gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

3ο ΕΝΥΔΡΕίΟ : ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 



 

Μετά από την κατάληξη των N. venustus, το ενυδρείο αυτό άλλαξε εν μέρει σύνθεση. Έχει παραμείνει ο Pundamilia nyererei και αρχικά έβαλα τον Pseudotropheus sp. “Acei”μαζί με μια θηλυκιά. Αυτή την στιγμή ζουν μέσα στον ίδιο χώρο περίπου 10 - 12 μικρά P. sp. “Acei” που έχουν γεννηθεί τον τελευταίο μήνα. Σύντομα όμως θα χρειαστεί να απομακρυνθούν γιατί το ενυδρείο δεν έχει αρκετό χώρο για πολλά μεγάλα ψάρια. Επιπλέον πρέπει να βγάλω τον Pundamilia nyererei γιατί είναι πολύ επιθετικός για ένα τέτοιο ενυδρείο!!. Τον πρώτο καιρό είχε χωρίσει το ενυδρείο σε δυο μέρη, μισό αυτός και μισό ο P. sp. “Acei” και ποτέ το ένα δεν πήγαινε στην μεριά του άλλου. Είχαν αρκεστεί στο να απειλεί το ένα το άλλο συνέχεια, χωρίς όμως να γίνονται συμπλοκές.

Ο αρσενικός P. sp. Acei στο αριστερό μέρος του ενυδρείου που του ανήκει!

 Όταν όμως πρόσθεσα και την θηλυκιά P. sp. “Acei”, αποφάσισαν να την διεκδικήσουν και οι δυο και εκεί τα πράγματα άλλαξαν!!! Άρχισαν να γίνονται καυγάδες και αυτό φαινόταν από τα σημάδια που άρχισα να βλέπω συχνά πάνω τους. Η μόνη άμεση λύση ήταν να τα χωρίσω. Χώρος όμως διαθέσιμος σε άλλο ενυδρείο δεν υπήρχε και έτσι αποφάσισα να χωρίσω με ένα τζάμι το ενυδρείο στα δυο, μέχρι να βρω κάποια καλύτερη λύση. Έτσι έχουν μείνει τα πράγματα για την ώρα και  στην μια μεριά ζει ο P. nyererei και στην άλλη το ζευγάρι τα P. sp. “Acei”. Τα μικρά P. sp. “Acei” ζουν και στις δυο μεριές του ενυδρείου, χωρίς να έχουν πρόβλημα. Στην αρχή υπέθεσα ότι αυτά που θα περνούσαν στην μεριά του P. nyererei δεν θα ξέφευγαν, αλλά σύντομα διαπίστωσα ότι δεν ασχολήθηκε μαζί τους, ούτε όταν ήταν μερικών ημερών, ούτε και αργότερα που άρχισαν να μεγαλώνουν.

Βέβαια χρειάστηκε να βάλω πολλές πέτρες μέσα στο ενυδρείο για να μπορεί να κρύβεται η θηλυκιά από τις επιθέσεις του αρσενικού P. sp. “Acei”, και στην συνέχεια να βρίσκουν τα μικρά χώρο να κρυφτούν. Το επόμενο πρόβλημα θα είναι να βρω χώρο ή ανθρώπους να δώσω τα μικρά όταν μεγαλώσουν, και βέβαια τα επόμενα που είναι βέβαιο ότι θα έρθουν στην συνέχεια. Ήδη αυτή την στιγμή, (Αύγουστος 2002) η θηλυκιά είναι πάλι με μικρά στο στόμα και τις επόμενες μέρες θα τα βγάλει.

Στόχος μου λοιπόν είναι να βρεθεί κάποιο ενυδρείο με κατάλληλο μέγεθος και σύνθεση ψαριών,  για να βγουν κάποια από τα ψάρια αυτού του ενυδρείου. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, και στο παρελθόν, είχα πάντα το πρόβλημα τι να κάνω με τα ψάρια που περισσεύουν. Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν άτομα με κατάλληλο ενυδρείο για τέτοια ψάρια και η προοπτική να τα δώσω σε κάποιο μαγαζί δεν είναι και η καλύτερη. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταλήξουν σε τελείως ακατάλληλα ενυδρεία, με ψάρια που δεν ταιριάζουν με τις κιχλίδες από την Malawi, και γενικά θα πέσουν σε άτομα που δεν γνωρίζουν τι ψάρια παίρνουν. Αυτό όμως είναι μια μεγάλη κουβέντα και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος που κάνω τέτοιες σκέψεις σε περιπτώσεις που πρέπει να δοθούν κάποια ψάρια....

14 - 8 - 2002:

Με κάποιο τρόπο που δεν έχω ακόμα καταλάβει, αλλά υποθέτω, πέρασε χθες κάποια στιγμή η θηλυκιά P. sp. “Acei” πάνω από το διαχωριστικό τζάμι (μάλλον πήδησε για κάποιους λόγους) και βρέθηκε στην μεριά του P. nyererei . Το διαπίστωσα μόλις αργά το βράδυ, και φυσικά η κατάσταση της όταν την βρήκα ήταν κάθε άλλο παρά η καλύτερη... Η πλευρά που ήταν ο P. nyererei δεν είχε τόσες πέτρες και κρυψώνες όπως η άλλη μεριά, και επιπλέον το μέγεθος τους ήταν σχετικό, ώστε δεν μπορούσε η θηλυκιά να κρυφτεί σε σημεία που να μην μπορεί να την βρει ο P. nyererei. Την αντιμετώπισε σαν δική του θηλυκιά και φυσικά δεν ήταν καθόλου ευγενής μαζί της.

Την έβαλα σε ένα χώρο μόνη της, αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει γιατί η ζημιά που της είχε κάνει ήταν πολύ μεγάλη. Μετά από 24 ώρες ήταν νεκρή. Τουλάχιστον εξακολουθούν και υπάρχουν τα περίπου 10 μικρά από την τελευταία γέννα της...

Σε επόμενη αναβάθμιση θα γράψω τι αποφάσεις πήρα, αφού δεν μπορεί να μείνει άλλο έτσι αυτό το ενυδρείο...

8 - 12 - 2002

Αυτή την στιγμή στο ενυδρείο ζουν 10 μικρά P. sp. “Acei” μαζί με ένα ζευγάρι, επίσης μικρά Cyrtocara moorii. Πρόκειται για τα μικρά που είχε κάνει η θηλυκιά P. sp. “Acei” πριν ατυχήσει στα "χέρια" του Pundamilia nyererei. Παράλληλα στήθηκε ένα ακόμα ενυδρείο με διαστάσεις 65 X 40 X 45 που αυτή την στιγμή φιλοξενεί τον αρσενικό P. sp. “Acei” μέχρι να μετακομίσει στο ενυδρείο που θα φτιάξει ο Γιώργος Χαλβατζής τις επόμενες μέρες.

Φωτογραφίες: ΓΗ & ΥΔΩΡ

 
 





• ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ