gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Ludwigia repens
 

Η Ludwigia repens είναι ένα πολύ όμορφο υδρόβιο φυτό, ταχείας ανάπτυξης. Φτάνει σε ύψος τα 30 με 50 εκατοστά και σε πλάτος/διάμετρο περίπου τα 8 εκατοστά. Ανήκει στην οικογένεια Onagraceae και προέρχεται από την Κεντρική Αμερική. Συναντάται σε ρηχές ελώδης περιοχές και ανθίζει όλες τις εποχές εκτός από τον χειμώνα. Τα άνθη του έχουν ένα έντονο κίτρινο χρώμα και δύο ή τέσσερα πέταλα. Είναι ευπροσάρμοστο φυτό σε ότι αφορά στις παραμέτρους του νερού και παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα. Αναπτύσσεται σε νερά με  γενική σκληρότητα από 5 - 15 GH, ανθρακική σκληρότητα από 5 - 8 KH (μάλλον και παραπάνω αν κρίνω από την ταχύτατη ανάπτυξη και τη υπέροχη εμφάνιση που έχει στο ενυδρείο μου, με ανθρακική σκληρότητα που κυμαίνεται μεταξύ 9 και 15 KH),  pH από 6.5 - 7.5 και θερμοκρασία από 18ο έως 28ο C. Βοηθά στην οξυγόνωση του νερού και όταν «ξαπλώνει» στην επιφάνεια προσφέρει ένα όμορφο κατάλυμα για τα ψάρια. Κατά τους ανοιξιάτικους - καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να το φυτέψετε σε λιμνούλες και να επιβεβαιώσετε το ότι φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα!!! (Για την ώρα εμείς θα μείνουμε με την απορία! Σε μερικούς μήνες όμως, θα φυτέψουμε L. repens στην λίμνη που κατασκευάζουμε και θα σας μεταφέρουμε την εμπειρία που είχαμε από αυτό το φυτό, σε αυτές τις συνθήκες.)
Είναι φυτό με μικρές απαιτήσεις γενικά, για να διατηρήσει το υπέροχο κόκκινο χρώμα του όμως, θα χρειαστεί να του προσφέρετε φως 2 watts/gallon περίπου. Χωρίς αρκετό φως τα φύλλα θα αποκτήσουν ένα πράσινο χρώμα και θα τα δείτε να κοκκινίζουν όταν πλησιάζουν στην επιφάνεια και το φως. Στο ενυδρείο μου παρατήρησα ότι τα φύλλα του φυτού μπορεί να "αλλάξουν" χρώμα και εξ αιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Η αλήθεια είναι ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 26o C, τα φύλλα άρχιζαν σιγά σιγά να πρασινίζουν και να παίρνουν κατά τόπους χρυσαφιές ανταύγειες. Αυτό έγινε σταδιακά, σε σημείο τέτοιο μάλιστα που η διαφορά δεν έγινε αμέσως αντιληπτή. Σιγά σιγά  η L. repens είχε γίνει "πολύχρωμη" και μόνο τα φύλλα που πλησίαζαν στο φως είχαν ένα ελαφρύ κόκκινο χρώμα.   Όταν η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 25-26ο C το φυτό επανήλθε αμέσως στη φυσικό του χρώμα αποκτώντας πάλι το πορφυρό κόκκινο που έχει σε φυσιολογικές συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας.
Τα φύλλα της L. repens μπορεί να είναι ωοειδή ή να μοιάζουν με λόγχη. Έχουν μία ιδιαίτερη γυαλάδα και στην αφή μία πολύ απαλή αίσθηση μιας και είναι καλυμμένα από ανεπαίσθητο «χνούδι».
Όπως όλα τα φυτά ταχείας ανάπτυξης, χρειάζεται υπόστρωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε να χάνει τα κάτω φύλλα του, κάτι που συνέβη και σε εμάς στο μικρό φυτεμένο μας ενυδρείο, από έλλειψη λίπανσης στο υπόστρωμα.
Υπάρχουν πολλές «ποικιλίες» Ludwigia. . Άλλες έχουν μεγάλο μέγεθος -ύψος και γίνονται θαμνώδεις, κάποιες άλλες μένουν μικρές, με χαμηλό ύψος και επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτή είναι και η βασική διαφορά της L. repens από τα άλλα είδη Ludwigia. Μεγαλώνει επί το πλείστον μέσα και κάτω από το νερό, ενώ τα υπόλοιπα υδρόβια ηράνθεμα στο φυσικό τους περιβάλλον, μεγαλώνουν στην επιφάνεια. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ποικιλίες που ευδοκιμούν σε νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε CO2 δεν βγάζουν άνθη, σε αντίθεση με τις ποικιλίες που ευδοκιμούν σε νερά με υψηλή περιεκτικότητα σε CO2.
Το φυτό πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα. Απλά κόψτε ένα κλαράκι και φυτέψτε το σε κάποια άλλη μεριά! Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι έχει βγάλει ρίζες καθώς και ότι στο σημείο που κόψατε βγαίνουν καινούρια βλαστάρια. Όταν κλαδεύεται δημιουργεί «πλευρικές» ρίζες και αποκτά μια πιο θαμνώδη εμφάνιση. Η καλύτερη θέση για τη L. repens είναι το κέντρο ή η πίσω μεριά του ενυδρείου μας. Επειδή ψηλώνει πολύ όμως να προσέξετε μήπως κλέβει φως από τα φυτά που βρίσκονται από κάτω. Δείχνει πολύ πιο όμορφο όταν  φυτεύεται σε "ματσάκια" και σε ένα aquascaping με φυτά μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πολλά οπτικά τρυκ!!!
Η Ludwigia που μεγαλώνει μέσα στο ενυδρείο μου, πιθανόν να είναι L. repens x arcuata. Πρόκειται για φυτό υβρίδιο, το οποίο προέρχεται από την διασταύρωση των φυτών  L. repens και L. arcuata. Το θηλυκό φυτό είναι η L. repens και το αρσενικό φυτό η L. arcuata. Η διαφορά της από την κλασσική  L. repens είναι το σχήμα των φύλλων της (λεπτά και πιο μυτερά), ίσως και το μήκος. Η  L. repens x arcuata είναι ένα φυτό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που προέρχεται από την συγκεκριμένη διασταύρωση, και μόνο. Το φυτό που θα πάρουμε πχ. από τον αντίθετο συνδυασμό,
L. arcuata x repens,
είναι ένα νέο φυτό, με δικά του χαρακτηριστικά και διαφορετικό από την L. repens x arcuata.
Επικρατεί η εντύπωση ότι τα «κόκκινα» φυτά είναι πολύ πιο απαιτητικά από τα άλλα φυτά. Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνώ και πολύ… Θα έλεγα όμως να κάνετε μία προσπάθεια ειδικά με τη Ludwigia repens!
Αξίζει τον κόπο!

Φωτογραφίες: ΓΗ & ΥΔΩΡ

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ