gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Paracheirodon innesi Myers, 1936

(Neon)

 

 

 

 

 

Ανήκουν στην οικογένεια Characidae και ζουν στο Αμαζόνιο. Φτάνουν σε μήκος τα 4 cm. Το pΗ πρέπει να είναι σε ουδέτερο επίπεδο, 6 - 7,2  και η σκληρότητα του νερού μέχρι  15 odGH
Όταν, στην δεκαετία του 30, ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το
neon, ήταν κάτι εντυπωσιακό. Μέχρι τότε δεν είχαν ξαναδεί οι χομπίστες της εποχής άλλο ψάρι με αυτό το φωτεινό μπλε χρώμα στην ράχη, συνδυασμένο με το έντονο κόκκινο χρώμα της κοιλιάς. Ήταν λοιπόν φυσικό οι τιμές τους να είναι στα ύψη για την εποχή, αφού όλα τα ψάρια ήταν εισαγωγής. Αργότερα, όταν διαπιστώθηκε ο κατάλληλος τρόπος για την αναπαραγωγή τους, έπεσαν και οι τιμές και κάθε χομπίστας ήθελε να έχει αυτά τα εντυπωσιακά μικρά ψάρια στο ενυδρείο του. Ακόμα και σήμερα είναι από τα πιο δημοφιλή ψάρια και ποτέ δεν έπαψαν να είναι από τα αγαπημένα, ειδικά στους αρχάριους χομπίστες.

Σήμερα η φροντίδα τους δεν είναι πια δύσκολη και δεν υπάρχουν μυστικά στον τρόπο που πρέπει να τα κρατάμε και να τα αναπαραγάγουμε. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για την σωστή διαβίωση τους είναι το γεγονός ότι πρόκειται για σμηνόψαρα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ζουν σε ομάδα τουλάχιστον 8-10 ατόμων. Έτσι μπορούν να ζήσουν στο ενυδρείο μας μέχρι 10 χρόνια. Εκείνο που χρειάζονται, είναι καθαρό νερό με θερμοκρασία 20 - 24 oC, δηλαδή όχι πολύ ζεστό νερό. Είναι πολύ ήσυχα ψάρια και δεν πρέπει να τα βάζουμε στο ίδιο ενυδρείο με κιχλίδες αν δεν θέλουμε να ζουν μόνιμα με τον φόβο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζουν μαζί με σκαλάρια (Pterophyllum scalare) γιατί αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν στο στομάχι τους. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο φυσικό τους περιβάλλον τα  neon είναι η λεία για τα σκαλάρια! Κάποιες περιπτώσεις που ζουν μαζί σε ενυδρεία χωρίς απώλειες, δεν είναι αρκετός λόγος για να πούμε ότι ταιριάζουν. Έτυχε σε φίλο μου, εδώ στην Πάτρα, να έχει σκαλάρια με neon μαζί χωρίς πρόβλημα για πολύ καιρό. Τα είχε αγοράσει όλα από μικρά και τα έβαλε στο ίδιο ενυδρείο. Κάποια στιγμή, μετά από μερικούς μήνες και αφού τα σκαλάρια είχαν μεγαλώσει αρκετά, αποφάσισε να βάλει μερικά neon ακόμα στο ενυδρείο, πιστεύοντας ότι αφού τα σκαλάρια είχαν συνηθίσει την παρουσία αυτών των ψαριών, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όλα τα νέα φαγώθηκαν από τα σκαλάρια από τις πρώτες μέρες, ενώ αυτά που είχε από την αρχή εξακολουθούν να συμβιώνουν με τα σκαλάρια χωρίς πρόβλημα!!! Νομίζω ότι ο φόβος των νέων ψαριών απέναντι στα σκαλάρια, ήταν αυτό που τα έκανε να αντιδρούν σαν λεία, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους κυνηγούς. Μπορεί τα σκαλάρια να είχαν συνηθίσει την παρουσία των neon, αλλά δεν είχαν συνηθίσει τα νέα neon την παρουσία των σκαλαριών.!!!

Τα neon κινούνται συνήθως στην μέση και το κάτω μέρος του ενυδρείου. Τρώνε τα πάντα, αρκεί να είναι στο κατάλληλο μέγεθος. Πέρα από ζωντανή τροφή, όπως η Artemia, τρώνε επίσης αποξηραμένη τροφή σε φυλλαράκια και ταμπλέτες ή κατεψυγμένες τροφές. Αυτό που δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση είναι τροφές φυτικής προέλευσης. Κάποιες φορές όμως θα τα δούμε να τσιμπούν άλγη από τα φύλλα των φυτών, αλλά ο στόχος τους δεν είναι η ίδια η άλγη, αλλά οι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα σε αυτή, που συνήθως δεν είναι ορατοί σε μας.

Τα αρσενικά άτομα ξεχωρίζουν από τα θηλυκά, εκτός από το γεγονός ότι τα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα και με πιο στρογγυλές κοιλιές, και από το γεγονός ότι τα αρσενικά έχουν πίσω από το κεφάλι μια μικρή εγκοπή.

Αν κάποιο από τα neon μας δεν νοιώθει καλά ή είναι άρρωστο, αυτό το καταλαβαίνουμε αμέσως από το γεγονός ότι απομονώνεται από την υπόλοιπη ομάδα. Σε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια των neon, πρέπει να απομονώσουμε τα ψάρια που έχουν προσβληθεί, γιατί πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια και να αρχίσουμε εκεί την θεραπεία.

Φωτογραφίες: ΓΗ & ΥΔΩΡ

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ