gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Melanotaenia parkinsoni

Allen, 1980
ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

 

 

 

 
 

 

 

Foto: www.rainbowfish.info

 

 

Χαρακτηριστικά:

Η Parkinsoni είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους, φτάνει έως τους 15 πόντους, έχει ασημί χρώμα με μεγάλα μπαλώματα χρυσοκίτρινου χρώματος.

 Υπάρχουν οι ποικιλίες "ORIENT" και "ORANGE" που στην μεν πρώτη τα μπαλώματα είναι εκτεταμένα και μπορούν να καλύψουν έως και όλο το σώμα και στην δεύτερη την θέση του χρυσοκίτρινου χρώματος παίρνει ένα βαθύ πορτοκαλί. Η "Orient" έχει ανακαλυφθεί σχετικά πρόσφατα από τον Heiko Bleher, περί το 2002, και την ονόμασε έτσι διότι την ανακάλυψε στο ανατολικότερο άκρο της Παπούας Νέας Γουινέας.


Βιότοπος:

Παράκτια ρέματα-χείμαρρους κοντά στο Port Moresby στην νοτιοανατολική Παπούα Νέα Γουινέα.
Ο χείμαρρος έχει μέσα αρκετή βλάστηση, όπως επίσης και ρίζες από τα γύρω δέντρα θερμοκρασία των νερών είναι μεταξύ 27-30c και το PH 7.6-7.8

 

Foto: www.akvaryum.com           

 

 

Διατήρηση στο ενυδρείο:

Θέλουν μεγάλο ενυδρείο, το μικρότερο μήκος ενυδρείου θα πρέπει να είναι τα 120 εκατοστά και όχι λιγότερα από 250 λίτρα για μια ομάδα των 9-10 ατόμων.
Το νερό θα πρέπει να είναι μέτρια σκληρό έως σκληρό 7.3-7.9 ph.
Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι μεταξύ 25 έως και 28 βαθμούς.
Είναι ειρηνικό είδος αλλά το τελικό τους μέγεθος είναι αρκετό για μην το βάλετε μαζί με ψάρια που δεν ξεπερνούν τα 4 εκατοστά.
Προτιμούν το ενυδρείο να είναι καλά φυτεμένο και να έχει μερικές σκιώδεις περιοχές για να έχουν μέρη να ηρεμούν όταν το θελήσουν.
Είναι πιθανό να σας τσιμπήσουν τρυφερά φυτά, ανήκουν στην φυσική διατροφή τους. Μπορείτε να το αποφύγετε ταΐζοντας καλής ποιότητας φυτική τροφή μια φορά την εβδομάδα.
Από τροφή θα δεχτούν τα πάντα σχεδόν, προτιμήστε 1-2 φορές την εβδομάδα φυλλαράκι πλούσιο σε σπιρουλίνα, 3-5 φορές την εβδομάδα ζωντανή ή κατεψυγμένη τροφή (bloodworm, artemia, λάβρες κουνουπιών, κριλ, mysis), επίσης λατρεύουν το φυτό lemna minor και καλό είναι να τους προσφέρουμε από καιρό σε καιρό.
Χωρίστε το τάισμα σε 2 μέρη της ημέρας, ασχέτως χρονικής διάρκειας μεταξύ τους.

 

 

 

 

 

Αναπαραγωγή:

Εύκολο στην αναπαραγωγή, βάζουμε σε ένα ενυδρείο που έχουμε τοποθετήσει αρκετή ποσότητα java moss ή εναλλακτικά μια ιδιότυπη "σφουγγαρίστρα" - mop (μαλλί σε χρώμα πράσινο ή μαύρο το οποίο το έχουμε πιάσει με έναν φελλό ή ένα κομμάτι φελιζόλ έτσι ώστε να το κρατάει στην επιφάνεια και να δείχνει σαν ένα ανάποδο δέντρο) 1 κυρίαρχο αρσενικό με 2-3 θηλυκές και ταΐζουμε πλούσια τροφή καθημερινά 2 φορές την ημέρα σε θερμοκρασία 27c.
Αφήνουμε εκεί τα ψάρια για 10 μέρες και μετά τα αφαιρούμε αφήνοντας μέσα την java moss ή το μαλλί αντίστοιχα διότι εκεί έχουν αποθέσει τα αυγά τους.
Σε 8-9 μέρες θα δούμε τον γόνο να κολυμπάει στην επιφάνεια του νερού, μετά την δεύτερη μέρα μπορούσε να ξεκινήσουμε να ταΐζουμε τροφή σε πούδρα η ακόμα και υγρή τροφή, επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει στο ενυδρείο ινφουσόρια για αυτές τις πρώτες μέρες ώστε να μπορούν να τραφούν μέχρι να μάθουν να τρώνε τις άλλες τροφές.
Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορούμε να ταΐζουμε νεοεκκολαφθήσα αρτέμια, μετά τις 20-25 ημέρες μπορούμε να δοκιμάσουμε μεγαλύτερες ζωντανές ή κατεψυγμένες τροφές όπως cyclops, dafnia κ.α.
Ιδανικά ταΐζουμε 2 με 3 φορές την ημέρα για τους πρώτους 2 μήνες.
Στο κυρίως ενυδρείο μπορούνε να πάνε όταν δεν θα χωράνε στο στόμα των συγκατοίκων τους.
Κατά το πρώτο έτος και με μέγεθος περίπου 6 εκατοστά μπαίνουν στην σεξουαλική ωρίμανση.

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ