έσπασα και δουλειά δεν έκανα. Τελικά το τρύπησε ο τζαμάς!! Τον τρόπο θα τον περιγράψω, αλλά από κει και πέρα περί τρυπήματος, ο γράφων ουδεμία ευθύνη φέρει σε περίπτωση που το τζάμι γίνει 2-3 κομμάτια.

Ανάλογα με το που μας βολεύει, και εργονομικά αλλά και οπτικά, η τρύπα στο πλαϊνό τζάμι μπορεί να γίνει στη μέση η στην άκρη του τζαμιού. 7-10 εκ. από την επιφάνεια του νερού έως το κέντρο της τρύπας, κατά την εμπειρία μου είναι μια καλή απόσταση. Κρατώντας τον σωλήνα πάνω στο τζάμι με ένα μαρκαδόρο οινοπνεύματος, για να γραφεί σε τζάμι, σημαδεύουμε περιμετρικά και μετά βγάζουμε τον σωλήνα, με αποτέλεσμα να έχουμε ξεκάθαρα το μέρος που θα τρυπήσουμε.

 

Βεντουζάρουμε το διαμάντι πάνω στον κύκλο που έχουμε ήδη κάνει.

Γυρνάμε δυνατά γύρω - γύρω μέχρι να χαραχτεί καλά το τζάμι.

 

Αν το πάμε σε τζαμά, γλιτώνουμε το άγχος και τις ζημιές!!! Για τους επίδοξους ''τζαμάδες'', η διαδικασία του τρυπήματος είναι η εξής:

Παίρνουμε το διαμάντι μας και το βεντουζάρουμε πάνω στον κύκλο που έχουμε ήδη κάνει στο τζάμι μας. Το γυρνάμε σε πλαϊνό κόψιμο και με άξονα την βεντούζα που είναι σταθερή, το γυρνάμε δυνατά και σιγά γύρω - γύρω μέχρι να χαραχτεί καλά το τζάμι.

Τώρα κάνουμε την ίδια διαδικασία από την άλλη μεριά του τζαμιού μας, από την πίσω μεριά δηλαδή.

Αναχαράζουμε δυνατά με τον ίδιο τρόπο και αφού το κάνουμε, ισιώνουμε το διαμάντι σε ευθεία κοπή, και κάνουμε στον χαραγμένο κύκλο δυο ευθείες γραμμές που είναι παράλληλες μεταξύ τους και είναι και παράλληλες στην νοητή διάμετρο του κύκλου μας. Γυρνάμε το τζάμι ανάποδα ξανά και με ένα κομμάτι ξύλο, κρατώντας ένα σφυράκι ανάποδα για παράδειγμα, χτυπάμε σιγά σιγά και σε όλα τα σημεία το χαραγμένο τζάμι , πάντα μέσα στον κύκλο!

Αν τόχουμε χαράξει σωστά και αν το τζάμι είναι μέχρι 5 χιλ. πάχος λογικά θα φύγει το στρογγυλό χαραγμένο κομμάτι, αφήνοντας την τρύπα όπως την έχουμε φτιάξει. Την γυαλοχαρτίζουμε και είμαστε έτοιμοι.

 

 

Περνάμε μια γωνία 90 μοίρες, απο αυτές που έχουμε πει ήδη παραπάνω, και την φέρνουμε μέσα στην τρύπα. Την σπρώχνουμε προς τα μέσα , και σταματάμε όταν περάσει ένα περίπου εκατοστό το τζάμι μας. Αφού την βάλουμε, παίρνουμε το πιστόλι και αρχίζουμε το σιλικονάρισμα, με αρκετή ποσότητα σιλικόνης, στοκάρουμε την γύρω απο το τζάμι περιοχή και μετά με το δάχτυλο πιέζουμε την σιλικόνη να μπει οσο το δυνατόν πιο μέσα, στην περιοχή μεταξύ τζαμιού και pvc γωνίας. Το ίδιο κάνουμε και από την έξω πλευρά του τζαμιού. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία την άλλη μέρα και για πιο σιγουριά το ξανακάνουμε την μεθεπόμενη. Νάστε σίγουροι ότι το τζάμι με την γωνία έχουν γίνει ενα σώμα πλέον!!

 

 

Μετράμε μετά την απόσταση από την γωνία μας μέχρι την είσοδο του σωλήνα στην βάση του ενυδρείου μας όπου βρίσκεται το sump. Κόβουμε το κομμάτι που θέλουμε και το κολλάμε με την ειδική κόλλα που έχουμε, αλείφουμε με το πινέλο τις δυο υπό κόλληση επιφάνειες και κρατάμε σταθερά για 1-2 λεπτά. Αυτό πάει κόλλησε!!!

Στην κάτω μεριά τώρα του σωλήνα, εκεί που θα μπαίνει μέσα στην βάση, δεν βάζουμε πάλι γωνία 90 μοίρες, αλλά την άλλη που είναι πιο ανοικτή, 135 μοίρες.

Και αυτό γιατί αν βάλουμε την ορθή γωνία, το νερό θα χτυπάει στην κάθετη σωλήνα και θα κάνει πολύ θόρυβο.

Κόβουμε το τελευταίο κομμάτι όπως περιγράψαμε πριν, και το κολλάμε και αυτό στην ανοικτή γωνία μας. Τώρα το νερό από το ενυδρείο μόλις ανέβει στην επιφάνεια που βάλαμε την υπερχείλιση θα χύνεται μέσα στο sump απευθείας.  Μπορούμε να παρεμβάλλουμε και μια βάνα αν θέλουμε να ρυθμίζουμε την κάθοδο του νερού στο sump, πράγμα που είναι πανεύκολο. Απλά κόβουμε όπου θέλουμε τον σωλήνα μας και βάζουμε την βάνα. Από αυτό το σημείο και μετά βέβαια, πρέπει οπωσδήποτε πριν κλείσουμε την βάνα , να κλείνουμε ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ και μετά την βάνα. Και αυτό γιατί αν κλείσουμε την βάνα χωρίς να έχουμε πριν κλείσει τις αντλίες επιστροφής, τότε σε λίγα λεπτά πρέπει νάχουμε μια βάρκα έτοιμη, καθότι στο ενυδρείο θάχουμε τσουνάμι ...

 

 

Όσο πιο λίγες γωνίες βάλουμε τόσο λιγότερο θόρυβο θάχουμε. Με τον τρόπο αυτό, γωνία γωνία δηλαδή, μπορούμε να οδηγήσουμε την έξοδο ακριβώς εκεί που θέλουμε εμείς.

 

 

Βασικό πολύ στην κόλληση των γωνιών και σωλήνων είναι ότι τοποθετούμε ΠΑΝΤΑ τις γωνίες και τα κομμάτια σωλήνα με την διάταξη, πάνω (προς το ενυδρείο) θαναι πάντα το φαρδύ και κάτω πάντα το στενό μέρος τους.

Και αυτό το κάνουμε για να αποφύγουμε σε μια τυχόν κακή κόλληση το νερό να μην τρέξει έξω από τον σωλήνα, αλλά μέσα σε αυτόν.

Φωτογραφίες: Θ. Βελλής

Γραφικά: Τάκης Τσάμης

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ