gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Apistogramma cacatuoides (Hoedemann 1951)


 

 

Είναι το νέο μας απόκτημα (Μάης 2002), και η πρώτη επαφή μετά από αρκετά χρόνια, με κιχλίδες από την Νότια Αμερική. Πρόκειται για 2 ψάρια, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, μικρά ακόμα. Το μήκος τους είναι μόλις 2 cm και μπήκαν στο ενυδρείο που έχει φτιαχτεί για το δωμάτιο της Φαίδρας. Μαζί τους είναι και 3 Corydoras paleatus που είναι και τα πρώτα ψάρια που μπήκαν σε αυτό το ενυδρείο. Σύντομα το αρσενικό άρχισε να παίρνει πιο έντονα χρώματα στην ουρά και το ραχιαίο πτερύγιο, ενώ το θηλυκό έψαξε και βρήκε κάποιες μεριές για να φτιάξει την φωλιά του, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα μικρό. Τις τελευταίες μέρες έχει καταλήξει σε ένα σημείο μάλλον, αφού δεν φροντίσαμε να τους βάλουμε κάποιο αντικείμενο για αυτή την δουλειά. Το ενυδρείο έχει φυτά πέτρες και μικρά ξύλα και έχουν την δυνατότητα να βολευτούν μόνα τους χωρίς την δική μας βοήθεια.

Η καταγωγή τους είναι από την Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού και παραποτάμους του Αμαζονίου. Πιο συχνά απαντάται στον Rio Japurá, Rio Ucayali και Rio Yvari που καταλήγουν στον Rio Iquitos ο οποίος με την σειρά του καταλήγει στον Αμαζόνιο. Προτιμά ρηχά και όχι τόσο όξινα, καθαρά νερά. 

Είναι από τις πιο αγαπητές κιχλίδες στον κόσμο των ακουαριστών και ένας λόγος για αυτό είναι τα χρώματα του αρσενικού. Μετά από πολλές αναπαραγωγές υπάρχουν στο εμπόριο ψάρια με ιδιαίτερα μακριά πτερύγια και έντονο κόκκινο χρώμα στην ουρά και το ραχιαίο πτερύγιο. Τα ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον δεν έχουν τόσο έντονα χρώματα και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα περιορίζεται στο πάνω μέρος της ουράς και την άκρη του ραχιαίου πτερυγίου. Γενικά όμως τα πιο έντονα χρώματα δείχνει το κυρίαρχο αρσενικό στο ενυδρείο, για αυτό τον λόγο, αλλά και λόγω επιθετικότητας, δεν βάζουμε πάνω από ένα αρσενικό σε ένα ενυδρείο. Αν υπάρχει δεύτερο αρσενικό, συνήθως παίρνει τα χρώματα που μοιάζουν με αυτά του θηλυκού και γι αυτό πολλές φορές κάποιος νομίζει ότι έχει ζευγάρι ενώ έχει δυο ή περισσότερα αρσενικά. Πάντως είναι ψάρι με έντονη επιθετικότητα και για αυτό τον λόγο πρέπει να το βάζουμε σε ενυδρεία από 60 εκ. και πάνω. Επιπλέον είναι προτιμότερο να βάζουμε περισσότερες από μια θηλυκές για να μοιράζεται η επιθετικότητα του. Τα αρσενικά μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 8-9 cm και τα θηλυκά τα 5 cm.  Προτιμότερο είναι να έχουμε μόνο αυτά τα ψάρια στο ενυδρείο, και τα μόνα άλλα ψάρια που μπορούμε να βάλουμε είναι corydoras ή αν το ενυδρείο είναι αρκετά μεγάλο, άλλα είδη μικρόσωμων κιχλίδων.

Apistogramma cacatuoides Αρσενικό

Για να αναπαραχθούν συνήθως πρέπει να μπαίνει ένα ζευγάρι σε ένα ενυδρείο και μετά από την γέννα να απομακρύνεται το αρσενικό. Πολλές φορές όμως φροντίζουν και οι δυο γονείς τα μικρά. Έχει παρατηρηθεί κάποιες φορές το αρσενικό να τα προστατεύει και να τα παίρνει ακόμα και στο στόμα για να τα προστατέψει από κάποιον κίνδυνο. Η αναπαραγωγή είναι εύκολη και σε 27° C μπορούν να γεννήσουν μέχρι 45 αυγά.

Δεν είναι από τα ψάρια που τρώνε εύκολα αποξηραμένες τροφές και για να τις συνηθίσουν χρειάζεται υπομονή. Εμείς τα ταΐζουμε με κατεψυγμένη αρτέμια, την οποία υπερεκτιμούν σε αντίθεση με άλλα είδη, όπως τις τροφές σε φυλλαράκι, που τις βάζουν στο στόμα και αμέσως τις βγάζουν!. Όπως όλες οι μικρές κιχλίδες βέβαια προτιμούν ζωντανή τροφή, αν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Apistogramma cacatuoides Θηλυκό

Το θηλυκό Apistogramma cacatuoides

Το ενυδρείο πρέπει να είναι σχετικά πυκνοφυτεμένο και να έχει ξύλα και πέτρες, για να υπάρχει η δυνατότητα να κρύβονται τα θηλυκά, αλλά και για να βρίσκουν μέρη για να φτιάχνουν τις φωλιές τους.  Καλό είναι στο ενυδρείο τους να μην υπάρχει πολύ έντονο φως. Μια λύση για να έχουν σημεία να κρύβονται και να γεννούν είναι μικρές πήλινες γλάστρες ή καρύδες, με τέτοιο τρόπο τοποθετημένες που να αφήνουν σε μια μεριά δυνατότητα εισόδου από τα ψάρια. Αυτό γίνεται αν κόψουμε τις γλάστρες ή τις καρύδες στην μέση και τις βάλουμε με το κενό προς τα κάτω, ελαφρά μέσα στην άμμο.

Το Apistogramma cacatuoides είναι αρκετά ευπροσάρμοστο σε σχέση με τις συνθήκες του νερού και αυτό φαίνεται και από τις διαφορετικές περιοχές που ζει στην φύση. Για παράδειγμα, στον ποταμό Rio Ucayali, η ανθρακική σκληρότητα είναι 10-12° και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ΡΗ να ευρίσκεται σε ελαφρά αλκαλικά επίπεδα (7,4 - 7,6). Το ΡΗ μπορεί να κυμαίνεται στο ενυδρείο από 6,5 έως 7,5 και η σκληρότητα του νερού 3° - 13° dGH. Η κατάλληλη θερμοκρασία για αυτά τα ψάρια είναι 27° C και αντέχουν χωρίς πρόβλημα θερμοκρασίες μέχρι 30° C, αλλά αυτό αν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επίδραση στην διάρκεια ζωής τους, που φτάνει περίπου τα 4 χρόνια. Δεν πρέπει να πέφτει βέβαια κάτω από 24° C.

 

ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογραφίες: ΓΗ & ΥΔΩΡ

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ