gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Κατασκευή ψυκτικού για το ενυδρείο

 

Πρέπει από την αρχή να κάνουμε σαφές ότι το κριτήριο για την συγκεκριμένη κατασκευή δε ήταν αποκλειστικά η λύση του προβλήματος της θερμοκρασίας, αλλά παράλληλα και μια ζωντανή άσκηση για τους μαθητές που είναι στο τμήμα των ψυκτικών του σχολείου. Γι' αυτό το λόγο και η κατασκευή έπρεπε να είναι ορατή σε όλα τα στάδια.

Η αρχική σκέψη ήταν να μπορέσουμε να βάλουμε την σερπαντίνα μέσα στο νερό αντί να βγαίνει το νερό και να ψύχεται έξω από το ενυδρείο. Μια λύση θα ήταν να βάλουμε αντί για χαλκό, ανοξείδωτο σωλήνα για να μην έχουμε πρόβλημα με μέταλλο μέσα στο ενυδρείο. Αφού το ψάξαμε, διαπιστώθηκε ότι και ο ανοξείδωτος σωλήνας μετά από κάποιο καιρό οξειδώνεται και αργά ή γρήγορα θα είχαμε πρόβλημα.

 

Εικ. 1

 

Η επόμενη σκέψη άρα ήταν να φτιάξουμε ένα μικρό ενυδρείο μέσα στο ενυδρείο, που θα ψύχεται το νερό που θα περιέχει και η ψύξη θα μεταφέρεται στο κυρίως νερό του ενυδρείου. Άρα το νερό που θα βρισκόταν μέσα στο μικρό αυτό ενυδρείο δεν θα ερχόταν καθόλου σε επαφή με το νερό του ενυδρείου αφού το εσωτερικό ενυδρείο θα βρισκόταν λίγο πιο ψηλά από την στάθμη του νερού του κυρίως ενυδρείου. Για αυτό τον σκοπό φτιάξαμε ένα «ενυδρείο» με διαστάσεις 50 Χ 50 Χ 8 cm (Εικ.1). Αυτό κολλήθηκε κανονικά με σιλικόνη και έγινε από τζάμι 4αρι (4 mm).

Το τοποθετήσαμε με τέτοιο τρόπο ώστε καμία πλευρά του να μην ακουμπά σε τζάμι του ενυδρείου για να μην έχουμε καθόλου απώλειες θερμοκρασίας.

 

 

Εικ. 2

 

Μέσα σε αυτό έπρεπε να βυθιστεί η σερπαντίνα από χαλκό που μετά από υπολογισμούς των ειδικών θα έπρεπε να έχει μήκος 7 μέτρα. Η επόμενη δουλειά λοιπόν ήταν η κατασκευή της, κάτι που απαιτούσε αρκετή προσπάθεια ιδιαίτερα από τον Χρήστο Σιάχο που ανέλαβε αυτή την εργασία. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην εικόνα 2.

 

Εικ. 3

 

Για να υποστηριχθεί, βάλαμε μια ψυκτική μονάδα με ισχύ 1/4 Ηp (Εικ.3). Αρχικά θεωρήσαμε ότι δεν ήταν αρκετά δυνατή για να ψύξει τα 450 λίτρα του ενυδρείου. Στην συνέχεια όμως έδειξε ότι μάλλον τα καταφέρνει.

Στο τέλος έγινε ένας πίνακας όπου τοποθετήθηκε ο ηλεκτρονικός θερμοστάτης, μια ασφάλεια που υποστηρίζει όλα τα ηλεκτρικά μέρη του ενυδρείου και κάποια άλλα στοιχεία που φαίνονται αναλυτικά πιο κάτω.

 

1 Ψηφιακός θερμοστάτης.

2 Καλώδιο παροχής τάσης (ηλεκτρικού ρεύματος)  στη ψυκτική μονάδα.

3 Καλώδιο παροχής τάσης για οποιαδήποτε χρήση.

4 Αισθητήριο θερμοστάτη. Μετράει τη θερμοκρασία του ενυδρείου.

5 Καλώδιο παροχής τάσης στον πίνακα.

6 Λυχνία διακοπής λειτουργίας ψυκτικής μονάδος.

7 Ρελέ ενεργοποίησης ψυκτικής μονάδος.

8 Αυτόματη ασφάλεια.

9 Ρελέ διαφυγής.

10 Γενικός διακόπτης.

11 Χρονοδιακόπτης ελέγχου φωτισμού.

12 Σκέπασμα του ενυδρείου

Το 10 διακόπτει τη παροχή τάσης σε όλο το πίνακα.
Το 9 και 8 προστατεύουν πρωτίστως το χρήστη και στη συνέχεια τα μηχανήματα από βραχυκύκλωμα ή διαρροή ρεύματος.
Το 4 μετράει τη θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου και στέλνει την τιμή στο θερμοστάτη (1), ο οποίος τη συγκρίνει με τα όρια των τιμών που του έχουμε δώσει. Εάν είναι εντός ορίων δίνει απλά εντολή στη λυχνία (6) να ανάβει και να μας το κάνει γνωστό (πλεονασμός). Εάν περάσει το πάvω όριο θερμοκρασίας του θερμοστάτη (26,3
°C) δίνει εντολή o θερμοστάτης στο ρελέ (7), το οποίο με τη σειρά του βάζει σε λειτουργία τη ψυκτική μονάδα. Η λειτουργία της μονάδος συνεχίζεται μέχρι η θερμοκρασία του ενυδρείου γίνει ίση με το κάτω όριο θερμοκρασίας του θερμοστάτη (26 °C)

 

Μια φωτογραφία με την σερπαντίνα μέσα στο ενυδρείο. Η λήψη δεν είναι και η καλύτερη...

 

α) Υπολογισμοί για την κατασκευή του ψυκτικού από τους καθηγητές Χρήστο Σιάχο και τον Παναγιώτη Ρήγα.

β) Η ώρα των ρυθμίσεων και ελέγχου της μονάδας.

 

Αρχικά ρυθμίστηκε ο θερμοστάτης να ξεκινά το μοτέρ στους 27 °C και τα σταματά στους 26 °C. Στην συνέχεια όμως είδαμε ότι για να κατεβάσει αυτόν τον ένα βαθμό η ψυκτική μονάδα έπρεπε να δουλεύει συνέχεια για πάνω από μια ώρα, με πιθανότητα το καλοκαίρι που θα είναι οι θερμοκρασίες πιο ψηλές αυτός ο χρόνος να μεγαλώσει κι άλλο. Τώρα έχει ρυθμιστεί να ξεκινά στους 26,3 °C και να σταματά στους 26 °C. Με αυτή την ρύθμιση τελικά χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να πάει στους 26 °C  και μετά για να χάσει το νερό αυτά τα 3/10 του βαθμού χρειάζεται πολύ πιο πολλή ώρα. Μάλλον θα μείνει εκεί η ρύθμιση, εκτός και αν χρειαστεί να μειωθεί ακόμα πιο πολύ η διαφορά, δηλαδή στα 2/10 του βαθμού. Το θέμα ουσιαστικά είναι να μην χρειάζεται να εργάζεται η ψυκτική μονάδα για πολλή ώρα συνεχόμενα, αφού ο στόχος μας καλύπτεται σε κάθε περίπτωση.

 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ (COMPRESSOR)

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ