gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Helostoma temminckii
Το kissgurami
 

Είναι ένα από τα ψάρια που εντυπωσιάζουν τους κατόχους ενυδρείων με την συμπεριφορά τους, αφού δίνουν την εντύπωση ότι φιλιούνται και από αυτό έχουν πάρει και το κοινό όνομα τους διεθνώς. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για το φιλί έκφρασης αγάπης, όπως το εννοούν οι άνθρωποι, αλλά για κίνηση που ανήκει στην διαδικασία προετοιμασίας για το ζευγάρωμα.

Στην φύση υπάρχει σε δυο φόρμες, την πράσινη και την ροζ. Η πράσινη έρχεται από την λίμνη Bung Borapet της Ταϊλάνδης και η ροζ από την Ιάβα, όπου ζει σε βαλτώδη νερά και ήρεμα νερά στις άκρες ποταμών. Από τους ντόπιους θεωρείται ένα πολύ νόστιμο ψάρι και ψαρεύεται σε μεγάλη κλίμακα, με δεδομένο ότι φτάνει σε μέγεθος από 20 έως 50 cm. Σε ενυδρεία βέβαια δεν ξεπερνά συνήθως τα 20 cm.


φωτο: Jaroslav Elias

Στο εμπόριο δυστυχώς κυκλοφορούν ψάρια από αναπαραγωγές στην αιχμαλωσία και πολλές φορές δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση αφού δεν προσέχεται ιδιαίτερα η διατροφή τους και η ανάπτυξη τους δεν είναι η καλύτερη. Συχνά τα συναντάμε με πιεσμένα στομάχια και αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί τα ταΐζουν αποκλειστικά με tubifex. Αν πάρουμε τέτοια ψάρια θα χρειαστεί αρκετός καιρός και προσεκτικό τάισμα για να τα επαναφέρουμε στην σωστή κατάσταση.

Το kissgurami χρειάζεται τροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τροφές σε φυλλαράκι με μεγάλη περιεκτικότητα σε πράσινο είναι αρκετά καλή και αν του δίνουμε και ζωντανή τροφή είναι ότι καλύτερο. Αν προσέξουμε το στόμα του θα διαπιστώσουμε ότι όπως και τα mbuna της λίμνης Malawi είναι ψάρια που τρέφονται από την άλγη που αναπτύσσεται σε πέτρες, ξύλα και φυτά.

Μπορούμε να κρατήσουμε τα ψάρια αυτά σε ένα καλοφυτεμένο ενυδρείο 100 λίτρων. Οι απαιτήσεις στην ποιότητα του νερού δεν είναι μεγάλες. Το ΡΗ μπορεί να είναι από 6,6 έως 8,0 η θερμοκρασία 24° έως 28° C και η σκληρότητα 5 έως 30 °dGH. Δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε το φύλο τους και μόνο με την παρατήρηση μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αρσενικό από το θηλυκό.


Στάση ζευγαρώματος του Helostoma temminckii

φωτο: Jaroslav Elias

Το ενυδρείο ζευγαρώματος πρέπει να είναι τουλάχιστον 70 λίτρων. Η θερμοκρασία πρέπει να ανέβει στους 28° C. Αυτά τα ψάρια δεν φτιάχνουν φωλιά στην επιφάνεια του νερού. Το φλερτ ξεκινάει με την προσπάθεια του αρσενικού να έρθει σε επαφή με το θηλυκό και αυτό γίνεται με το να ακουμπάει με το στόμα του σχεδόν όλα τα σημεία του σώματος του θηλυκού. Ένα θηλυκό που είναι έτοιμο να ζευγαρώσει απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τότε είναι που παρατηρούμε και την γνωστή κίνηση της επαφής των δυο ψαριών στόμα με στόμα. Στην συνέχεια το αρσενικό διπλώνει το σώμα του γύρω από το θηλυκό και εκείνη την στιγμή απελευθερώνουν ταυτοχρόνως τα αυγά και το σπέρμα. Το θηλυκό κάνει  περίπου 1000 αυγά, και αυτή η κίνηση μπορεί να επαναληφθεί 5 έως 7 φορές την μια μετά την άλλη. Συνολικά γεννούν περί τα 6000 αυγά. Κάποια από αυτά αιωρούνται μέσα στο νερό, αλλά τα περισσότερα ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Επειδή τα kissgurami τρώνε τα αυγά τους, πρέπει να απομακρύνουμε τους γονείς αμέσως μετά την γέννα από το ενυδρείο.

Το ζευγάρωμα γίνεται πάντα στο σκοτάδι αφού σβήσει το φως του ενυδρείου. Τα μεγάλα μάτια τους, τους επιτρέπουν να βλέπουν αρκετά στο σκοτάδι και έτσι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.


 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ