gikydor

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΠΟΝΣΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΜΕΙΣ... ΛΙΜΝΗ


ΕΝΥΔΡΕΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ

BONSAI

Η ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ

ΕΡΠΕΤΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΤΕΧΝΗ

 

 


2ο ΕΝΥΔΡΕίΟ

 



Το ενυδρείο όπως ήταν τους πρώτους 4 μήνες.



80 Χ 30 Χ 35 cm   =   84  λίτρα

Αυτό το ενυδρείο οφείλει την "ύπαρξη" του, σε μια έμπνευση... της στιγμής, μια περιήγηση στο δίκτυο και ένα "κλικ" του mouse, πάνω στην διεύθυνση του Malawi Cichlid Homepage (MCH)! Μέχρι τότε όλα πήγαιναν πολύ καλά! Από τότε και μετά... όλα πηγαίνουν πολύ καλύτερα για τα ενυδρεία μας, μιας και το MCH αποτελεί μια ουσιαστική και έγκυρη πηγή πληροφόρησης... για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει!
Ουσιαστικά αυτό το ενυδρείο είναι της Μαρίας! Παρ' όλο που το ενδιαφέρον της για το χόμπι ξεκινάει από παλαιότερα, μόλις πριν μερικούς μήνες (Μάρτης 2001) αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά και η ίδια. Εμένα το μόνο που μου "επετράπη" να κάνω για αυτό το ενυδρείο, εκτός από το να το θαυμάζω, ήταν... οι αγγαρείες!!! Τα κολλήματα με σιλικόνη... η προμήθεια του εξοπλισμού... και πολλές ώρες παρέας στις εξερευνήσεις σε κοντινές παραλίες προς ανεύρεση κατάλληλων βράχων και άμμου!   

Ουσιαστικά το "στήσιμο" αυτού του ενυδρείου, ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση.
Ξεκινήσαμε με δεδομένα τα εξής... πολλά πράγματα: κέφι, διάθεση, ενθουσιασμό, εμπειρία και 'έτοιμο" νερό από το ήδη υπάρχον ενυδρείο! Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν, φυσικά, οι μικρές διαστάσεις του ενυδρείου και κατά συνέπεια οι μικρές απαιτήσεις του για χώρο και εξοπλισμό! Για το "στήσιμο" δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ώρες! Πρώτα οι πέτρες, μετά η άμμος και τελευταίο το νερό. Στην οικονομία του χρόνου για το "στρώσιμο" του ενυδρείου, το νερό ήταν αυτό που βοήθησε περισσότερο απ' όλα. Τουλάχιστον το 50% το δανειστήκαμε από το 1ο ενυδρείο, καθώς και το σφουγγάρι του φίλτρου, μαζί με όλα τα χρήσιμα βακτηρίδια που κουβαλούσαν μαζί τους! Έτσι το νερό ξεθόλωσε μέσα σε τρεις ημέρες και οι συνθήκες εκείνες που πρέπει να επικρατούν στη χημεία του νερού, δημιουργήθηκαν πολύ γρήγορα. Μετά από λίγες ημέρες, 4 Pseudotropheus socolofi έκαναν την πρώτη τους βουτιά και αμέσως μετά φρόντισαν να κρυφτούν για τα καλά μέσα στις πέτρες!

Φιλτράρισμα: Το μόνο φίλτρο που χρησιμοποιείται σε αυτό το ενυδρείο είναι ένας κυκλοφορητής της Aquaclear ο οποίος γυρίζει 540 λίτρα/ώρα, με ένα σφουγγάρι. Είναι ουσιαστικά σαν το δεύτερο φίλτρο του 1ου ενυδρείου. Για τα λίτρα του ενυδρείου είναι αρκετός, με την προϋπόθεση ότι γίνονται τακτικές αλλαγές του 1/3 του νερού, κάθε εβδομάδα.

Φωτισμός: μία λάμπα φθορισμού 40 cm, OSRAM 15W Daylight.

Υπόστρωμα:
Για τον βυθό έχει χρησιμοποιηθεί άμμος από την θάλασσα, πολύ ψιλή, και  λευκή άμμος για πουλιά, από τριμμένα κοχύλια, σε αναλογία 3:1. Η χρησιμότητα του είναι, πέρα από το αισθητικό μέρος, και το γεγονός ότι κρατάει το pH του νερού σε επίπεδο κατάλληλο για τα συγκεκριμένα ψάρια.


Πέτρες: Πρόκειται για πέτρες που έχουν μαζευτεί από την θάλασσα και μετά από το κατάλληλο πλύσιμο και στέγνωμα στον ήλιο, κολλήθηκαν με σιλικόνη μεταξύ τους, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετακίνησης ή ακόμα και πτώσης - με τις γνωστές συνέπειες - από τις μετακινήσεις των ψαριών!

Ψάρια: Αυτή την περίοδο υπάρχουν: 1 Pterygoplichthys (Glyptoperichthys) Gibbiceps και 4 Pseudotropheus socolofi, τα οποία είναι ακόμα μικρά. Από το μέγεθος φαίνεται ότι πρόκειται για 2 Αρσενικά και 2 Θηλυκά. Θα βεβαιωθούμε όταν μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο. Αν είναι έτσι πάντως, πρέπει να φύγει το ένα αρσενικό, γιατί αλλιώς θα υπάρχει μια μόνιμη επιθετικότητα μεταξύ τους.

Φυτά: μία Anubias barteri και μία Anubias barteri var. nana

Φωτογραφίες: ΓΗ & ΥΔΩΡ

2ο ΕΝΥΔΡΕίΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 
 





• ΠΙΣΩ • ΠΑΝΩ • ΕΜΠΡΟΣ •

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ▪  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ LINKS

2001 -  2016

Απαγορεύεται αναδημοσίευση των άρθρων ή μέρος αυτών, χωρίς την άδεια του ΓΗ & ΥΔΩΡ