gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Tateurndina ocellicauda (Nichols 1955)

 

 

 


 

 

Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος ψάρι, που όμως είναι χαρακτηριστικό για τα πολύ έντονα χρώματα που διαθέτει. Για να το διαπιστώσει αυτό κάποιος πρέπει να παρατηρήσει αυτό το είδος από κοντά, αφού μέσα σε ένα μεγάλο ενυδρείο που συνήθως κοιτάμε από μακριά, δεν πέφτουν αμέσως στο μάτι. Φτάνουν σε μέγεθος γύρω στα 5-6 cm  και τα δυο φύλλα δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους αφού διαθέτουν τα ίδια έντονα χρώματα. Μια διαφορά είναι το γεγονός ότι το κεφάλι του αρσενικού είναι λίγο πιο χοντρό και στρογγυλό σε σχέση με το ελαφρώς πιο μυτερό κεφάλι του θηλυκού.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό τους είναι το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα κινητικά ψάρια και αυτό μας επιβάλει να τα βάζουμε μαζί με άλλα είδη που είναι το ίδιο ήσυχα και μικρά σε μέγεθος. Η συμβίωση τους με άλλα είδη δεν είναι κατά τα άλλα καθόλου προβληματική.

Ανήκει στην οικογένεια Eleotrididea που αριθμεί περί τα 40 γένη και τα 200 είδη. Πολλά από αυτά τα είδη ζουν σε θαλασσινό νερό, άλλα σε υφάλμυρο και άλλα σε γλυκό. Η οικογένεια Eleotrididea είναι μέρος της μεγάλης υποτάξης Gobioidei που μας είναι γνωστά ως γωβιοί και η μεγάλη πλειοψηφία ζει στις παράκτιες περιοχές και σε ρηχά νερά της θάλασσας. Ζει στην Αυστραλία, στα βορειοανατολικά της Παπούα - Νέα Γουινέα, σε γλυκά νερά, σε μικρές λίμνες, αλλά πιο πολύ σε ποτάμια με γρήγορη ροή, αλλά αυτά φροντίζουν να κρατιούνται σε σημεία με μειωμένη ροή.

Προτιμά πυκνοφυτεμένα ενυδρεία, και επειδή δεν είναι ψάρι κινητικό, μπορούμε να το κρατήσουμε και σε σχετικά μικρά ενυδρεία, από 60 λίτρα. Πρέπει να τα έχουμε σε ζευγάρι, αλλά μπορούμε να κρατάμε περισσότερα από ένα ζευγάρια, αφού δεν είναι καθόλου επιθετικά απέναντι σε άτομα του ίδιου είδους. Κάποιες φορές τα αρσενικά κατά την αναπαραγωγή τους γίνονται λίγο νευρικά, αλλά χωρίς να δημιουργούν κανένα πραγματικό πρόβλημα στα άλλα ψάρια.

Η θερμοκρασία μπορεί να είναι μεταξύ 22 °C και 25 °C. Τα νερά στα οποία ζει στην φύση είναι μαλακά, με γενική σκληρότητα 1-3° dGH και ανθρακική σκληρότητα 3-4° KH αλλά προσαρμόζεται εύκολα και σε πιο σκληρό νερό και αναπαράγεται εύκολα σε αυτό. Το ΡΗ μπορεί να είναι σε ουδέτερα επίπεδα, 7 - 7,5. Επιτυχημένη αναπαραγωγή του είδους έχει γίνει σε ενυδρείο του Τόλη Κετσελίδη, που την περιγράφει στο site του, http://www.tolibra.com/fish/tateu.htm. Από αυτή την αναπαραγωγή έχουμε και εμείς κάποια άτομα στο 5ο ενυδρείο.

Για να ζευγαρώσουν, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, χρειάζονται κάποιο είδος στενής σπηλιάς, που μπορεί να είναι ένα κομμάτι από καλάμι μπαμπού ή πλαστικός σωλήνας, αλλά αν δεν έχουν στην διάθεση τους κάτι τέτοιο, γεννούν ακόμα και πάνω σε πέτρες ή άλλα υλικά από την διακόσμηση του ενυδρείου. Τα αυγά τα φυλάει το αρσενικό, και σε ένα ενυδρείο με πολλά φυτά, τα μικρά επιβιώνουν από τα ενήλικα ψάρια. Αν έχουμε κάνει την αναπαραγωγή σε ξεχωριστό ενυδρείο, είναι προτιμότερο, μετά από την ελεύθερη κολύμβηση των μικρών να απομακρύνουμε τον αρσενικό. Η θερμοκρασία όμως δεν πρέπει να είναι πάνω από 25 γιατί σε μια τέτοια περίπτωση τα αυγά εκκολάπτονται πιο γρήγορα από ότι πρέπει με αποτέλεσμα να μην επιβιώνουν τα μικρά.

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ