gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Pseudotropheus sp. “Acei”

 


Το Pseudotropheus sp. “Acei” είναι ένα, όχι υπερβολικά επιθετικό ψάρι και εύκολα συμβιώνει με άλλα mbuna που δεν είναι πολύ επιθετικά. Στην λίμνη δεν είναι από τα ψάρια που τα συναντά κανείς πολύ συχνά. Σε αντίθεση με τα άλλα mbuna δεν ζει αποκλειστικά σε βραχώδεις περιοχές. Ο χώρος που προτιμούν είναι ανοιχτές αμμώδεις περιοχές σε βάθος από 12 μέτρα και πιο πολύ και ιδιαίτερα σε σημεία που ευρίσκονται ξύλα που έχουν παρασυρθεί και μεταφερθεί εκεί από την ξηρά. Από παρατηρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι τα αρσενικά, ακόμα και την περίοδο ζευγαρώματος δεν προστατεύουν κάποια συγκεκριμένη περιοχή, όπως κάνουν κάποιες φορές στο ενυδρείο. Ζευγαρώνουν στην άμμο, πάνω σε οριζόντια κομμάτια ξύλου ή πέτρας. Τα θηλυκά παραμένουν και μετά το ζευγάρωμα στην ίδια περιοχή, όπου και αφήνουν τα μικρά. Σύμφωνα με τον Konings (1995) έχουν παρατηρηθεί κοπάδια με 1000 ή και περισσότερα ψάρια. Τα Pseudotropheus sp. “Acei” ζουν στην δυτική όχθη της λίμνης και εκεί υπάρχουν πολλές χρωματικές παραλλαγές τους. Μια παραλλαγή ζει στα νότια της λίμνης και έχει ανοιχτό μπλε χρώμα με τα πτερύγια να έχουν στην άκρη τους λευκό χρώμα. Μια άλλη παραλλαγή, στα κεντρικά της λίμνης έχει μπλε χρώμα και κίτρινα πτερύγια και ονομάζεται "Yellow Tail-Acei" και μια άλλη παραλλαγή, στα βόρεια της λίμνης με σκούρο μπλε χρώμα και όνομα White Tail Acei". Τα δικά μου ψάρια πρέπει να είναι από τα ψάρια της κεντρικής περιοχής της λίμνης, ("Yellow Tail"-Acei). Τα πτερύγια έχουν ένα κίτρινο χρώμα, εκτός από το εδρικό, που έχει μάλλον λευκό χρώμα. Τα ψάρια που είναι χαμηλά στην ιεραρχία μέσα στο ενυδρείο έχουν χρώμα πιο ξεθωριασμένο από τον κυρίαρχο αρσενικό. Το μήκος τους στο ενυδρείο μπορεί να φτάσει τα 15 cm σε αντίθεση με τα ψάρια στην φύση που φτάνουν τα 10 cm.

Είναι εύκολο στην αναπαραγωγή, σε σημείο που χρειάσθηκε πολλές φορές να γίνει το ενυδρείο άνω κάτω για να βγάλω τα μικρά που κυκλοφορούσαν σε μεγάλα νούμερα! Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, επιβιώνουν σε κάθε γέννα πολλά μικρά αν υπάρχουν αρκετοί χώροι για να κρυφτούν. Από όταν είναι ακόμα νεογέννητα έχουν ανεπτυγμένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και φροντίζουν να μένουν κρυμμένα, και να αποτολμούν την εμφάνιση τους μόνο την ώρα του φαγητού, αλλά και αυτό με ιδιαίτερη προσοχή. Στο φυσικό τους περιβάλλον τρέφονται με την άλγη που βρίσκεται πάνω στους βράχους και ταυτοχρόνως με τους μικροοργανισμούς και τα αυγά άλλων ψαριών που βρίσκονται μέσα σ' αυτή.

  
Αύγουστος 2002

Αυτή την στιγμή ζουν 2 Pseudotropheus sp. “Acei” στο 3ο ενυδρείο, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Και τα δυο έχουν γεννηθεί σ' αυτό το ενυδρείο. Το αρσενικό είναι 15 cm και το θηλυκό περίπου 10 cm. Είναι από διαφορετικές γέννες, γι αυτό και έχουν διαφορετικό μέγεθος και ηλικία. Στο ίδιο ενυδρείο υπάρχουν και περίπου 10 μικρά, και τώρα () η θηλυκιά έχει πάλι αυγά στο στόμα.

   Φεβρουάριος 2003

Φρόντισε ο Pundamilia nyererei και η θηλυκιά δεν επιβίωσε μετά από μια λάθος κίνηση. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. Παραμένουν όμως τα μικρά από προηγούμενη γέννα της και τώρα είναι ήδη σε ηλικία αναπαραγωγής...

Φωτογραφίες: ΓΗ & ΥΔΩΡ


 

 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ