gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

 

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Θοδωρής Βελλής (γαύρος)

 

Η μεγάλη ώρα δείχνει ότι έχει φτάσει πλέον. Το ενυδρείο έτοιμο, το sump έτοιμο, η βάση έτοιμη, ο εξοπλισμός - ο αρχικός φυσικά - ανά χείρας, κέφι και προσμονή για το επόμενο βήμα στον αλμυρό κόσμο περίσσευαν, άρα τι έμενε ?? Vamos ...

Μπήκαν όλα λοιπόν στη θέση τους, μετά από 2 βδομάδες δοκιμών ανθεκτικότητας στο μπαλκόνι - γέμισαν όλα και άδειασαν - τεσταρίστηκαν από πλευράς ροής και δυνατοτήτων των αντλιών για επιστροφή του νερού από το sump στο ενυδρείο, οπότε θέμα αμφιβολίας για το αν θα αντέξει το ένα η το άλλο δεν υπήρχε.

Γέμισμα με νερό ήταν το πρώτο βήμα, ενώ ακολούθησε η διάλυση του αλατιού μέσα στο νερό με αρκετούς κυκλοφορητές.

Με την τοποθέτηση του  wavemaker στην πλάτη του ενυδρείου για να μπορέσει να κρυφτεί μετά πίσω από τις πέτρες, ο οποίος θα τροφοδοτείται με μια αντλία 1200 l/h,  ξεκίνησε το στήσιμο.

Με ένα κουβά καλοκαθαρισμένης τραγάνας και 2 - 3 κομμάτια νεκρού κοραλλιού ξεκίνησε το στήσιμο. Οι τραγάνες όμως ήταν πολύ λίγες για να αρχίσει να <δείχνει> το ενυδρείο ότι θα ήταν reef. Η αγορά αρκετών κιλών κουραρισμένου και άρα έτοιμου για μέσα στο ενυδρείο, βράχου, ήταν η επόμενη κίνηση. Η προσθήκη των πρώτων ένοικων - πάντα ανυπόμονος ήμουνα, τώρα θα άλλαζα? - μιας σαλιάρας (salarias fasciatus) και 2 gobbie fish (Nemateleotris magnifica) ξεκίνησαν τον ατέρμονα δρόμο προς την νέα αυτή περιπέτεια του νέου μου reef ενυδρείου. Έτοιμα βακτηρίδια από ενυδρείο φίλου απεδείχθησαν εντελώς ανεπαρκή, με αποτέλεσμα η αμμωνία να τσιμπήσει στο 0,2, πράγμα που άμεσα διορθώθηκε, αφού έτερος φίλος μου έφερε ένα λίτρο subst. eheim pro, με αποτέλεσμα σε 48 ώρες η αμμωνία να μηδενίσει.

Και τώρα αρχίζουν τα ζόρια, βέβαια τα περισσότερα λόγω του ανυπόμονου του χαρακτήρα του γράφοντος, που εδώ και πολλά χρόνια δημιουργεί "μια από τα ίδια". Άρχισε λοιπόν το παράλογο φόρτωμα βιολογικό αλλά και γενικά με ασπόνδυλα - κοράλλια - polyps - ψάρια κλπ.

Αποτέλεσμα ...?

Ένα Powder Blue Tang (Acanthurus leucosternon) με Ich, ένα bicolor angelfish με πρόβλημα μάλλον marine velvet, ήταν τα πρώτα θύματα της ανυπομονησίας μου, καθώς και της αμάθειας περί του θέματος. Ως γνωστόν, σε reef δεν βάζουμε φάρμακα και έτσι τα 2 ψάρια μετά από καμία 20αριά μέρες, χαιρέτησαν τον μάταιο αυτό κόσμο. Παράλληλα η σαλιάρα ακολούθησε, προφανώς λόγω πείνας, το ίδιο και ένας μανδαρίνος (Synchiropus splendidus).

Αναβάθμιση του εξοπλισμού κρίθηκε αναγκαία, οπότε η λάμπα UV, ένα φίλτρο άμμου Merlin, ένα denitrator filter, ένα δεύτερο εξωτερικό φίλτρο που θα έκανε το χημικό φιλτράρισμα - άνθρακα και αντιφώσφορο - αλλά και θα έπαιζε το ρόλο του προφίλτρου για το φίλτρο άμμου merlin, έλαβαν θέση άμεσα στον εξοπλισμό. Η προσθήκη ψαριών σταμάτησε για κανά μήνα, μέχρι να πάρει το ενυδρείο τα ίσα του, οι κάτοικοι που υπήρχαν πια ήταν 3, ενα coral beauty (Centropyge bispinosus), ενα gobbyfire (Nemateleotris magnifica), και ενα Bicolor Pseudochromis (Pseudochromis paccagnella). Polyps, κοράλλια, σιγά σιγά προστίθενται με τακτικές αλλαγές, μικρές πάντα, και αρκετό τάισμα - άλλο κακό κι αυτό που δεν διορθώνεται.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ

 

Δυστυχώς η ευτυχώς, το να έχουμε ένα θαλασσινό ενυδρείο χωρίς προβλήματα απώλειες κλπ, υποχρεώνει τον χομπίστα σε αγορά εξοπλισμού, που ούτε κατά διάνυα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον του ενυδρείου γλυκού νερού, και φυσικά ούτε τα έξοδα έχουν σχέση με αυτά του γλυκού.

Με τους μετριοπαθέστατους υπολογισμούς, μιλώντας πάντα για εξοπλισμό reef, για ένα ενυδρείο χωρητικότητας 200-250 λίτρων, τα έξοδα εξοπλισμού που είναι αναγκαία, παρατίθενται από κάτω με ονόματα και τιμές που αγοράστηκαν μέσα στο 2005, από internet online shops.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Αλάτι για reef

Γιατί ομελέτα χωρίς αυγά δεν γίνεται...

25 κιλά  =  65€

Protein Skimmer

Εκ των ουκ άνευ. Δεν εννοείται ενυδρείο θαλασσινό χωρίς ένα καλό skimmer.Το α και το ω του ενυδρείου μας.

από 150€ και πάνω...

Reverse osmosis

Α-Π-Α-Ρ-Α-Ι-Τ-Η-Τ-Η. Χωρίς άλλα λόγια... από 100€ και πάνω...

Refractometer

Χωρίς ένα καλό διαθλασίμετρο δεν έχουμε σωστή μέτρηση της αλατότητας, τα υπόλοιπα εννοούνται...

από 60€ και πάνω...

UV lamp

Γνωστά τα υπέρ της...έχει και κατά όμως, για μερικούς κάνει ζημιά...

από 150€ ...

εξωτερικά φίλτρα

Όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα

2217 eheim από 130€...

media για τα φίλτρα

σφουγγάρια, βιόσφαιρες, βιολογικά υλικά διάφορα, άνθρακας και φώσφορο από χημικά οπωσδήποτε.

 

Water tests

εδώ άμα αρχίσω να γράφω θα τελειώσω μεθαύριο....

 

Ηλεκτρολογικά

λάμπες-ballasts-timers, και όλα τα παρελκόμενα

 

Αντλίες κ κυκλοφορητές

για reef μιλώντας πάντα, μια κυκλοφορία της τάξης του 15χ φορές, να γυρίζουν τα λίτρα που έχουμε /ώρα.

 

Θερμοστάτες

έναν καλό θερμοστάτη jagger πχ 150 watts από 20€

 

Αυτά είναι που πίστευα ότι θα χρειαστούν για το ξεκίνημα. Φρούδες ελπίδες φυσικά !!!!!!!!

Με δεδομένη την προϋπόθεση ότι το ενυδρείο θα είναι υφάλου, reef δηλαδή, αυξάνει τα έξοδα στον εξοπλισμό μας, και κατ' επέκταση τα έξοδα που έχουμε προϋπολογίσει.

Δεν φαντάζομαι ότι κάποιος θέλει ενυδρείο θαλασσινό υφάλου, χωρίς την ύπαρξη κοραλλιών, ασπόνδυλων κλπ, εκτός φυσικά των ψαριών. Αυτά όμως θέλουν συνθήκες τέλειες, φιλτράρισμα και χημεία σε επίπεδα που να αγγίζουν την τελειότητα.

Reef σημαίνει ζωντανός βράχος, και ζωντανός βράχος σημαίνει χρήμα. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα αν τον αγοράσουμε νεκρό ή ακουράριστο αλλά αυτό προϋποθέτει υπομονή περί τους 3 μήνες για να τον κουράρουμε ή ζωντανέψουμε εμείς. Αυτή η διαδικασία βέβαια θέλει υπομονή και προσοχή για να ζωντανέψει σωστά.

Επίσης μπορούμε να βάλουμε υπόστρωμα ζωντανό αραγωνίτη, νεκρό αραγωνίτη, η και ακόμη μίξη νεκρού και ζωντανού αραγωνίτη.

Θέλουμε ένα denitrator φίλτρο, για να μας σπάει τα νιτρικά που θα παράγει το ενυδρείο μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου.

Θέλουμε ένα φίλτρο άμμου ή sand fluidized filter. Η βιολογική του ικανότητα ισούται με 100 εξωτερικά φίλτρα.

Θέλουμε ένα ακόμη εξωτερικό φίλτρο που θα το δουλέψουμε σαν χημικό φίλτρο καθώς και προφίλτρο για το φίλτρο άμμου.

Μιά και τα κοράλλια, ασπόνδυλα κλπ για να φωτοσυνθέσουν, να μεγαλώσουν κλπ, χρειάζονται ως επί το πλείστον ασβέστιο, και τα έτοιμα ζουμιά ούτε δουλειά σωστή κάνουν αλλά και είναι ασύμφορα κάθε τόσο και λιγάκι να αγοράζουμε, η λύση του calcium reactor κρίνεται κατά τη γνώμη μου αναγκαία.

Ένα pH monitor, και ,pH controler, θα βοηθήσουν αφάνταστα στην αυτόματη παραγωγή και έκχυση του παραγόμενου ασβεστίου στο ενυδρείο.

Χρειάζεται επίσης ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο ακριβείας.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Live rock

40-60 % του οπτικού όγκου του ενυδρείου μας

19 € /κιλό

Live aragonite

3-4 εκατοστά υπόστρωμα

 

Dead rock / aragonite

  5€ ανά κιλό / 1,5€ κιλό

Denitrator filter

Για τη διάσπαση των νιτρικών

από 65€

Sand fluidized filter

Έξτρα βιολογικό υπέρ-φίλτρο

από 85€

Canister filter

Χρήση ως χημικό φίλτρο

εξαρτάται...

Calcium reactor

Παραγωγή ασβεστίου, πάντα με την χρήση cO2.

από 500€ όλα μαζί

pH monitor

Για την συνεχή παρακολούθηση

από 70€

pH controller

Για το άνοιγμα -κλείσιμο του Calcium reactor

από 200€

Ηλεκτρονικό θερμόμετρο

Ευνόητο...

από 30€

 

Όλα αυτά τη στιγμή του άρθρου υπάρχουν ήδη στην κατοχή μου, όποτε δεν τα λέμε απλά για να τα αναφέρουμε. Να προσθέσω ότι είναι αναγκαία η αγορά μερικών βιβλίων για να ξεστραβωθούμε.

Εδώ ένα βίντεο σε πρώτη φάση του ενυδρείου.

 
 

• ΠΑΝΩ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ