gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 

DIY Διάχυση CO2

 

 

 

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι παρέχουν Διοξείδιο του άνθρακα στο ενυδρείο τους, είναι η σωστή, και αν είναι δυνατόν, η πλήρης διάχυση του στο νερό. Υπάρχουν διάφορες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο από πολλές εταιρείες, αλλά και πολλές προτάσεις από χομπίστες που πειραματίζονται ψάχνοντας με ιδιοκατασκευές να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση. Ένας τρόπος που θα λύσει το πρόβλημα της σωστής και ολοκληρωμένης διάχυσης του Διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο νερό του ενυδρείου είναι και αυτός που βρήκαμε στο site http://www.aquabotanic.com/ . Όλη η ιδέα βασίζεται στην λογική ότι όσο πιο πολύ και πιο έντονα έρχεται το αέριο σε επαφή με το νερό, τόσο πιο πολύ αναμειγνύεται το ένα με το άλλο. Βρήκαμε λύσεις λοιπόν να κατασκευάσουμε μια συσκευή, με τρόπο που θα μπορούσε να φτιάξει ο καθένας.

 

Για να φτιαχτεί αυτή η συσκευή χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα που έχουν μικρό κόστος, εκτός από τον κυκλοφορητή που θα χρειαστεί να τον αγοράσουμε από ένα μαγαζί με είδη ενυδρείου.

1. Ο κυκλοφορητής πρέπει να είναι μικρός για να μην πιάνει πολύ χώρο και αρκεί να έχει κυκλοφορία νερού περίπου 400 λίτρα την ώρα. Οι περισσότεροι έχουν στην έξοδο τους ένα στόμιο, στο οποίο μπορούμε να προσαρμόσουμε το λάστιχο-σωλήνα (4) που μπαίνει μέσα στο μπουκάλι. Καλό είναι ο κυκλοφορητής να έχει και σύστημα με βεντούζες για να μπορούμε να τον στερεώνουμε σε ένα τζάμι του ενυδρείου.

2. Ένα πλαστικό μπουκάλι που βρίσκουμε σε καταστήματα για είδη μωρών. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη, και εμείς επιλέξαμε το πιο μικρό για λόγους όγκου και από ότι φαίνεται αρκεί για την σωστή διάχυση. Στο πάνω μέρος (όταν το έχουμε ανάποδα, με το άνοιγμα προς τα κάτω) ανοίγουμε μια τρύπα με τρυπάνι ή στην ανάγκη με ένα μεταλλικό αντικείμενο που έχουμε ζεστάνει πάνω σε φωτιά. Φροντίζουμε η διάμετρος της τρύπας να είναι ελάχιστα πιο μικρή από την διάμετρο του πλαστικού εξαρτήματος (3) το οποίο θα βάλουμε εκεί.

3. Πλαστικό εξάρτημα που το βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη κήπου και συστημάτων ποτίσματος. Χρησιμοποιείται για εγκαταστάσεις αυτόματου ποτίσματος για φυτά σε βεράντες και κήπους. Η μια πλευρά του έχει βόλτες για να μπορούμε να το βιδώσουμε στην τρύπα που ανοίγουμε στο μπουκάλι, αρκεί να φροντίσουμε να μην είναι πολύ μεγάλη.

4. Ένα μικρό κομμάτι λάστιχο από αυτά που χρησιμοποιούμε στα εξωτερικά φίλτρα για την είσοδο και έξοδο του νερού από το ενυδρείο. Αυτό το βάζουμε στην τρύπα που έχουμε ανοίξει στο πλάι του μπουκαλιού και αν φροντίσουμε η τρύπα να είναι λίγο πιο μικρή από αυτό, θα εφαρμόσει αρκετά καλά, ώστε να μην χρειάζεται σιλικόνη για να ενισχυθεί. Σε αυτό το λάστιχο θα στερεωθεί η έξοδος του κυκλοφορητή  (1)

5. Ένα μικρό κομμάτι σφουγγάρι, από αυτά που χρησιμοποιούμε σαν υλικό φιλτραρίσματος στα εσωτερικά και εξωτερικά φίλτρα. Υπάρχουν σαν ανταλλακτικά για διάφορα φίλτρα σε συσκευασίες στα είδη ενυδρείων. Ο ρόλος του είναι να μην επιτρέπει να βγαίνει από το μπουκάλι το CO2 σε μορφή φυσαλίδας, αλλά μόνο νερό. Για να το στερεώσουμε πιο καλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καπάκι που πάει μαζί με το μπουκάλι και έχει ένα άνοιγμα αρκετά μεγάλο για να μην δυσκολεύει την έξοδο του νερού.

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ