gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Iodotropheus sprengerae Oliver & Loiselle, 1972

rusty cichlids

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΒΕΛΛΗ

 

 

 

... «Άδειασε τα ψάρια αμέσως από ένα ενυδρείο και σε 4-5 ώρες να ‘σαι στο Παγκράτι!»

Βράδυ, περίπου 9 ήταν η ώρα, το κινητό έδειχνε το όνομα Τόλης, και πριν καλά καλά καταλάβω από πού τηλεφωνούσε άκουσα την παραπάνω πρόταση σε τόνο που δεν χωρούσε μα και μου, πως και γιατί….

Άντε βραδιάτικα να βγάζω ψάρια, από μέσα μου να βρίζω, να βγάζω πέτρες και όλα τα συναφή! Βέβαια σκέφτηκα ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Κατά τις 2 περίμενα διπλοπαρκαρισμένος με τα αλάρμ αναμμένα, στην οδό Ιφικράτους! Το κινητό ξανακτύπησε και ξανάκουσα ότι μόλις εκείνη την ώρα προσγειώθηκε το αεροπλάνο. Άρα λέω σε κανά μισάωρο θα μου λυθούν όλες οι απορίες. Όντως σε λίγη ώρα βλέπω φώτα πίσω μου, ένα σινιάλο με φώτα και κατάλαβα. Βγήκα και βλέπω τον πρόεδρο μετά της συζύγου, ελαφρώς κατάκοπος, και οι πρώτες λέξεις ήταν… «Ακόμη και αν δεν δείχνουν ζωντανά βάλε τα στο ενυδρείο σβήσε τα φώτα και άσε τα να ηρεμήσουν». Ανοίγει τη βαλίτσα, μέσα σε 2 θερμοσακκούλες από Super market, σακούλες με ψάρια! 2-3 δε θυμάμαι. Αυτό που θυμάμαι ήταν ότι στην προσπάθεια να τα βγάλει γρήγορα 2 πουκάμισα έγιναν μούσκεμα.

Κατά τις 4 φτάνω σπίτι τρέχοντας στο ενυδρείο, μια γρήγορη προσαρμογή, και τα ψάρια στο ενυδρείο. Πέντε πρόλαβα και μέτρησα, άγνωστα σαν Malawi κιχλίδες, από ότι είχα δει μέχρι τώρα.

Αυτά λοιπόν ήταν !! Από αυτό το βράδυ και μετά, άλλος ένας (καλός) μπελάς προστέθηκε στους ήδη υπάρχοντες!

 

 

Την επόμενη μέρα ήρθε η πρώτη απώλεια. Ένα μικρό θηλυκό σφήνωσε πίσω από το θερμοστάτη και μεταξύ τζαμιού και αντίστασης… χάθηκε.

Η δεύτερη απώλεια ήρθε 3-4 μήνες μετά, όταν κατά την διάρκεια της γόνιμης περιόδου του μεγάλου αρσενικού, επεκράτησε το κυριαρχικό του ένστικτο και καθάρισε σε χρόνο dt τον δεύτερο μικρότερο.

Τελικά είχα 3 αρσενικά και ένα θηλυκό, το οποίο ήταν και πολύ νεαρό σε ηλικία. Σε σύγκριση δηλαδή με τα αρσενικά ούτε το μισό σε μέγεθος.

Μωρά...

Αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι θα αργήσω να δω μωρά. Όντως οι πρώτες κινήσεις εκ μέρους του αρσενικού προς τη θηλυκιά άρχισαν μετά από 4-5 μήνες όπως προανέφερα και είχαμε και το προαναφερθέν αποτέλεσμα.

Παρέμειναν μέσα στο species tank 2 αρσενικά και το μικρό θηλυκό. Φλεβάρη περίπου 2004, ένα πρωί Σαββάτου, την βλέπω να μην τρώει, «αμάν τη κάτσαμε» λέω.. Κάτι έπαθε. Σύντομα αναίρεσα γιατί κατάλαβα ότι είχε αυγά η κυρία. Όμως άλλαξε άρδην πάλι η συμπεριφορά του μεγάλου αρσενικού προς τη θηλυκιά τώρα. Το τι κυνήγι της έριχνε μόλις ξεμύτιζε, άνευ προηγουμένου. Οπότε μιας και κάηκα στο χυλό, τον τσιμπάω και τον στέλνω στα θηρία του μεγάλου ενυδρείου. (Σ' αυτή τη κίνηση θα αναφερθώ σε λίγο).

Δυστυχώς η θηλυκιά από το στρες καθώς και αυγοφέρουσα ούσα, πέταξε ένα θόλωμα στο μάτι, το οποίο με τις άμεσες συμβουλές του ιδιοκτήτη της σελίδας εδώ, Τάκη, σε μια βδομάδα πήρε πάλι τα ίσα της. Όλα καλά μέχρι που πλησίαζαν οι μέρες, βγάζω και τον άλλον αρσενικό για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Έτσι η θηλυκιά έμεινε μόνη και άνευ ενοχλήσεων να κάνει αυτό που την καλούσε η φύση. Ήρθε η μεγάλη στιγμή λοιπόν αλλά τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά. Λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν περίμενα πάνω από 6-10 μικρά. Τα πρώτα που είδα όμως ψάχνοντας για μωρά, ήταν 2-3 πεθαμένα να κινούνται κυκλικά στο κέντρο του ενυδρείου, παρασυρόμενα από τη δίνη της κίνησης του νερού.

ΣΟΚ έπαθα με την πρώτη ματιά!! Ευτυχώς ψάχνοντας είδα να κουνιούνται κάτι μωρά μέσα στο ενυδρείο αλλά για να μην τα στρεσάρω άφησα μερικές μέρες να δω πως θα πάει. Τελικά 3 επέζησαν σε πολύ καλή κατάσταση, είναι τώρα περίπου 20 μερών και δείχνουν μια χαρά. Φυσικά το γκρουπάκι που βρέθηκε από το Vichy Γαλλίας στο ενυδρείο μου ήταν F1. Άρα οι πρώτοι απόγονοι θα κρατηθούν ως "κόρη οφθαλμού".

 

 

Το ενυδρείο που κρατούνται τα Iodotropheus sprengerae

 

 

Τώρα μερικά πράγματα για τον χαρακτήρα του εν λόγω ψαριού.

Ίσως είναι το προσαρμοστικότερο που πέρασε από τα χέρια μου και εν κατακλείδι από τα ενυδρεία μου. Ειδικά το μεγάλο αρσενικό μπαίνοντας στο "λάκκο με τα φίδια", το ενυδρείο με τα θηρία δηλαδή, από το πρώτο λεπτό φάνηκε σαν να είναι μέσα 10 χρόνια.

Δεν άφησε κανένα να του πουλήσει τσαμπουκά, δεν μπλέκεται σε ξένα χωράφια, και γενικά με εκπλήσσει ακόμη με τη φοβερή και πανέξυπνη συμπεριφορά του. Περιττό να πω ότι πολύ μεγαλύτερα ψάρια που έβαλα μέσα δεν άντεξαν πάνω από 24 ώρες το ξύλο….

 

Ο κυρίαρχος αρσενικός.

Η θηλυκιά με αυγά στο στόμα.

 

Κατά την περίοδο αναπαραγωγής γίνεται πολύ επιθετικό στο δεύτερο υπάρχον αρσενικό - μόνο - και υπερπροστατευτικό σε ότι έχει να κάνει με την θηλυκιά. Αν αφαιρέσουμε το eggspot που μόνο σε μεγάλη ηλικία δείχνει καθαρά το φύλλο, είναι πανδύσκολο να ξεχωρίσουμε αρσενικό και θηλυκό, φυσικά σε άτομα της ίδιας ηλικίας. Πολύ δεκτικό σε νέα είδη τροφής, σαν Mbuna θέλει την πρασινάδα του, αλλά και ότι άλλη νοστιμιά δεν την απορρίπτει. Τρώει σα λύκος. Το μέγεθος του αρσενικού φανερά 1/3 μήκος σώματος μεγαλύτερο στα συνομήλικα. Το τελικό μέγεθος φτάνει τα 10 cm.

Το όνομα του προέρχεται από την Ελληνικότατη λέξη ΙΩΔΙΟ, λόγω φυσικά του χρώματος του, που είναι σ' αυτήν την απόχρωση.

Επίσης έχει το παρατσούκλι σκουριασμένη κιχλίδα (rusty cichlid) λόγω της ομοιότητας του με το χρώμα της σκουριάς.

Στην λίμνη Malawi ζει στο νησί Boadzulu και σε βάθος από 3 μέχρι 40 μέτρα.

 

Συνέχεια:

Φωτογραφίες: ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΕΛΛΗΣ

 

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ