gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Neolamprologus brevis (Boulenger, 1899)

 

 

Ένα ακόμα είδος μικρής κιχλίδας της λίμνης Τανγκανίκα, που ζει και αναπαράγεται μέσα σε κέλυφος σαλιγκαριού του είδους Neothauma. Αυτά τα κελύφη υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε όλη τη λίμνη, αλλά και τα Neolamprologus brevis θα τα συναντήσουμε επίσης σε όλη την λίμνη με αρκετές παραλλαγές.

Φτάνουν σε μήκος τα αρσενικά τα 6 cm ενώ τα θηλυκά με 4 cm μένουν αισθητά μικρότερα. Επιπλέον τα αρσενικά συνήθως έχουν πιο μακριά πτερύγια, άλλο ένα χαρακτηριστικό που τα κάνει να ξεχωρίσουν από τα θηλυκά. Κάποιες παραλλαγές έχουν κάθετες ρίγες στο σώμα τους (τα θηλυκά λιγότερο έντονες) αλλά υπάρχουν και παραλλαγές με πολύ λίγο ορατές ρίγες έως και καθόλου, ανάλογα με την περιοχή που ζουν.

Στο ενυδρείο θα χρειαστούμε για υπόστρωμα άμμο και πολλά κελύφη σαλιγκαριών. Τα ίδια τα ψάρια αναλαμβάνουν να τα τακτοποιήσουν με τον τρόπο που τα βολεύει, αρκεί η άμμος να είναι αρκετά βαθιά για να μπορούν να τα θάψουν και πολλές φορές τα καταφέρνουν να φαίνεται μόνο το άνοιγμα τους. Είναι ίσως το μοναδικό είδος από τις κιχλίδες που ζουν σε κελύφη, που κατοικούν τα δυο μέρη ενός ζευγαριού μέσα στο ίδιο κέλυφος. Όλα τα άλλα είδη έχουν το καθένα το δικό του κέλυφος για κατοικία.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό τους είναι ότι αρκούνται να υπερασπίζονται μόνο μια μικρή περιοχή γύρω από το κέλυφος που κατέχουν και έτσι σε ένα μικρό ενυδρείο μπορούμε να έχουμε αρκετά άτομα. Το θηλυκό μένει το μεγαλύτερο διάστημα πολύ κοντά στο κέλυφος και όταν έχει αυγά δεν απομακρύνεται ποτέ, ενώ το αρσενικό φυλάει την περιοχή σε ακτίνα 10 - 20 cm γύρα από αυτό. Αυτή η συμπεριφορά τα κάνει κατάλληλα για ιδιαίτερα μικρά ενυδρεία, αφού σε ένα ενυδρείο μόλις 30 λίτρων κάποιοι κρατούν 2 ζευγάρια χωρίς κανένα πρόβλημα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως σε αυτά τα ψάρια ότι παρόλο που είναι μικρά σε μέγεθος, έχουν μεγάλο τσαμπουκά!! Αν βάλουμε το χέρι μας μέσα στο ενυδρείο, κοντά στο δικό τους κέλυφος, δεν είναι καθόλου απίθανο να μας επιτεθούν και να δαγκώσουν δυνατά, αν θεωρήσουν ότι απειλούνται!! Αυτή η συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική σε πολλές μικρόσωμες κιχλίδες. Όσο μέγεθος τους λείπει, τόσο θάρρος έχουν.

Σε ένα μεγάλο ενυδρείο μπορούμε να τα βάλουμε με άλλα είδη της λίμνης αφού ο χώρος που κινούνται είναι κοντά στον βυθό. Τα υπόλοιπα που θα κινούνται στην μέση του ενυδρείου δεν θα ενοχλούν ούτε θα ενοχλούνται από αυτά.

Πρόκειται για καθαρά σαρκοφάγα  ψάρια που τρέφονται κυρίως από πλαγκτονικά καρκινοειδή που κινούνται διαρκώς με το νερό ανάμεσα στα κελύφη, αλλά τρέφομαι επίσης και με μικρά ασπόνδυλα που θα βρουν στον βυθό. Καλό είναι να τους δίνουμε τροφή κατεψυγμένη, αλλά δεν δημιουργούν πρόβλημα ακόμα και αν θα τα ταΐσουμε αποξηραμένη τροφή ή τροφή σε pellets ή φυλλαράκι.

Το νερό στο ενυδρείο είναι η πιο εύκολη υπόθεση για εμάς, αφού είναι ιδανικό το νερό του δικτύου. Δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με τίποτα όταν το pH είναι πάνω από 7,5 και η σκληρότητα περι τους 10 dGH. Η Ανθρακική σκληρότητα στη λίμνη είναι ψηλή, 15 - 20 dKH, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για να ζουν σωστά και να αναπαράγονται. Πολλά είδη από την Τανγκανίκα έχουν ευαισθησία στις μεγάλες αλλαγές νερού και γι αυτό χρειάζονται συχνές και μικρές, αλλά με τα Neolamprologus brevis δεν ισχύει ούτε αυτό. Μεγάλες αλλαγές δεν τα επηρεάζουν και είναι απαραίτητες για να μην έχουμε προβλήματα με την ποιότητα του νερού. Καλό είναι η θερμοκρασία να μην ξεπερνά το καλοκαίρι τους 28 °C ενώ η κατάλληλη θερμοκρασία για αυτά τα είδη είναι οι 25 °C.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ