gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

Νέο ενυδρείο και προβλήματα άλγης

 

 

Αυτό είναι το περιεχόμενο του  ενυδρείου τις πρώτες μέρες.

 

Σε ένα νέο ενυδρείο μπορεί να δει κανείς πράγματα και να τα εξηγήσει ευκολότερα από ότι σε ένα άλλο, που «τρέχει» για κάποια χρόνια. Αυτό γίνεται γιατί τα δεδομένα είναι λιγότερα, αφού το χαλίκι και το υπόστρωμα είναι καινούργια, τα φυτά είναι φρεσκοφυτεμένα, το φίλτρο είναι στρωμένο λίγο καιρό, και γενικά έχουμε υπό έλεγχο αρκετά στοιχεία για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Κάθε νέο ενυδρείο παρουσιάζει στην αρχή κάποιες ανισορροπίες, που συνήθως με τον καιρό διορθώνονται. Όχι όμως όλες, αν δεν κάνουμε τις σωστές κινήσεις.

Ας δούμε ένα παράδειγμα, που εξηγεί κάποια πράγματα και θα βοηθήσει νέους στο χόμπι να μην κάνουν τα ίδια λάθη.

 

Με κόκκινα βέλη τα σημεία που είναι ορατή η ΒΒΑ. Τα ξύλα πιο πίσω δεν φαίνονται, αλλά έχουν και αυτά μεγάλη ποσότητα από αυτήν.

Το πρόβλημα που συναντήσαμε σε αυτό το ενυδρείο ήταν οι απανωτές εμφανίσεις από διαφορετικές άλγες.

Να το πιάσουμε από την αρχή:

Το ενυδρείο αυτό έχει διαστάσεις 100 Χ 40 Χ 50 cm με περίπου 180 λίτρα καθαρό νερό. Έχει εσωτερικό βιολογικό φίλτρο με υλικά, siporax, μπλε σφουγγάρι και υαλοβάμβακα. Τον πρώτο καιρό έτρεχε με μια αντλία 400 l/h και αργότερα με μια 2000 l/h αλλά που έχει περιοριστεί η είσοδος της για να μειωθεί η έντονη κυκλοφορία του νερού.

Για διακόσμηση έχει 2 σχετικά μεγάλες ρίζες και λίγες πέτρες που δεν είναι ασβεστολιθικές.
Για υπόστρωμα μπήκε κάποιο του εμπορίου, αφού είπαμε να μπουν μερικά φυτά, και από πάνω ένα στρώμα λεπτόκοκκο χαλίκι. Η συμβουλή του καταστήματος ήταν ότι πρόκειται για καλό και δοκιμασμένο υπόστρωμα, αλλά ήταν σε σακούλες των 3 κιλών, χωρίς όμως να αναγράφεται πάνω καμία πληροφορία ή όνομα για το προϊόν. Ήταν λάθος η αγορά του; Μπορεί...

Συνολικά βάλαμε 3 τέτοια σακουλάκια, που σημαίνει 9 κιλά υπόστρωμα που μάλλον ήταν υπερβολική ποσότητα για τα λίτρα του ενυδρείου.

Πάνω από αυτό μπήκε λεπτόκοκκη άμμος χαλαζιακή, σε πάχος περίπου 4-5 cm.

 

Πέτρα με τούφες ΒΒΑ και δεξιά Anubias που σχεδόν έχει εξαφανιστεί από την άλγη.

 

Στρώσιμο έγινε με εμβολιασμό του φίλτρου από άλλο στρωμένο ενυδρείο και από τις πρώτες μέρες μπήκε μια ομάδα από 10 Tanichthys albonubes. Μπήκαν και μερικά εύκολα φυτά, που φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία.

Εδώ ξεκινάει ουσιαστικά και το λάθος χειρισμού που έγινε. Λίγα φυτά στην αρχή, αλλά χωρίς υπόστρωμα, έχει μια λογική. Όμως υπόστρωμα 9 κιλά και μετά λίγα και αργής ανάπτυξης φυτά, είναι συνδυασμός που μας εξασφαλίζει προβλήματα.

Το πρώτο σύμπτωμα, που ήταν όμως και αναμενόμενο, ήταν η εμφάνιση της καφέ άλγης που παρουσιάζεται σε όλα τα νέα ενυδρεία. Φυσικά δεν χρειάστηκε να κάνουμε τίποτα για αυτό το είδος άλγης, πέρα από το να περιμένουμε. Πραγματικά μετά από μερικές μέρες άρχισε να υποχωρεί.

 

 

 

Μέρη του ενυδρείου με ορατές τις περιοχές που έχουν ΒΒΑ

 

Το επόμενο σύμπτωμα ήταν η BGA (κυανοβακτήριο). Πολύ σύντομα αναπτύχθηκε και άρχισε να καλύπτει το χαλίκι. Το ζήτημα ήταν όχι τόσο το πως θα αντιμετωπιστεί, αλλά ο λόγος της εμφάνισης της. Η τροφή που έπεφτε στο ενυδρείο ήταν περιορισμένη, και έτσι δεν έμπαινε θέμα υπερβολικού ταΐσματος. Αλλαγές νερού γίνονταν κάθε εβδομάδα, περί το 30% και με δεδομένο ότι τα ψάρια ήταν μικρά και λίγα, δεν έμπαινε θέμα υπερβολικού βιολογικού φορτώματος.

Λογικά μπορεί να ερμηνευτεί ότι το υπόστρωμα άρχισε να ελευθερώνει ουσίες στο νερό και αφού δεν υπήρχε αρκετή μάζα φυτών για να τις καταναλώσει, βρήκε άφθονη τροφή η άλγη.

Για να αντιμετωπιστεί η BGA τελικά σκεπάστηκε το ενυδρείο για 3 μέρες, χωρίς να παίρνει καθόλου φως, από κανένα σημείο. Πριν από αυτό φυσικά έγινε απομάκρυνση μεγάλου μέρους της άλγης, ιδιαίτερα από το χαλίκι πάνω στο οποίο είχε φτάσει στο σημείο να δημιουργήσει στρώμα. Μετά την τρίτη μέρα, όταν ξεσκεπάστηκε, η BGA είχε εξαφανιστεί και είχαν ελευθερωθεί όλα τα σημεία του ενυδρείου από αυτήν.

Αυτό έγινε την περίοδο του καλοκαιριού, που και ο φωτισμός στον χώρο ήταν μεγαλύτερος και μεγαλύτερης διάρκειας από τα παράθυρα. Φυσικά το ενυδρείο είναι αρκετά μακριά από το παράθυρο, αλλά στα σημεία που ήταν προς την μεριά του, η άλγη ήταν ιδιαίτερα ζωηρή.

 

 

Το ενυδρείο μετά από 10 μέρες χρήσης του  Seachem Flourish Excel, απαλλαγμένο από άλγη.

 

Μετά από την BGA, αφού μεσολάβησαν μερικές μέρες άρχισε να εμφανίζεται πράσινη μακρύτριχη άλγη σε μερικά σημεία. Αυτή σε κάθε αλλαγή νερού απομακρυνόταν όσο ήταν δυνατόν, για να κρατιέται σε έλεγχο.

Αυτό το διάστημα μπήκε και ένα ζευγάρι Apistogramma cacatuoides, το οποίο άρχισε αμέσως να γεννά, αλλά τα προβλήματα που μεσολαβούσαν δεν επέτρεψαν να ασχοληθεί ο ιδιοκτήτης μαζί τους..

Παράλληλα όμως έκανε την εμφάνιση της και η χειρότερη άλγη, η BBA (Black Beard Algae) ή μαύρη τριχοειδής. Σιγά σιγά αναπτύχθηκε και άρχισε να γίνεται ενοχλητική. Στις φωτογραφίες φαίνεται πως έχει αναπτυχθεί πάνω σε φύλλα φυτών, αλλά και σε πέτρες και πιο πολύ στις ρίζες, αφού τα ξύλα γενικά είναι γνωστό ότι είναι καλό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της.

Οι τακτικές αλλαγές νερού δεν βοήθησαν καθόλου στο να περιοριστεί. Αυτή την εποχή ήταν που αντικαταστάθηκε και η αντλία του φίλτρου με την πιο δυνατή. Αρχικά έγινε μια σκέψη να αντιμετωπιστεί με το φάρμακο Protalon-707 της εταιρείας eSHa. Πρόκειται για φάρμακο που καταπολεμά γενικώς την άλγη, και κάποιοι είχαν καλά αποτελέσματα με αυτό κατά της ΒΒΑ.

Στην συνέχεια όμως βρήκαμε ότι επίσης καλά αποτελέσματα έχει και η χρήση του Seachem Flourish Excel, και αυτό από πολλές πηγές, οπότε αποφασίστηκε να γίνει μια προσπάθεια αρχικά με αυτό.

Η συνταγή ήταν, διπλή δόση από την αναγραφόμενη για όσες μέρες χρειαστεί.

Στο συγκεκριμένο ενυδρείο λοιπόν την πρώτη μέρα ρίχτηκαν 40 ml και τις επόμενες 12 μέρες, καθημερινά 10 ml

Το αποτέλεσμα:

Από την δεύτερη μέρα η ΒΒΑ άρχισε να παίρνει ένα χρώμα προς το σκούρο κόκκινο. Μετά από 3-4 μέρες έγινε άσπρη και άρχισε να διαλύεται. Ταυτόχρονα ο υαλοβάμβακας στο φίλτρο ήθελε καθημερινή αλλαγή γιατί γέμιζε σε βαθμό που δεν άφηνε το νερό να περάσει και αν έμενε χωρίς καθάρισμα ή αλλαγή, θα δημιουργούσε πρόβλημα στο φίλτρο.

Την δέκατη μέρα τα φυτά και τα υπόλοιπα αντικείμενα μέσα στο ενυδρείο ήταν απαλλαγμένα από την άλγη ενώ ταυτόχρονα εξαφανίστηκε και η πράσινη μακρύτριχη.

Το τελευταίο που έγινε ήταν να προστεθούν αρκετά φυτά ακόμα, και πιο πολύ ταχείας ανάπτυξης, για να προλάβουμε την επανεμφάνιση της άλγης σε οποιαδήποτε μορφή.

Αυτό θα φανεί στον επόμενο καιρό και αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα ενημερώσουμε μέσα σε αυτό το άρθρο.

Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά από την λύση του προβλήματος, το ενυδρείο εξακολουθεί να παραμένει καθαρό. Το μόνο που έγινε εν τω μεταξύ ήταν να μπουν και άλλα φυτά επιπλέον ώστε να τραβούν τα θρεπτικά.

Το συμπέρασμα τελικά κατά την γνώμη μου είναι ότι όλη την ζημιά την έκανε το υπόστρωμα, αφού δεν υπήρχαν πολλά φυτά από την αρχή για να τραβάνε θρεπτικά.

Επίσης μπορεί να ήταν λάθος η επιλογή του υποστρώματος, αλλά αυτό θα το ξέραμε σίγουρα, αν μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε και κάτω από άλλες συνθήκες. Γενικά όμως, προϊόντα που δεν ξέρουμε την προέλευση τους και την σύσταση τους καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2018

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ