gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Capoeta tetrazona  
(Barbus tetrazona, Puntius tetrazona)

 

 

Zει ελεύθερο στην Ινδονησία, στη Σουμάτρα, στο Βόρνεο και ίσως στην Ταϊλάνδη. Παρουσιάστηκε το 1935 στον χώρο του hobby. Τα αρσενικά άτομα είναι λεπτότερα από τα θηλυκά, έντονα χρωματισμένα με κόκκινες γραμμές στο κεφάλι και γύρω από την περιοχή του στόματος. Ανήκει στην οικογένεια Cyprinidae (υποoικογένεια Cyprininae). Είναι πολύ δραστήριο και «παιχνιδιάρικο» ψάρι και ζει σε κοπάδια. Έχει την συνήθεια να τσιμπολογάει ουρές ή πτερύγια άλλων ψαριών. Αυτή του η συμπεριφορά μειώνεται αν το διατηρούμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ομάδες.

Δεν συνιστάται για κοινωνικά ενυδρεία, εκτός εάν οι συγκάτοικοί του είναι δραστήρια και γρήγορα κινούμενα ψάρια, με ουρές και πτερύγια τέτοιου μεγέθους, που να μην προκαλούν την ενοχλητική του συνήθεια που περιγράψαμε παραπάνω (κοντόφτερα είδη). Χρειάζεται σχετικά μεγάλους, χώρους με γρήγορη κυκλοφορία νερού και άριστες συνθήκες (πολύ καθαρά κανονικά ή ελαφρά σκληρά νερά, pH 7.0-7.5). Προτιμά τροφές με φυτικές πρωτεΐνες αλλά και ποικιλία τροφών (ζωντανών, κατεψυγμένων, flakes, pellets) για την διατήρησή του στην αιχμαλωσία, αφού τρέφεται με επίσης μεγάλη ποικιλία τροφών στο φυσικό του περιβάλλον (σκουλήκια, νύμφες, προνύμφες εντόμων, αλλά και έντομα). Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο παράσιτο Ichthyophthirius (Ich) και όταν ενοχλείται από stress ή ασθένεια στρέφει χαρακτηριστικά το κεφάλι του προς τα κάτω. Ιδανικοί συγκάτοικοί του, μπορεί να είναι ψάρια σαν τα Balandiocheilus melanopterus (Silver shark), Botia species  (B. macracanthus, B. modesta κλπ), ή Epalzeorynchos sp. (E. frenatus, E. bicolor, E. siamensis κλπ).  

Αρκετά δημοφιλής είναι η πράσινη ποικιλία του είδους (Moss ή green barbus), καθώς και η αλφική του μορφή (albino tiger barbus). Kάποιες φορές, τα αλφικά άτομα δεν διαθέτουν βραγχιακά επικαλύμματα, λόγω γενετικού σφάλματος και γι’ αυτό καλό είναι να προσέχουμε την επιλογή τους. Αναπαράγεται σχετικά εύκολα στην αιχμαλωσία με αποτέλεσμα στο εμπόριο, να κυκλοφορούν πλέον μόνο captive brood άτομα. 

 

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ