gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 


 

ΠΡώΤΕΣ ΒΟήΘΕΙΕΣΗ ΣΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ:Σπανίως μία ασθένεια κάνει την εμφάνιση της αστραπιαία. Σπανίως τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ορατά από την αρχή, μόνο που εμείς δεν έχουμε τον χρόνο ή την εμπειρία για να τα αναγνωρίσουμε. Ο πιο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε μία ασθένεια είναι να απομονώσουμε το άρρωστο ψάρι. Έτσι και λιγότερο φάρμακο θα καταναλώσουμε και δεν θα προκαλέσουμε stress στα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου. Ωστόσο, αν η δόση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δεν είναι πολύ μεγάλη, είναι προτιμότερο να εφαρμόσουμε την αγωγή σε ολόκληρο το ενυδρείο. Αν οι μικροοργανισμοί βρίσκονται μες το ενυδρείο αργά ή γρήγορα, θα προσβάλλουν και δεύτερο ψάρι. Ακόμα και αν απομονώσετε το ψάρι, καλό θα ήταν στο νερό του ενυδρείου να ρίξετε από το ίδιο φάρμακο σε μικρότερη συγκέντρωση.

ΑΝΟΡΕΞΙΑ: Σίγουρα έχετε παρακολουθήσει τον τρόπο που τα ψάρια σας «επιτίθενται» στην τροφή. Αν κάποιο ψάρι ξαφνικά χάσει την όρεξή του και απέχει από την διαδικασία του φαγητού, πρέπει να ανησυχήσετε. Απομονώστε το ψάρι, υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και δεν είναι φρόνιμο να «κουράρετε» όλο το ενυδρείο με τις θεραπευτικές αυτές αγωγές. Ξεκινήστε την θεραπεία με κάποιο γενικό φάρμακο, τροφή που περιέχει αντιβιοτικά, και συνεχίστε να παρατηρείτε το ψάρι προκειμένου να εντοπίσετε και άλλα συμπτώματα που θα βοηθήσουν στο να ακολουθηθεί μια πιο συγκεκριμένη θεραπεία. Αν το ψάρι είναι θηλυκό η αποχή από το φαγητό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει αυγά στο στόμα. Σε αυτή την περίπτωση θα δείτε το ψάρι να κάνει σαν να μασάει τσίχλα!!!

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ: Ένα ψάρι που ενώ στην αρχή ήταν επιθετικό, ξαφνικά αποφεύγει τους τσακωμούς, και απομακρύνεται από εκείνους που τους προκαλούν. Ένα ψάρι που παραμένει στον πυθμένα επίσης δεν είναι καλό σημάδι. Παρακολουθείστε τα ψάρια σας πιο προσεκτικά για λίγο. Αν όλα τα άλλα ψάρια δεν δείχνουν να έχουν κανένα πρόβλημα εκτός από αυτό που παραμένει στο βυθό, τότε υπάρχει ασθένεια! Επίσης τα ξυσίματα πάνω στις πέτρες είναι ένδειξη κάποιας ασθένειας. Αν κάποιο ψάρι ξύνεται επίμονα, είναι ένδειξη ύπαρξης παρασίτων και σε αυτή την περίπτωση μία θεραπεία με θειικό χαλκό + μετρονιδαζόλη (Flagyl) θα λύσει αυτό το πρόβλημα).

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Συνήθως το ψάρι δεν μπορεί να κολυμπήσει όπως θα έπρεπε. Κολυμπάει νευρικά, αλλάζοντας συνέχεια κατεύθυνση ή δείχνει αστάθεια. Κάποιες φορές αν το ψάρι σταματήσει, αρχίζει να βουλιάζει συνήθως με το κεφάλι προς τα κάτω. Μπορεί να έχει επίσης και ανασηκωμένα λέπια. Όλα αυτά είναι συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν μιας και τα περισσότερα από αυτά είναι συμπτώματα υδρωπικίας ή Malawi bloat ( βακτηριακή μόλυνση, συνήθως στο πεπτικό σύστημα ή τους νεφρούς, αγνώστου αιτιολογίας). Το ψάρι πρέπει να απομονωθεί και να ακολουθηθεί θεραπεία με αντιβιοτικά (minocycline, oxytetracycline, κλπ.). Μην ταΐσετε το ψάρι παρά μόνο δύο ημέρες μετά και μόνο με τροφή που είναι εμποτισμένη με αντιβιοτικά (αν είστε αρκετά τυχεροί και το ψάρι είναι σε κατάσταση που να μπορεί να φάει). Να θυμάστε ότι οι τετρακυκλίνες είναι φωτοευαίσθητες. Αφήστε για δύο ημέρες το ενυδρείο χωρίς φωτισμό και καλύψτε το τζάμι μα μία κουβέρτα.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ: Κάθε είδους σημάδια και στίγματα, τρύπες, κύστες ή χνούδι στα μάτια, στο σώμα ή στο στόμα, είναι σημάδια μόλυνσης. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για λέπι το οποίο έχει βγει πάνω σε τσακωμό. Αν είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, τότε ανατρέξτε σε κάποιο βιβλίο, βρείτε με τι μοιάζουν τα στίγματα και χρησιμοποιείστε ανάλογο φάρμακο. Αν διαπιστώσετε ότι έχουν μολυνθεί και άλλα ψάρια, μην τα απομονώσετε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε την θεραπευτική αγωγή σε ολόκληρο το ενυδρείο.

ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗ και αργούν να αποκολληθούν από το σώμα, υπάρχει κάποια εσωτερική μόλυνση. Εφαρμόστε θεραπευτική αγωγή σε ολόκληρο το ενυδρείο μιας και οι βλαβεροί μικροοργανισμοί έχουν απελευθερωθεί σε αυτό μέσω των περιττωμάτων.

ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ:Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια πολλών πραγμάτων, συνήθως όμως δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ασθένειας στο ενυδρείο, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν στο νερό:

Στην περίπτωση που πολύ μικρή ποσότητα οξυγόνου διαλύεται στο νερό:

αυξήστε τον αερισμό και την κίνηση του νερού στην επιφάνεια.
μειώστε την θερμοκρασία του νερού κατά δύο βαθμούς.

Στην περίπτωση μεγάλης περιεκτικότητας του νερού σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2):

Σταματήστε αμέσως την παροχή  CO2
Αυξήστε την κίνηση του νερού στην επιφάνεια.
Ελέγξτε την καλή λειτουργία του φίλτρου.
Αυξήστε τον αερισμό.

Στην περίπτωση υψηλής θερμοκρασίας (πάνω από 30ο C):

Ανοίξτε αμέσως το κάλυμμα του ενυδρείου.
Μειώστε τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων.
Μειώστε τη διάρκεια του φωτισμού.
Προσθέστε έναν ή δύο ανεμιστήρες στα πλαϊνά του ενυδρείου κατά μήκος του άξονά του.
Αυξήστε τον αερισμό.
Αυξήστε την κίνηση του νερού.
Εισάγετε ένα παγωμένο μπουκάλι νερό – μην βάζετε πάγο μέσα στο ενυδρείο.
Αγοράστε ένα ειδικό ψύκτη ενυδρείων αν το αντέχουν τα οικονομικά σας.

Στην περίπτωση υψηλών τιμών αμμωνίας και νιτρικών:

Αλλάξτε το 75% του νερού και επαναλάβετε την επόμενη μέρα.

Ελέγξτε την καλή λειτουργία του φίλτρου.

Χρησιμοποιείστε χημικά που απομακρύνουν την αμμωνία.

Προσθέστε στο ενυδρείο σας ένα προσροφητή αμμωνίας (Ammonia absorber) – προσοχή, δεν δουλεύουν σε νερό που περιέχει αλάτι !!

Προσθέστε βακτηρίδια – αν το πρόβλημα είναι στα νιτρικά προσθέστε άλγη ή φυτά.

Ελέγξτε το ενυδρείο για νεκρά ψάρια ή ασπόνδυλα. Ένα ψάρι σε αποσύνθεση μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματος.

Καθαρίστε το χαλίκι, για καλό και για κακό.

Μετάφραση: Σπηλιωτοπούλου Μαρία

Ευχαριστούμε το Malawi Cichlid Homepage που επέτρεψε 
την αναδημοσίευση των συγκεκριμένων άρθρων στα Ελληνικά

 
 

• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ