gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

ΤΟ ΣΩΣΤό ΠόΤΙΣΜΑ


Το σωστό πότισμα είναι μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για ένα υγιές μπονσάι. "Σωστό" όμως σημαίνει για κάθε φυτό κάτι διαφορετικό. Μια αζαλέα, για παράδειγμα, χρειάζεται πολύ περισσότερο νερό από ένα κάκτο.

Όλα τα μπονσάι χρειάζονται νερό πριν στεγνώσει τελείως το χώμα τους. Την υγρασία στο χώμα μπορεί κανείς να την διαπιστώσει αρχικά από το χρώμα του. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο γίνεται το χώμα, τόσο πιο στεγνό είναι.

Ποτίζουμε αργά και με διαλείμματα για να προλάβει το χώμα να απορροφήσει αρκετό νερό. Το σωστό πότισμα γίνεται ταυτόχρονα με το βρέξιμο του φυλλώματος. 

 

Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούμε τα ειδικά ποτιστήρια για μπονσαι, που έχουν μακρύ λαιμό και πολύ μικρές τρύπες για να ρίχνουν το νερό σαν βροχή. Ποτίζουμε μέχρι να αρχίσει να βγαίνει νερό από το κάτω μέρος της γλάστρας. Μόνο τότε έχει ποτιστεί το χώμα αρκετά. Αν ποτίζουμε όμως ένα φυτό με πολύ στεγνό χώμα, πρέπει να βυθίσουμε την γλάστρα σε ένα δοχείο με νερό και να την αφήσουμε αρκετό χρόνο μέσα, μέχρι να σταματήσει να βγάζει φυσαλίδες. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να γίνεται συχνά γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.

 

 

 

 

Συχνά οι αρχάριοι στο χόμπι, απογοητεύονται από απώλειες φυτών, γιατί ποτίζουν πολύ συχνά ή πολύ αραιά. Το χειμώνα το συχνό πότισμα μπορεί να σαπίσει το φυτό γιατί αυτήν την εποχή δεν αναπτύσσεται, άρα δεν καταναλώνει σχεδόν καθόλου νερό. Το καλοκαίρι χρειάζεται πολύ νερό, όπως και τον χειμώνα αν το μπονσάι είναι σε εσωτερικό χώρο, κοντά σε σώματα θέρμανσης. Δεν υπάρχει λοιπόν συνταγή για την συχνότητα του ποτίσματος. Ποτίζουμε παρακολουθώντας τις ανάγκες κάθε φυτού και όχι με το ημερολόγιο.

Το νερό που ποτίζουμε πρέπει να έχει θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για να το καταφέρουμε αυτό αρκεί να κρατάμε το νερό σε ένα δοχείο για μερικές ώρες πριν το πότισμα. Αυτό έχει και το πλεονέκτημα να αποβάλλεται μεγάλο μέρος από το χλώριο που δεν είναι καλό για τις ρίζες του φυτού. Επίσης, είναι προτιμότερο να ποτίζουμε με μαλακό νερό (σκληρότητα 8-9 GH). Όταν ποτίζουμε με σκληρό νερό σιγά-σιγά αλλάζει το pH του χώματος, γίνεται αλκαλικό και αυτό επηρεάζει την λειτουργία των ριζών, δεσμεύοντας κάποιες ουσίες και στοιχεία που δεν μπορούν να τα απορροφήσουν. Διαπιστώνουμε ότι το νερό είναι αλκαλικό, όταν με τον καιρό βλέπουμε στο κάτω μέρος του κορμού και στο χείλος της γλάστρας να συγκεντρώνονται άλατα.

ΣΥΝΕΝΕΙΑ


Το forum μας:

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ